Hocam ben XMP II & XMP Tweaked ile 7200MHz kullandım. 7800MHz'e kendim çıkmayı denedim ancak daha sonra konu sahibi arkadaş gibi sistemim kilitlendi. Çünkü manuel voltaj ayarı yapmayı bilmiyorum. CMOS sıfırlamak zorunda kaldım, başım ağrıdı biraz. O yüzden XMP candır (nooblar için.) 7800MHz'e muhtemelen çıkıyordur ama bir rehber ile birlikte denemem lazım.
XMP Tweaked, anakartın kendi karar verdiği en stabil değerlermiş, XMP II ise ram üreticisinin karar verdiği en stabil değerlermiş, ben de XMP II'de karar kıldım. Ama XMP II ile XMP Tweaked arasında nasıl farklar var derin bir araştırmaya girmedim.
12400F ile 7200MHz frekansı mümkün mü bilmiyorum. İnternette bununla ilgili bir bilgi bulamadım. Ayrıca BIOS sürümü en güncel sürüm mü? Okurken atlamış olabilirim ama bununla ilgili bir şey göremedim.
Ayrıca Reddit üzerinde okuduğum bir konuda, çarpan kilidi kapalı olan işlemcilerde System Agent voltaj kilidi de kapalıymış, bu sebeple desteklenecek maksimum ram frekansı silikon kalitesine bağlıymış. B760 anakartlar üzerinde stabil en son ram frekansı 7000MHz deniyor. (Kaynak:
)
Öte yandan Tom's Hardware sitesinde, Z790 anakart kullanılarak 13400F ile en yüksek 6800MHz frekansı elde edilmiş. (Kaynak:
Intel Core i5-13400F Review: Leading Value Gaming at $200) Sayfada en aşağılara inerek test sistemi özelliklerine bakabilirsiniz.
Umarım biraz fikir verir.