Yağ mı daha zararlı şeker mi?

facupe

Picopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar bir şey sormaya geldim. Kas gelişimine şeker mi daha zararlı yağ mı veya yağın kas gelişimine zararı veya kaslara zararı var mı? Şekerin kas gelişimine zararı var onu biliyorum da yağın var mı? Az önce cips enerji içeceği falan yedim içtim.

İkisi de yeteri kadar alındığında zararlı değildir. Her şeyin fazlası zarardır.

Yine de ikisi arasından bir seçim yapmak gerekirse, sofra şekeri olurdu.

İşlenmiş, trans yağı da düşünmek lazım, sofra şekeriyle karşılaştırınca ikisi de sağlık için birbirinden kötü.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar bir şey sormaya geldim. Kas gelişimine şeker mi daha zararlı yağ mı veya yağın kas gelişimine zararı veya kaslara zararı var mı? Şekerin kas gelişimine zararı var onu biliyorum da yağın var mı? Az önce cips enerji içeceği falan yedim içtim.
Oh hocam mis gibi cheat meal 1 günlük emeğiniz çöp oldu helal olsun

Yağın zararlı olduğunu kim söylediyse bir daha tavsiye alma ondan. Sporcuların yağsız beslenmesinin sebebi öğünler çabuk sindirilmek istenmesi. Gittiğim salonda hoca 3 öğün 0 yağlı tavuk pilav yazmıştı tabi bilmiyordum o zaman böyle saçma sapan bir diyetin ne tür sağlık sorunlarına yol açabileceğini. Hormon dengesini bozarsın en basitinden. O yüzden proteini karbonhidratı yağı yeteri kadar alman lazım. Şekere gelirsek hiçbir şeye faydası yok, tamamen keyfi tüketilebilir fakat glisemik indeksi çok yüksek olduğu için insülin salgılatıp direkt yağ olarak depolanır. Yani mantıklı değil tüketmek. Cips demişsin cipsin zararı da 1. işlenmiş yağ var benim bahsettiğim kaliteli yağlar zeytinyağı fındık yağı vs. 2. kalorisi çok yüksek az miktarda yesen o kadar zararı olmaz ama bir oturuşta çok rahat 400-500 kalorilik cips yiyebileceğin için zararlı oluyor.

Sorunun cevabını net veremeyiz. İkisinin de birden fazla varyasyonları mevcut. Örneğin doymamış yağ sağlıklıyken doymuş yağ sağlıksızdır(dozu aşmamak kaydıyla genel bir tanım). İşin trans yağları kısmına girmiyorum hiç.
Bu iki besine de ihtiyaç duyuyoruz fakat en sağlıklı şekilde almak burada önemli. Şeker de beyin fonksiyonları için faydalıdır. Şeker tüketimi sıfır olacak şekilde yapılan diyetlerde dalgınlık ve beyin fonksiyonlarında azalma görülür.
Cips ve enerji içeceği tükettiğin için 1 günlük emeğin çöp olmaz çünkü günün geri kalanında ne yedin bilmiyoruz. Bazal metabolizman zaten bugün yediklerini eritecek hiçbir şey yapmasan bile.

Neyi ne kadar yediğin önemli olmakla beraber ne yediğin de önemli sağlıklı yağ mı tüketiyorsun yoksa doymuş yağ mı margarin mi bunlar önemli detaylı
Şeker herhangi bir şekilde besin değeri taşımadan boş kalori ama beynimizin tek enerji kaynağı da glikoz gerektiği kadar şeker vücut için gerçekten önemli.

Ara ara yaptığınız kaçamakların çok sorun olacağını düşünmüyorum hatta ara sıra kaçamak yapmayı öneriyorlar fakat kaçamak yaparken olabilecek en sağlıklısını yapmak gerekiyor kalori açısından söylemiyorum yediğiniz şeyin içeriği mesela bazı tatlandırıcılar var şeker almıyorsun fakat vücuduna verdiği zararı görsen keşke şeker alsaydım dersin.

Demeye çalıştığım şey kaloriye miktarlara dikkat ettiğin kadar yediğin şeyin ne olduğuna da dikkat et.

Önemli olan miktarıdır, en iyi ağrı kesici dozu aşılırsa en tehlikeli uyarıcılardan olur bu mantık. Doz ayarlanması önemli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı