Yapay zeka çağında dil öğrenmeye gerek var mı?

Aslan Mert

Hectopat
Makaleler
2
Merhaba arkadaşlar!
Zamanında forumda, burada , bu konuyu konuşmuştuk. Bugün de TOBB ETÜ'de Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Prof. Dr. Oğuz Ergin Youtube kanalında bu konuya değindiği bir video paylaştı. Videonun tamamını izlemenizi tavsiye ederim ancak özetle iletişim, bilgiyi aktarma amaçlı öğrenmek istiyorsanız zaten hali hazırda olan ve geçmişe kıyasla daha başarılı bir şekilde metinleri çeviren uygulamalar bir yana gelişecek ar teknolojisi ile gözlüklere kadar inmesi beklenen görsel çeviri (ve belki Neuralink şirketinin gelecekteki hedeflerinden biri olan beyne takılan çip ile adeta bir cyberpunk atmosferinde görseli, sesi, metni yani her şeyi algılarımızı etkileyerek çevirecek teknolojilere de değinerek)
ve şu an yapay zeka araçları ile bir videoyu, o kişinin sesi ve ağız hareketlerine kadar hedef dile çevirebilen uygulamalar bu teknolojilerin günbegün de geliştiği göz önünde bulundurulursa "yabancı dili bugüne kadar size sunulmuş gerekçelerle öğrenmeye gerek yok" diyerek ekliyor. Ancak özellikle genç yaşta, 6 yaşına kadar, yabancı dil öğrenmenin beyin gelişimine doğrudan etki etmesine de değinerek başka bir kültürü, onların düşünce yapısını da öğrenmek için öğrenilebileceğini söylüyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler, iyi sosyaller.
Ayrıca bir ek bilgi TOBB ETÜ'de insan en iyi ana dilinde öğrenir mottosu ile yabancı dilde eğitim verilmemekte ve eleştirmektedir ancak yine de belirtmek isterim ki okulda zorunlu hazırlık var ve bunun derecelendirmesini kendileri değil öğrencileri TOEFL sınavına sokarak yapıyorlar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
1699988624765.png

Bu yoruma katılıyorum ben daha çok erken belki dil bir 10 sene öncesi kadar önemli değil ancak hala çok önemli birşey.

Gerek var bence.

Ya aslında şu an Junior falan bitti zaten ama yapay zeka bitirmedi. Rekabet aşırı fazla olduğu için ve işverenlerin yüksek beklentisi olduğu için falan filan.

Diğer türlü ise yazılım aslında çok beyin gerektiren bir iş ayrıca isteğinde olması gerek. Ben de yok, zorlamıyorum o yüzden.

Bir de TR'de hakkettiğini verirler mi bilmiyorum. Sanki diğer mesleklerin önü daha açık. Örnek sağlık sektörü, eğitim sektörü.

Beyne takılan çip ile dil öğrenme teknolojisi bence en fazla 10 yıl sonra yaygınlaşır çünkü artık teknoloji 1+2+3+4+5+6 diye değil 1+2+4+5+7+8+9+14+456+3745+56463 diye gidiyor. Mesela 1940 ile 1970 yılları arasında insanların günlük yaşamında pek bir şey değişmedi (bilim için demiyorum) fakat 1990 ile 2020 arasında her şey değişti. Ben bugün bile görüntülü konuşmayı mucizevi buluyorum 100 yıl önce kimin aklına gelirdi ki ben oturduğum yerden binlerce kilometre ötede olan adamla yüz yüze konuşabileceğim?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı