Yapay Zeka İnsanlar İçin İyi Bir Şey Mi?

İnsanların günlük hayatlarında bir çok kolaylık sağlayacaktır fakat beni endişelendiren en büyük neden işsizliğin fazlaca artması. 10 kişinin yaptığı işi tek kişinin yapabilmesi veya insana ihtiyaç duyulmaması endişe verici.

Bu durumda insanlar okuyacak ve belki başka gezegenlere yerleşecek. Evrenimiz, güneş sistemimiz, gezegenimiz, canlılar ve özellikle biz insanlar çok farklıyız. Keşfedilecek, başarılacak çok şey var. Bana göre insan çok değerli. Bu durumda okul okumak gerekli. Çok fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Ben hiçbir mesleği küçük görmemeye çalışıyorum fakat artık çocuklara berberliği ya da "yer nasıl silinir"i öğretmek son derece anlamsız ve gereksiz. Getir götür işlerini yapan, sokakları temizleyen, taşıma işlerini yapan robotlar olacak. Zaten olması gereken de bu.

Evren kaos içinde, dünyaya ne olacağı belli değil. Hawking, dünyayı 100 yıl içerisinde terk etmemiz gerektiğini söylemişti. Dünyayı mahvediyoruz ve hava kirliliği gibi sorunlardan dolayı her yıl insanlar ölüyor. Bu saydıklarımdan maalesef sadece bir tanesi. Bunun gibi sayısız problemlerimiz var.

Sokak temizliği, getir götür, güç isteyen ağır işler ya da çim biçmek falan. Bunları bizler yapmamalıyız. Ki gelecek bunu gösteriyor. Umarım bu işleri robotlar yapacaktır.

Robotlar bu işleri yaptıkça 1000 farklı meslek varsa, bu 1500 olacak. Çünkü insanlar okuyacak ve bu koca evrendeki çoğu şeyi daha keşfedecek. Bir sürü farklı alanlarda çalışmalar yapılacak, gelişmeler olacak.


Şimdi buradaki arkadaşlara sorum şu; Bu koca evrende, her gün kötüye doğru gittiğini düşündüğüm bu gezegende, canlılardan, biz insan türü Hüseyin ağabey ilkokulu zor bela okuduktan sonra neden çim biçsin? Robotun yapacağı işi neden Hüseyin ağabey yapsın? Ortalama 65 yıllık ömründe keşfedilmesi beklenilen milyonlarca, milyarlarca şeyler varken, bir sürü farklı alanda çalışmalar yapabilecekken, okumak varken neden robotun işini yapsın?

En başta dediğim gibi biz insanlar çok değerli ve garip canlılarız. Ömrümüzü eğitime, okula, bilime, teknolojiye ve gelişime adamamız gerekli diye düşünüyorum.

Bu yüzden ( benim tahmin ettiğim gibi ilerlerse, ki öyle gözüküyor ) okumak çok daha gerekli-zorunlu olacak.

Yani Fatih bey, biz insanlara yer silme yahut sokak temizleme işinden ekmek çıkmayacak ama belki başka bir gezegene gidebileceğiz. Onunla birlikte çok fazla çalışma alanları olacak.

-

İşin yapay zekanın gücü kısmına pek değinemiyorum çünkü o konuda araştırmalarım ve bilgim pek fazla yok. Neler yapabileceğini pek fazla tahmin edemiyorum yani. Fakat biz insanlar çok zekiyiz ve çoğu alanda çalışmalarımız, başarılarımız var. Emin olmamakla beraber yapay zekayı %100 şekilde kontrol edebileceğimizi, edemesek de engelleyebileceğimizi düşünüyorum.
 
fakat artık çocuklara berberliği ya da "yer nasıl silinir"i öğretmek son derece anlamsız ve gereksiz. Getir götür işlerini yapan, sokakları temizleyen, taşıma işlerini yapan robotlar olacak. Zaten olması gereken de bu.
Olması gereken bu fakat insanoğlunun beyni ve zekası ayrıca kapasitesi maalesef standart değil. Her insan bilime yatkın değil maalesef. Bu yüzden bir ayıklanma olacak bence gelecekte. İnsan nesli bu kadar hızlı çoğalamayacak. Şu an Çin bile nüfusunu kontrol altına almak için çocuk sayısında belirli kısıtlamalara gitmeye çalışıyor.
Evren kaos içinde, dünyaya ne olacağı belli değil. Hawking, dünyayı 100 yıl içerisinde terk etmemiz gerektiğini söylemişti. Dünyayı mahvediyoruz ve hava kirliliği gibi sorunlardan dolayı her yıl insanlar ölüyor. Bu saydıklarımdan maalesef sadece bir tanesi. Bunun gibi sayısız problemlerimiz var.
Bilim insanları, dünyanın kaldırabileceği insan nüfusunu 3,5-4 milyar olarak hesaplıyorlar. Şu an 7 milyardan fazla bir nüfus var. Üzerine insan faktöründen kaynaklı negatif etmenler var. Bu sayıyı bence gün geçtikçe düşürüyor.
Sokak temizliği, getir götür, güç isteyen ağır işler ya da çim biçmek falan. Bunları bizler yapmamalıyız. Ki gelecek bunu gösteriyor. Umarım bu işleri robotlar yapacaktır.
Aynen öyle. Her gelecek konulu filmde gördüğümüz gibi çimleri biçen, yerleri silen, köpekleri gezdiren robotlar olacak. Ayak işleri artık robotlaşacak.
Ortalama 65 yıllık ömründe keşfedilmesi beklenilen milyonlarca, milyarlarca şeyler varken, bir sürü farklı alanda çalışmalar yapabilecekken, okumak varken neden robotun işini yapsın?
Dediğim gibi maalesef her insan her şeyi yapma kapasitesine sahip değil bence.
Bu yüzden ( benim tahmin ettiğim gibi ilerlerse, ki öyle gözüküyor ) okumak çok daha gerekli-zorunlu olacak.
Okumak ve gelişmek bir yaşam sebebi olmaya başlayacak. Hayatta kalmak için bilime tutunacak insanlar.
İşin yapay zekanın gücü kısmına pek değinemiyorum çünkü o konuda araştırmalarım ve bilgim pek fazla yok. Neler yapabileceğini pek fazla tahmin edemiyorum yani.
Bu gelişmelerin neredeyse hepsi için yapay zeka şart olacak. Çünkü insanın limitinin ötesine geçilmesi gerekecek bence.
 
Dediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Tabi elbette her insan ömrünü laboratuvarlarda geçirecek kapasiteye sahip değil. Eminim bu ve benzeri istence sahip olmayanlar, ya da tembellik yapanlar da olacaktır. Zaten her yerde kötü-olumsuz olan şey çoğunluktur. :D Fakat çalışma yapılacak alanların artacağına inanıyorum.

Dünya nüfusundan ben de hiç memnun değilim. Gereken önlemlerin alınacağına inanıyorum. Teşekkür ederim yazı için.
 
Emin olmamakla beraber yapay zekayı %100 şekilde kontrol edebileceğimizi, edemesek de engelleyebileceğimizi düşünüyorum.
Dostum iki yapay zeka robotu aralarında farklı bir dil oluşturup konuşmaya başlayınca bilim insanları robotların enerjisini kesiyor fakat robotlar havadaki oksijenden kendine enerji üretiyor. Böyle bizim için zor bir şeyi robotlar için çocuk oyuncağı gibi duruyor baksana.
 
Sizce yapay zeka bir gün bunu hatırlayıp yanlış algılar mı:) Bunun acısını bizden çıkartır mı:)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Yapay zeka insanin kendi zekasina destek olacagi icin iyi.
Ancak insan kendi zekasini ihmal ederse yapay zeka insani fena aptallastirir.

100 yil sonra insanlarin arasina karisacak android robotlar bile zekasi dusuk insanlara yaptirimda bulunabilirler.

Durum vahim yani. Piramidin tepesinde kim oturacaksa onun zekasi hukum surdu ve oyle de devam edecek
 
Ne için, nasıl ve ne kadar? Bu soruların yanına kötü şeyler eklersen kötü, iyi şeyler eklersen iyi olur.

Şunu da unutmayalım, şu ana kadar yapılan teknolojik gelişmelerin hepsi, uzay yarışı da dahil, genelde askeri amaçlarla yapılan atılımlardır, bu göz önüne alındığında, bu durumda da pek farklı bir şey olacağını sanmıyorum.

Hatta bununla alakalı bir anime önereyim izleyin.
Bu 1. sezonu
Bu 2. sezonu
Bu 3. sezonu
Sorduğunuz soruların hepsi, burada da soruluyor zaten, anime deyip geçmeyin. :)
Toplam 5 sezon ama yapay zekayla alakalı kısmı bu kadar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı