Yapay zeka mı backend mi öğrenilmeli?

Computer Science.

Su anda bakmana gerek yok. Normalde universitede Calculus , Discrete, Lineer cebir ve istatistik ogrenirsin. Onlari ogrenince bunu da ogrenmis olacaksin.
Buna aşağıda değineceğim.
Evet. Hosuna gittigi icin olabilir, karsisina is firsati ciktigi icin olabilir, bunu da ogreneyim derken yaptigi hobi projesi ciddiye bindigi icin olabilir. Alan secimi biraz zevk aldigin seyle alakali. Hayat zaten karsina firsatlar cikarir, kendini farkli sektorlerde ve teknolojilerde calisirken bulabilirsin.
Tamamdır, anladım.
Olmaz tabi ki. Dedigim gibi, ideal olani once temeli ogrenip uzerine teknolojiyi ogrenmek. Ama altinda yatan teorik CS bilgisine hakim olmadan da para kazanabilir, belirli seviyelere kadar gelebilirsin. Sanayideki motor ustasi ile o motoru ureten muhendis gibi. Cok becerikli, hatta kendi arabasini yapacak seviyede ustalar olsa bile cogunun bildigi yanildigina yetmez. Zaten kendi arabasini yapabilen usta okuluna gitseydi kendi ucagini yapardi o zeka ve azimle.
Şimdi öncelikle ben şu anda üniversite okumuyorum, başvurular sebebiyle de en az bir sene kadar okuyamayacağım, okuyacak olsam bile hızlı şekilde ilerlemem gerekiyor biraz, yani üniversiteden ilerde giderdim herhalde internetteki eğitimi yaparak. Bu bahsettiğim şeyleri İnternetten araştıracaktım.

Bu yazdığınıza gelirsem şu anda matematiğe ve İngilizce'ye baya ağırlık vereceğim öneminden dolayı. Ancak programlamayı öğrenmeyi de tamamen bırakmak doğru gelmiyor mat ve ing 2 günde bitmeyeceği için. Programlama öğrenimim yavaşlar bu şekilde. Belirli seviyelerden ziyade üst düzeyde yapmak istiyorum. Bu seriden ilerliyorum, bakacağımı söylediğim şeyleri vs bu seriyle birlikte yoğun şekilde çalışarak ilerletsem yine ideali gibi olmaz mı? İdeali bu şartlarda nasıl yapabilirim? En iyi sonucu.

(Programlamanın mantığı, algoritma vs, yazdığınız temel matematik alanları için videolar bakmıştım onları henüz paylaşmadım burada.)

Belirli seviyelerden ziyade üst düzeyde yapmak istiyorum. Bu seriden ilerliyorum, bakacağımı söylediğim şeyleri vs bu seriyle birlikte yoğun şekilde çalışarak ilerletsem yine ideali gibi olmaz mı? İdeali bu şartlarda nasıl yapabilirim? En iyi sonucu.

Detayina degil sadece konu basliklarina baktim; bunlarin hicbiri universitede anlatilan seyler degil.

Universitede 5 sene sonra gecersiz olacak bilgi ogretilmez. Hayat boyu surecek kuramlar ogretilir. O yuzden HTML, C#, React, Vue, JS, CSS vs uzerine ders olmaz. Onlari zaten kendin ogreneceksin. Herhangi bir programlama dili de ogretilmez. Programlama dilleri ogretilir, genel yapisi, seviyesi vs gibi. Ya da bir programlama diliyle data structures ya da algoritma ogretilir. Ornek ODTU mufredati -> Öğretim Programı | Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Fark surada yatar; iyi egitim almis birisi Javascript ogrenmek icin 16 saatlik video izlemez. OO (programlama pradigmalari) bilir, interprete edilen dilin nasil calistigini bilir, runtime nasil calisir bilir; 2 gunde JS projesine pull request acar.

Onceden asinalik olmasi acisindan ogrenmekte sorun yok ama 5 net fazla yapip daha iyi bir okula gidersen gelecegin icin daha faydali olur. Random bir kurstan React ogreneceksin, sen kendini hazirlayip endustriye hazir hale geldiginde o React API'nin yarisi degismis olacak. Ayrica gelecekte X zamanda ogrenecegin seyi simdi 100X zamanda ogrenmek icin ders calismamis olacaksin ustelik Turkce olarak.

Tekrar soyleyeyim, ben muhendislik idealini anlatiyorum; yoksa bu tarz video seriler izleyerek de bir seyler yapabilirsin. Herkes atom parcalamiyor.

Detayina degil sadece konu basliklarina baktim; bunlarin hicbiri universitede anlatilan seyler degil.

Universitede 5 sene sonra gecersiz olacak bilgi ogretilmez. Hayat boyu surecek kuramlar ogretilir. O yuzden HTML, C#, React, Vue, JS, CSS vs uzerine ders olmaz. Onlari zaten kendin ogreneceksin. Herhangi bir programlama dili de ogretilmez. Programlama dilleri ogretilir, genel yapisi, seviyesi vs gibi. Ya da bir programlama diliyle data structures ya da algoritma ogretilir. Ornek ODTU mufredati -> Öğretim Programı | Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Fark surada yatar; iyi egitim almis birisi Javascript ogrenmek icin 16 saatlik video izlemez. OO (programlama pradigmalari) bilir, interprete edilen dilin nasil calistigini bilir, runtime nasil calisir bilir; 2 gunde JS projesine pull request acar.

Onceden asinalik olmasi acisindan ogrenmekte sorun yok ama 5 net fazla yapip daha iyi bir okula gidersen gelecegin icin daha faydali olur. Random bir kurstan React ogreneceksin, sen kendini hazirlayip endustriye hazir hale geldiginde o React API'nin yarisi degismis olacak. Ayrica gelecekte X zamanda ogrenecegin seyi simdi 100X zamanda ogrenmek icin ders calismamis olacaksin ustelik Turkce olarak.

Tekrar soyleyeyim, ben muhendislik idealini anlatiyorum; yoksa bu tarz video seriler izleyerek de bir seyler yapabilirsin. Herkes atom parcalamiyor.
Bazı yerler hakkında detay veremediğim için oralara değinemiyorum ama dediklerinizi anladım. Son kısım için de ben de ideal şekilde yapmayı hedefliyorum. Peki bu video serisi dışında, dediğiniz şeyler üniversiteye gitmeden öğrenilebilicek şeyler mi? dediğim gibi sınav tarihlerinden dolayı bu sene gidemiyorum gibi gözüküyor. Algoritma, fonksiyonlar hakkında bazı videolara baktım, onları da buraya atacağım link olarak. İsterseniz ondan sonra da cevap verebilirsiniz.

Algoritma için bu video serisine, Toplama fonksiyon için bir matematik serisine, Object composition - Wikipedia sizin attığınız bu konuyla alakalı yazılar ve bulabiliceğim bir seriye bakacaktım. Bu şekilde öğrenim sağlanılamaz mı? Bir de eğer geç başvuru vs. olmazsa bir dahaki seneki başvuruya kadar bu şekilde ilerlense, sonra kaliteli bir üniversitede eğitim görülse nasıl olur sizce? idealine göre söylemeye devam edebilirsiniz. Ne kadar detaylı ve kapsamlı bilgi verirseniz benim açımdan o kadar iyi olabilir.

Hayat boyu surecek kuramlar ogretilir. O yuzden HTML, C#, React, Vue, JS, CSS vs uzerine ders olmaz. Onlari zaten kendin ogreneceksin. Herhangi bir programlama dili de ogretilmez. Programlama dilleri ogretilir, genel yapisi, seviyesi vs gibi. Ya da bir programlama diliyle data structures ya da algoritma ogretilir. Ornek ODTU mufredati -> Öğretim Programı | Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Ayrica gelecekte X zamanda ogrenecegin seyi simdi 100X zamanda ogrenmek icin ders calismamis olacaksin ustelik Turkce olarak.

Bir de buradaki beceriler, eğitimli olma durumu vs. üniversiteye gitmeden ya da önce kendi başına eğitim setleriyle video serileriyle bir süre ilerleyip sonra üniversiteye gitmeyle elde edilebilir mi?

Bu arada İngilizce eğitim için de ingilizceyi yukarıda attığım seri bitene kadar ileri seviyede öğrenmeye çalışacağım İnşaallah. Başka bir konuda görmüştüm, Türkçe eğitim yerine İngilizce eğitimin önemi ve farkı nedir?

@bitwise

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı