Yapay zeka mı backend mi öğrenilmeli?

2 konuda ilgimi çok çekiyor fakat bir karar vermem gerekiyor, yapay zeka mı backend mi bu konu hakkında sizden bilgi almak istiyorum. Bana backendin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatır mısınız? Aynı şekilde yapay zekanın avantajlarını ve dezavantajlarını anlatır mısınız? Yapay zeka da ne öğrenmeliyim backend kısmında bilgim var biraz. Sizden istediğim beni aydınlatmanız.
Ne için öğrenmek istiyorsun ki? Backend tarafında iş yoğuınluğu daha fazla. Yapay zekaya ilgi çok fazla ve burada arzın çok daha fazla artacağı aşikar. Üniversite öğrencileri, akademisyenler vs hep yapay zeka üzerine duruyor. İnsanların da ilgisini çekiyor tabiki.

Yapay zekanın talep olarak çok fazla şiştiğini düşünüyorum. Öğrenmeden yana sıkıntı olmaz, öğren tabiki.

Eğer iş değilde kendin proje üretmek istiyorsan, şunu sorayım; Geliştirdiğin yapay zekayı insanlara nasıl sunacaksın? Yine web veya mobil arayüzünden sunucaksın. Son kullanıcı CLI falan anlamaz (Tabiki geliştirdiğin projeye bağlı!). Web de olsa mobilde olsa hertürlü API ihtiyacın olacak. Bunun içinde backend gerekecektir.

Eğer iş değil de kendin proje üretmek istiyorsan, şunu sorayım; Geliştirdiğin yapay zekayı insanlara nasıl sunacaksın? Yine web veya mobil arayüzünden sunucaksın. Son kullanıcı CLI falan anlamaz (tabii ki geliştirdiğin projeye bağlı!). Web de olsa mobilde olsa her türlü API ihtiyacın olacak. Bunun içinde backend gerekecektir.

Kesinlikle katılıyorum, her şey web evet ve webden kaçmak çok zor. İş proje yapıp pazarlamaya gelince el mahkum Backend'e döneceksiniz. Fakat o zaman elinizde bir proje olacak ve onu bitirmenin azmi ve zorunluluğu ile Backend'i hızlıca öğrenebilirsiniz.

Son düzenleme:
Birini secince digerini kaybetmiyorsun.

ML projeleri de kendi icinde tonla backend gelistirmesi barindiriyor, projenin her iki alaninda da gelistirme yapabilen muhendisler var.

En dogru dili seceyim, en cok para kazandiran alana yoneleyim yanlis bir strateji. Temelinizi saglam atin, cagin sartlari neyi gerektirirse ona yonelirsiniz. Ayrica tum bunlari yaparken siz karakter ve yetenek olarak sectiginiz seye uygun musunuz o detayi da atlamayin. Sen ML istiyorsun da, bakalim o seni istiyor mu?

Belli bir seviye backend bilgin olmadan yapay zeka geliştirmesi yapamazsın ki garip bir soru olmuş.

Birini secince digerini kaybetmiyorsun.

ML projeleri de kendi icinde tonla backend gelistirmesi barindiriyor, projenin her iki alaninda da gelistirme yapabilen muhendisler var.

En dogru dili seceyim, en cok para kazandiran alana yoneleyim yanlis bir strateji. Temelinizi saglam atin, cagin sartlari neyi gerektirirse ona yonelirsiniz. Ayrica tum bunlari yaparken siz karakter ve yetenek olarak sectiginiz seye uygun musunuz o detayi da atlamayin. Sen ML istiyorsun da, bakalim o seni istiyor mu?
Biraz süre geçmiş fakat, temeli sağlam atmak ve karakter olarak uygun olunup olunmadığı kısmını biraz daha açabilir misiniz? Hangi alan daha uygun karakter ve yeteneğe göre nasıl anlaşılır?

@bitwise

Son düzenleme:
Biraz süre geçmiş fakat, temeli sağlam atmak ve karakter olarak uygun olunup olunmadığı kısmını biraz daha açabilir misiniz? Hangi alan daha uygun karakter ve yeteneğe göre nasıl anlaşılır?

@bitwise

Temeli saglam atmak -> Duzgun egitim almak, ogrenmesi gerekenleri dogru sirayla ogrenmek. Once Ingilizce, sonra matematik sonra programlama vs gibi. Biraz X, biraz Y ye bakayim; Y zor geldi suna doneyim gibi sallanirsa bos atmis olur. Mufredat bu yuzden onemli.

Karakter -> Problem cozme becerisi, istegi. Detaylari ve tezatlari yakalayabilme kabiliyeti; bir seylerin nasil calistigini merak etme ya da bir seyler insa etme arzusu vs gibi genel muhendislik karakteristiklerinden bahsediyorum. Cunku bazen 3 gun ayni seyi cozmek icin ugrasacak ve 1 cm yol kat edemeyeceksiniz.

Herkes her meslegi yapamaz.

Temeli saglam atmak -> Duzgun egitim almak, ogrenmesi gerekenleri dogru sirayla ogrenmek. Once Ingilizce, sonra matematik sonra programlama vs gibi. Biraz X, biraz Y ye bakayim; Y zor geldi suna doneyim gibi sallanirsa bos atmis olur. Mufredat bu yuzden onemli.

Karakter -> Problem cozme becerisi, istegi. Detaylari ve tezatlari yakalayabilme kabiliyeti; bir seylerin nasil calistigini merak etme ya da bir seyler insa etme arzusu vs gibi genel muhendislik karakteristiklerinden bahsediyorum. Cunku bazen 3 gun ayni seyi cozmek icin ugrasacak ve 1 cm yol kat edemeyeceksiniz.

Herkes her meslegi yapamaz.
Öğrenilmesi gerekenleri öğrenirken aynı anda ingilizceyi de öğrense, gerektiğinde matematiği de gerekene göre öğrense nasıl olur? Ben başka konuda da yazmıştım, şu anda html öğreniyorum w3schoolstan, programlamanın mantığı, algoritma vs. gibi konuları da ayriyeten kaynakları araştırıp öğrenmeye çalışıyorum. (google.com yazdığında neler oluyor demiştiniz ya)

Karakter kısmındaki yazdıklarınız da bulunuyor diyelim, bundan sonra hangi alan olursa olur mu? Yani siz "ml istiyorsun ama o seni istiyor mu?" yazmıştınız bu mühendis karakteristikleri olduktan sonra herhangi bir alana yönelebilir mi yoksa yapay zekanın istediği özellikler ile backend farklı mıdır?

Matematik konusunda öyle yazmamın sebebi şu anda tam olarak hangi bilgilere ihtiyacım olduğunu bilmemenden dolayı kaynaklanıyor, bunu da söyleyeyim. İngilizceyi de zaten halihazırda hem alana yönelik hem de genel olarak öğreniyorum.

Son düzenleme:
Öğrenilmesi gerekenleri öğrenirken aynı anda ingilizceyi de öğrense, gerektiğinde matematiği de gerekene göre öğrense nasıl olur?

Oncesinde ogrense daha iyi ama yolda ogrenmek de is gorur. Matematik dedigimiz zaman insanlarin aklina gelen turevlerin integrallerin disinda CS ogrenimi sirasinda karsilasacagin farkli konseptler de var ve alt yapin yoksa bunlarin ilk basta matematik temeli oldugunu anlamayabilirsin. Ornegin SQL yazarken kullandigin COUNT() fonksiyonunun aslinda istatistiksel bir "aggregation" fonksiyonu oldugunu onceden ogrenmis olursan cok daha kolay anlarsin. Yoksa ezberlemis olursun.

Yine aggregation ve composition kavramlarini temel matematik olarak bilirsen Object oriented paradigmalari ogrenirken de arkasindaki matematiksel teoriyi bildigin icin rahat ilerlersin. Object composition - Wikipedia

Bunlari hic bilmeden de SQL scriptleri yazabilir; Object Oriented programlama yapabilirsin; sart degiller. Ben ideal muhendislik egitiminden bahsediyorum yalnizca. Fakat bunlari bilmeden belirli bir seviyenin ustune cikamazsin. O yuzden yasi kucuk olan herkese once temel matematik ve Ingilizce oneriyorum surekli.

Karakter kısmındaki yazdıklarınız da bulunuyor diyelim, bundan sonra hangi alan olursa olur mu? Yani siz "ml istiyorsun ama o seni istiyor mu?" yazmıştınız bu mühendis karakteristikleri olduktan sonra herhangi bir alana yönelebilir mi yoksa yapay zekanın istediği özellikler ile backend farklı mıdır?

Bunu ben bir insanin genel olarak muhendislik yapabilmesi acisindan soyledim. Hatalarla bogusmak, optimizasyona kafa yorabilmek, abstrakt dusunebilmek, bir problemi parcalara ayirabilmek ve tekrarlayan paternleri yakalayabilmek gibi yeteneklerden bahsettim. Bunlar sayisal alanlarin tumu icin gerekli bence. AI icin ya da backend icin ayri bir tarafi yok bana gore. Oyun oynamayi cok seviyorum o halde oyun gelistireyim ya da bilgisayarla vakit gecirmek hosuma gidiyor o halde bilgisayar muhendisi olayim ya da bu iste cok para varmis 2 kurs ogreneyim diyerek sonrasinda husran yasanilmamasi icin tedbir yalnizca.

Oncesinde ogrense daha iyi ama yolda ogrenmek de is gorur. Matematik dedigimiz zaman insanlarin aklina gelen turevlerin integrallerin disinda CS ogrenimi sirasinda karsilasacagin farkli konseptler de var ve alt yapin yoksa bunlarin ilk basta matematik temeli oldugunu anlamayabilirsin. Ornegin SQL yazarken kullandigin COUNT() fonksiyonunun aslinda istatistiksel bir "aggregation" fonksiyonu oldugunu onceden ogrenmis olursan cok daha kolay anlarsin. Yoksa ezberlemis olursun.

Yine aggregation ve composition kavramlarini temel matematik olarak bilirsen Object oriented paradigmalari ogrenirken de arkasindaki matematiksel teoriyi bildigin icin rahat ilerlersin. Object composition - Wikipedia

Bunlari hic bilmeden de SQL scriptleri yazabilir; Object Oriented programlama yapabilirsin; sart degiller. Ben ideal muhendislik egitiminden bahsediyorum yalnizca. Fakat bunlari bilmeden belirli bir seviyenin ustune cikamazsin. O yuzden yasi kucuk olan herkese once temel matematik ve Ingilizce oneriyorum surekli.
İş görür derken en ideali gibi olur mu? Şu anda eğitimde ilerlemem gerekiyor ama matematiğe ve ingilizceye de artçı gibi değil de onlara da ağırlık veririm. CS dediğinizin açılımı nedir? Count() fonksiyonu için aggregation fonksiyonuna (toplama fonksiyonu) bakacağım. composition ve object oriented paradigmalarına da bakacağım. (bu yazdıklarınızla alakalı kendi konumda da birkaç şey yazacağım.)

Bunu ben bir insanin genel olarak muhendislik yapabilmesi acisindan soyledim. Hatalarla bogusmak, optimizasyona kafa yorabilmek, abstrakt dusunebilmek, bir problemi parcalara ayirabilmek ve tekrarlayan paternleri yakalayabilmek gibi yeteneklerden bahsettim. Bunlar sayisal alanlarin tumu icin gerekli bence. AI icin ya da backend icin ayri bir tarafi yok bana gore. Oyun oynamayi cok seviyorum o halde oyun gelistireyim ya da bilgisayarla vakit gecirmek hosuma gidiyor o halde bilgisayar muhendisi olayim ya da bu iste cok para varmis 2 kurs ogreneyim diyerek sonrasinda husran yasanilmamasi icin tedbir yalnizca.
Anladım, o halde kişi bu becerilerden ziyade kendi tercihlerine göre mi backend yada ai seçiyor? Çünkü saydıklarınız zaten temel olarak bütün mühendislik alanları için gerekli oluyor bu halde.

Artı olarak yukarıda bazı fonksiyonlar ve paradigmalardan bahsettiniz ya temel matematik olarak. Onlar dışında web, mobil ve backend için gerekli olan konular var mı? Müfredat oluşturmaya da çalışıyorum da.

Son düzenleme:
CS dediğinizin açılımı nedir?

Computer Science.

Count() fonksiyonu için aggregation fonksiyonuna (toplama fonksiyonu) bakacağım. composition ve object oriented paradigmalarına da bakacağım. (bu yazdıklarınızla alakalı kendi konumda da birkaç şey yazacağım.)

Su anda bakmana gerek yok. Normalde universitede Calculus , Discrete, Lineer cebir ve istatistik ogrenirsin. Onlari ogrenince bunu da ogrenmis olacaksin.

Anladım, o halde kişi bu becerilerden ziyade kendi tercihlerine göre mi backend yada ai seçiyor?

Evet. Hosuna gittigi icin olabilir, karsisina is firsati ciktigi icin olabilir, bunu da ogreneyim derken yaptigi hobi projesi ciddiye bindigi icin olabilir. Alan secimi biraz zevk aldigin seyle alakali. Hayat zaten karsina firsatlar cikarir, kendini farkli sektorlerde ve teknolojilerde calisirken bulabilirsin.

İş görür derken en ideali gibi olur mu?

Olmaz tabi ki. Dedigim gibi, ideal olani once temeli ogrenip uzerine teknolojiyi ogrenmek. Ama altinda yatan teorik CS bilgisine hakim olmadan da para kazanabilir, belirli seviyelere kadar gelebilirsin. Sanayideki motor ustasi ile o motoru ureten muhendis gibi. Cok becerikli, hatta kendi arabasini yapacak seviyede ustalar olsa bile cogunun bildigi yanildigina yetmez. Zaten kendi arabasini yapabilen usta okuluna gitseydi kendi ucagini yapardi o zeka ve azimle.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı