Yapay zeka neden bilgisayar sistemlerine ve oyunlara hala giremedi?

UmutArslan

Hectopat
Daha fazla  
Yapay zeka gerek görüntü gerek ses anlamında bu kadar ileri seviyeye gelmişken bilgisayar sistemlerimizde veya oyun sektöründe neden hâlâ kendisini belirgin seviyede gösterebilmiş değil? Örnek ekran kartlarına neden yapay zeka özellikleri entegre edilmiyor veya oynadığımız oyunlardaki NPC'ler neden etkileşime girdiğimizde GPT4 gibi konuşamıyor? Merak ettim :).

Yapay zeka gerek görüntü gerek ses anlamında bu kadar ileri seviyeye gelmişken bilgisayar sistemlerimizde veya oyun sektöründe neden hâlâ kendisini belirgin seviyede gösterebilmiş değil? Örnek ekran kartlarına neden yapay zeka özellikleri entegre edilmiyor veya oynadığımız oyunlardaki NPC'ler neden etkileşime girdiğimizde GPT4 gibi konuşamıyor? Merak ettim :).

DLSS?

Bir sürü örneği var yapay zeka internetin her kısmına girmiş durumda ve oyunlarda da NPC'lerin yaptıkları şeylerde yapay zekadır?

İşlem yükü, günümüz oyun firmaları her sene aynısını yaptıkları oyunları bile optimize etmekten acizler. O tarz bir şeyi seddin sene optimize edemezler.

Bir sürü örneği var yapay zeka internetin her kısmına girmiş durumda ve oyunlarda da NPC'lerin yaptıkları şeylerde yapay zekadır?

Bildiğim kadarıyla oyunlardaki NPC yapay zekaları biraz scriptimsi çalışıyor yani sen bir seçeneği seçince belirli bir komutu yerine getiriyor ChatGPT gibi üretken bir yapay zekanın koyulmamasının nedeni yönetimi zor ve maliyeti çok fazla.

CS'de ki botlar da yapay zekadır. Senin yüzünü algılayıp arkaplana bokeh efekti verebilmekte. 10 yıl önceki Android 4 sürümünü kullanan telefonlarda bile yüz tanıma özelliği var 2d olarak yüzünüzü tarayıp eşlerse açabiliyordunuz. Bunlar hep var sadece çok geliştiler.

İşlem yükü maliyeti sebebiyle.

Güncel GPT-4'lerin en hafif versiyonu olan GPT-4o mini bile 8 milyar parametreden oluşuyor. Gemini Nano-1 ise 1.8 milyar parametre ile çalışabiliyor. Tahminimce yalnızca Nano-1 bile oyunlara eklense sistem RAM'i veya ekran kartı RAM'i ihtiyacı 4 GB artar. Bu işin dil işleme yönünün maliyeti. Bir de yapay zeka kontrollü karakterlerin bizi duyması ve konuşmalarının sese çevrilmesi için gereken işlem yükü maliyetleri var. Oyunlardaki önemli karakterlere bile eklemek zorken bir de açık dünya oyunlarındaki NPClere bunu eklemek çok ağır bir işlem yükü maliyeti demek.

Bu işlem yükü maliyetini kim karşılayacak? Kullanıcılar daha pahalı ekran kartı ve işlemcilere mi para bayılacak yoksa bunlar oyun sunucularında işlenip oyunculara fatura mı edilecek?

Bu sebepten dolayı çok yakın tarihte büyük dil modellerinin oyunlara gelmesi imkan dahilinde gözükmüyor. Derin öğrenme alanındaki gelişmeler şimdilik fps yükseltmede işe yarıyor.

Ben NPC'leri bir şeyi sürekli tekrarlayan bir sanal robot olarak tanımlarım. Yani NPC'ler düşünme, yorumlama özelliği yerine 2+2=4 demesinden başka bir şey yapmazlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı