Yazılım, Bilgisayar Mühendisliği için dersler

Hocam vallahi matematiksiz yazılım olmaz. Yazılım mühendisliği de olsa, bilgisayar mühendisliği de olsa matematik şart. Sadece bölüme girmek için değil, sonrasında da gerekecek. En basitinden örnek vermek gerekirse, mantıksal operatörler matematik işi. Ondan ziyade yazacağın metotlar, bildiğin matematikteki "fonksiyon" mantığı ile aynı. Nesnel yönelime girdiğinde, oluşturduğun sınıflar matematikteki "kümeler" mantığını taşıyor. Hadi diyelim bunları öğrendiniz, yazılım dünyasına girdiğinizde, web sitesinden tutun da, kurumsal uygulamadan oyun yapımına kadar (ki özellikle oyun yapımında) matematiğe ihtiyacınız var. Biraz ütopik bir senaryodan bahsedeyim. Bu pek karşınıza çıkmaz belki ama benzeri bir çok şey ile karşılaşırsınız. Atıyorum, çok büyük bir proje teklifi geldi. Bu projede milyonlarca insan hakkında veri tutulacak. Ancak öyle bir şey lazım oldu ki, her giren kişi için 1+2+3+... şeklinde bir veriye ihtiyacınız var. Mesela 3 kişi varsa, 1+2+3, 6 kişi varsa 1+2+3+4+5+6 gibi bir toplamaya ihtiyacınız var. Düşük sayılarda problem olmasa da, milyonlarca kişi geldiğinde, işlemcinin bu toplamayı yapması zorlaşır. Onun yerine bu toplam sonucunun n * (n+1) / 2 olduğunu bilmezseniz, performansı düşük bir program yazmış olursunuz. Bu basit ama biraz da ütopik bir senaryo. Ben mesela oyun yapımında çalışıyorum. En basitinden bir pathfinder (yol bulma) sistemi geliştirebilmek için, matematikteki Graf teoremini bilmeniz gerekir. Graf teoremi için de Matris bilgisi, Matris bilgisi için de Vektör bilgisi (vs vs... alır başını gider) gerekir. İyisi mi siz, o "yok denecek kadar kötü" matematiği, en azından "var denecek kadar kötü" olan bir hale getirin. En azından iyi bir temele sahip olmaya çalışın. Zira bir gün istatistiksel bir veri tutacak iyi bir proje teklifi gelirse, "yok ben matematik bilmiyorum boş verin beni" diye geri çevirmezsiniz. :)

Üniversite sınavı için evet matematik ve fen bilimleri şart, fakat üniversiteye geçtiğinde kimya ve biyoloji ile ilgilenmeyeceksin seni sadece fizik ilgilendirecek fakat matematik senin hayatın olacak öyle söyleyeyim. Lisede matematiğim çok iyiydi, sınavda da baya iyi yaptığımı söyleyebilirim ama gel gör ki üniversitede çalışmayınca ortalama bir not ile geçtim. :kızgın: O yüzden matematiği öğrenmek için isteğin ve kapasiten olmalı.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı