Yazılım bilip ne yapıyorsunuz?

Yazılım bilmeyi çok yanlış anlamışsınız. Scratch çalıştırmakta bir yazılım bilgisidir. R ile ekonometrik analiz yapmakta bir yazılım bilgisidir. CERN'de LHC için bilgisayar üzerinden hesaplama yaparken program kullanmakta bir yazılım bilgisidir. Bir de salt yazılımcılar vardır. Yani bir alanda yazılım kullanmak yerine yazılım kendisini oluşturmak için algoritma oluşturur/yaratırlar ve bu algoritma ile kurdukları yazılımlarla bir motor, işletim sistemi, çekirdek/kernel vs. oluştururlar. Kısaca yazılımcı demek illa kirptografi, kombinatorik yahut benzeri stokastik süreçlerle uğraşan kimse demek değildir. Bu alanlarla da ilgilenen yazılımcılar elbette var (ki çoğu yazılımcının bilgisi de vardır ama uzmanı değildir) ama herkes bu alanda uğraşacak diye bir şey yok. Kaldı ki uğraşıyor dahi olsa bunun belli sınırları vardır. :)
Not: Amiyane bir anlatım oldu. Sürçü lisan ettiysek affola.
 
Vallahi ben öğreniyorum. Ben web sitesi kuruyorum, öğrenme amaçlı. Siteyi düzenliyorum falan. İleride çok işime yarayacağından eminim. Maddi olarak da kazanacağıma eminim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Para kazanıyorum. İşim bu. Tek başıma bir programın tamamını üretmeme gerek yok ki istersem belli seviyeye kadar onu da yapabilirim. Ama devasa işletim sistemlerinin (ki bazı işletim sistemleri tek kişiyle yazılabilir, ben bildiklerinizden bahsediyorum) tek kişinin yapabileceği şeyler olduğunu düşünüp sonra öyle olmadığını öğrenince bir insanın bu işi neden öğrendiğini sorgulamak nasıl bir mantık? Neden pek çok insanın bir araya gelince bir şeyler ortaya çıkarabilmesi konsepti sizi bu kadar rahatsız ediyor?
 
Para kazanıyorum. İşim bu. Tek başıma bir programın tamamını üretmeme gerek yok ki istersem belli seviyeye kadar onu da yapabilirim. Ama devasa işletim sistemlerinin (ki bazı işletim sistemleri tek kişiyle yazılabilir, ben bildiklerinizden bahsediyorum) tek kişinin yapabileceği şeyler olduğunu düşünüp sonra öyle olmadığını öğrenince bir insanın bu işi neden öğrendiğini sorgulamak nasıl bir mantık? Neden pek çok insanın bir araya gelince bir şeyler ortaya çıkarabilmesi konsepti sizi bu kadar rahatsız ediyor?

Nasıl kazanıyorsun anlatır mısın? Nereden iş teklifi alıyorsun mesela?
 
Teklif almıyorum. Bir şirkette sabit bir işim var, ne olduğu önemsiz. Aslında olayı yazılım değil ama yazılım/programcılık/kodlama (ne demek isterseniz, anladınız) olmadan bu işi yapmak ya da işe girmek imkansız. Sıklıkla da programlama yapıyorum.
 
Arkadaşlar hadi diyelim yazılım biliyoruz kodlama vs peki ya bunun avantajı nedir ben bir FPS oyunu işletim sistemi crackli program hile yapamayacaksam bunun bir yararı nedir ona göre ben öğrenmek istiyorum aklımda böyle hedefler var.
Merhaba, yazılımı meslek olarak görenler / hobi olarak görenler diye ikiye ayırmak lazım, siz hobi olarak yazılımla ilgilenmek için birilerinin sizi ikna etmesini istiyorsunuz 😀

Bu mevzu için bir iki şeyden bahsedeceğim, eskiden insanlar bir şeyin ustası olduğunda adan zye o ustası olduğu şey her ne ise ona hakimdi. Yani bir ayakkabıcı ayakkabının tabanından bağcığına işinin erbabıydı, bir yoğurtçu ineği de kendi yetiştirir, sütü de kendi sağar, yoğurdu da kendi mayalar üstüne sokaklarda kendi satardı vb.

Sanayi devrimi ve sonrasında insanoğlu tek bir insanın baş edemeyeceği karmaşıklıkta şeyler üretmeye başladı. Yani mesela kimse gidip de ben tren ustasıyım deyip hem metalürjisinden yani demir dökümünden, hem ray hatlarından, hem su buharlı motorundan vb. anlayamıyordu. Henry Ford'un T model otomobilin üretim bandı vardı mesela, kimse ben otomobil ustasıyım diyerek oturup kendi kendine tüm arabayı monte etmeye çalışmıyordu, herkes ona hangi parçaların montajının eğitimi ve sorumluluğu verilmişse onun montajı ile ilgileniyordu.

Nihayet konuyu yazılıma getirecek olursak o da benzer bir şekilde işliyor çünkü günümüzde tek bir kişinin oturup kompleks tek bir yazılımı yapması zor. Yani tabi ki tek başına uygulama yapılır, program yapılır, basit bir oyun yapılır vb. ancak kimse tek başına bir banka sistemi yapamaz. Kimse tek başına photoshop yapamaz, tek başına RDR2 yapamaz. Ondan da anlıyorum, bundan da anlıyorum diyen bir insan çıkar, yaparım der, inanma, yapamaz. Her konudan anlasa gene yapamaz, tek kişilik iş gücü ile üretemez. Bill Gates'in garajda tek başına işletim sistemi kodladığı zamanlar da geride kaldı, yazılımlar günümüzde çok kompleks.

Ha senin amacın program cracklemektir, o da aslında günümüzde tek kişinin yaptığı bir şey değil genelde, ekip olarak çalışılıyor, sade insan gücü de değil sen kodluyorsun bilgisayarlar senin kodlamana göre bir şeyleri kırmaya çalışıyorlar vb. Oturur bu konuda yıllarca çalışır, kendini geliştirir, tecrübe kazanır vs. uzun süre sonra bu program crackleyen birisi (ya da bir ekibin parçası) olabilirsin. İşletim sistemi ya da fps oyun gibi şeylerde de benzer bir durum söz konusu, doğru konuları bul, yıllarca çalış didin, geliş, öğren vesaire, bir oyun firmasında oyun geliştirici olabilirsin.

Ancak demin bahsettiğim üzere, tek başına bunları yapamazsın. Ben makine mühendisi oldum ama çamaşır makinesi bile yapamıyorum demek gibi senin dediğin şey. Çamaşır makinesinin cam kapağından plastik hortumuna, dışındaki sacdan içindeki paslanmaz çelik haznesine kadar çeşit çeşit malzemesi var, prize takınca çalışmasını sağlayan elektrik aksamları, motoru var, su giriş tahliye, deterjan alma vesaire senaryoları var, çalışmasını sağlayan elektronik donanımı var, onun içinde yazılımı var, su basıncını ya da sıcaklığı ayarlayan sensörleri var, var oğlu var yani. Çamaşır makinesi dediğin şey tek bir insanın yapamayacağı bir şey. Büyük yazılımlar da öyle.

Cidden bir amacın varsa o yönde ilerlemeni dilerim çünkü ufkun program cracklemek ötesinde bir noktada ise bu yol meşakatli (Şakasına dedim, o da meşakatli tabi).

Yoksa internette birkaç siteden temel algoritma öğrenip yazılım öğrendim, ee napacaz şimdi, yazılım bir işe yaramıyormuş diyen biri olursun. Yazılım nedir, ne değildir o konularda bilgi edinebilirsin bu forumda ya da başka yerlerde.
 
Yazılım bilgisi dediğiniz şeyi sadece kodlama bilmek olarak düşünürseniz, ki galiba senin dediğin bu, hobiye göre bir iki küçük alanda kendini geliştirerek script vs yazabilirsin. Belki web'de basit sitelere otomasyon yaparsın.

Bence asıl yazılım bilgisinde olay temeli bilmekte yatıyor, bir bilgisayarın nasıl çalıştığını anlamadan, algoritmaları biraz inceledikten sonra "Aaa mantığı böyleymiş" diye defalarca şaşırmadan sadece yazarak yazılım öğrenildiğini düşünmüyorum. Böyle bir şekilde geleceğe dönük kendini geliştirip alan seçersen bir bakmışsın şirkette çalışıyorsun.
 
Yazılımı bilen zaten bir amaç için öğreniyor, durup dururken kim neden yazılım öğrensin? Bu nasıl bir bakış açısı. Şunu söylemeye çalışıyorum, her bilen bir amacı olduğu için öğrendi ve böylece herkes için farklı bir durum.
 

Geri
Yukarı