Yazılım için MacBook önerisi

qodexTr07

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, şimdiye kadar hep Windows kullandım ancak stabilite, konfor ve kompaktlık sebebiyle bir MacBook almayı planlıyorum. Şu an bir oyuncu bilgisayarı kullandığım için bu saydığım özelliklerin hiçbiri yok.

Yapmak istediklerim:
Visual Studio ile iki API server projesi ve 1 Client projesini rahatlıkla kaldırabilmek.

İlk olarak, m serisinden hangi işlemciyi önerirsiniz?
Air ve Pro arasından hangisini seçmeliyim?
Mesela MacBook'u 256 GB alıp, harici SSD alsam iş görür mü yoksa direkt 512 GB alınmasını mı önerirsiniz?

Ek olarak, veri işleme yapılabilir mi ne derece yapılabilir? Çünkü MacBook'larda harici bir ekran kartı yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Söylediğin iş için neden MacOS'a geçtiğini anlayamadım. Mobil uygulama geliştiriyorum iOS'a uygulama çıkaracağım desen tamam da standart ve hemen hemen her makinede yapılabilecek bir iş için Mac'e geçmek tuhaf. Sağlam FreeDos bir makine alabilirsin, ekran kartı için de endişelenmene gerek kalmaz.

İlla da Mac alacağım bütçe sıkıntım yok diyorsan da MacBook Pro ya da Max alabilirsin. Ama söylediğin iş için çok yüksek kaçarlar. Senin işini MacBook Air da çözer.

Apple ürünlerinde depolama olayı genellikle sıkıntılı oluyor, 256 alıp sonra kendin yükseltemezsin. Adamların ek alanı yüksek fiyatlara satmasının bir sebebi var :) Gerçi MacBook'larda durum farklı olabilir ama iMac ve Mac Mini'lerde depolama alanını kendin değiştirmek herkesin yapabileceği kadar kolay bir iş değil. Bildiğimiz gibi içeridekini sök yenisini tak şeklinde olmuyor yani.

Merhaba arkadaşlar, şimdiye kadar hep Windows kullandım ancak stabilite, konfor ve kompaktlık sebebiyle bir MacBook almayı planlıyorum. Şu an bir oyuncu bilgisayarı kullandığım için bu saydığım özelliklerin hiçbiri yok.

Yapmak istediklerim:
Visual Studio ile iki API server projesi ve 1 Client projesini rahatlıkla kaldırabilmek.

İlk olarak, m serisinden hangi işlemciyi önerirsiniz?
Air ve Pro arasından hangisini seçmeliyim?
Mesela MacBook'u 256 GB alıp, harici SSD alsam iş görür mü yoksa direkt 512 GB alınmasını mı önerirsiniz?

Ek olarak, veri işleme yapılabilir mi ne derece yapılabilir? Çünkü MacBook'larda harici bir ekran kartı yok.

Bu saydığınız 3 nedenler zaten Android cihazlardada mevcut, sebebi ise birçok donanım için uyumluluk göstermesi için tasarlanmasıdır. Yani asıl sorun Windows'ta değil. MacOS'un kullanıldığı cihazların donanım sayısının çok daha az olması.

Evde sabit oturarak iş yapıyorsan Mac mini M4 Pro alabilirsin ama biraz fazla gelebilir. M4 Mac mini rahat rahat iş görür, ama gelecek kaygın olursa M4 Pro. Taşınabilir olsun dersen de Macbook Pro. Air modellerde fan yok ve ısınma sonrasında performans düşüşü oluyor. RAM 24 GB olsun.
Maalesef, öyle bir durum olsaydı çok büyük olasılıkla dediğin gibi Mac mini alırdım. Ama taşınılabilir olması benim için önemli bir nokta. Dediğin gibi ısınmama sebebinden dolayı Macbook Pro göz önünde bulundurulabilir, tavsiyeni dikkate alacağım.

Söylediğin iş için neden MacOS'a geçtiğini anlayamadım. Mobil uygulama geliştiriyorum IOS'a uygulama çıkaracağım desen tamam da standart ve hemen hemen her makinede yapılabilecek bir iş için Mac'e geçmek tuhaf. Sağlam FreeDOS bir makine alabilirsin, ekran kartı için de endişelenmene gerek kalmaz.

İlla da Mac alacağım bütçe sıkıntım yok diyorsan da MacBook Pro'ya da Max alabilirsin. Ama söylediğin iş için çok yüksek kaçarlar. Senin işini MacBook Air da çözer.

Apple ürünlerinde depolama olayı genellikle sıkıntılı oluyor, 256 alıp sonra kendin yükseltemezsin. Adamların ek alanı yüksek fiyatlara satmasının bir sebebi var :) Gerçi MacBook'larda durum farklı olabilir ama iMac ve Mac Mini'lerde depolama alanını kendin değiştirmek herkesin yapabileceği kadar kolay bir iş değil. Bildiğimiz gibi içeridekini sök yenisini tak şeklinde olmuyor yani.

Aslında biraz yanlış anlaşılma olmuş, Mac'e geçme sebebim bahsettiğim uygulamaları geliştirebilmek değil bunu zaten şu anki bilgisayarımda da rahatlıkla yapabiliyorum. Ana sebep dediğim gibi stabilite, konfor ve kompaktlık.
Depolama olayında da demek istediğim normal bir SSD alıp bilgisayarın içerisine takmak değil de, harici taşınılabilir SSD alıp kablolu bağlantı yapıp kullanmak. (Ne kadar performanslı konusunda bilgim yok, YouTube'da birisinde gördüm)

Bu saydığınız 3 nedenler zaten Android cihazlardada mevcut, sebebi ise birçok donanım için uyumluluk göstermesi için tasarlanmasıdır. Yani asıl sorun Windows'ta değil. MacOS'un kullanıldığı cihazların donanım sayısının çok daha az olması.
Açıkcası o benim için çok mühim değil, günlük kullandığım şeyler sınırlı.

Son düzenleme:
Maalesef, öyle bir durum olsaydı çok büyük olasılıkla dediğin gibi Mac mini alırdım. Ama taşınılabilir olması benim için önemli bir nokta. Dediğin gibi ısınmama sebebinden dolayı Macbook Pro göz önünde bulundurulabilir, tavsiyeni dikkate alacağım.

Aslında biraz yanlış anlaşılma olmuş, Mac'e geçme sebebim bahsettiğim uygulamaları geliştirebilmek değil bunu zaten şu anki bilgisayarımda da rahatlıkla yapabiliyorum. Ana sebep dediğim gibi stabilite, konfor ve kompaktlık.
Depolama olayında da demek istediğim normal bir SSD alıp bilgisayarın içerisine takmak değil de, harici taşınılabilir SSD alıp kablolu bağlantı yapıp kullanmak. (Ne kadar performanslı konusunda bilgim yok, YouTube'da birisinde gördüm)

Açıkcası o benim için çok mühim değil, günlük kullandığım şeyler sınırlı.
Hem Mac hem Windows kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim: Mac biraz özenti işi bana sorarsanız. Kendi platformuna uygulama geliştirmeyecekseniz tercih etmek için çok bir sebep yok (günlük kullanım açısından söylüyorum.). Ama elbette Apple hem donanımını hem de yazılımını kendi geliştirdiği için herşey mükemmel bir ahenk içinde çalışıyor. Yani dedikleriniz konusunda haklısınız. Ama ben şahsen Apple'a uygulama geliştiriyor olmasam kesinlikle günlük kullanım için Mac'e geçiş yapmam. Linux ve Windows herşeye yetiyor (en azından çocukluğumdan beri buna alıştığım için bana öyle geliyor. Elbette hep Apple kullanan biri de haklı olarak Windows'a geçmek istemeyecektir geçerli bir sebebi yoksa.)

SSD konusunda da dediğiniz kullanım senaryosu mantıklı bir seçenek gibi ama elbette yine dediğiniz gibi muhtemelen performans açısından yavaş olacaktır. Fakat Mac zaten çok hızlı çalışııyor ve üstüne kurduğunuz şeyler oradan çalışacağı için sorun olmaz. Harici diskinizi sadece depolama maksatlı kullanırsanız bence sizi üzmeyecektir.

Hem Mac hem Windows kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim: Mac biraz özenti işi bana sorarsanız. Kendi platformuna uygulama geliştirmeyecekseniz tercih etmek için çok bir sebep yok (günlük kullanım açısından söylüyorum.). Ama elbette Apple hem donanımını hem de yazılımını kendi geliştirdiği için her şey mükemmel bir ahenk içinde çalışıyor. Yani dedikleriniz konusunda haklısınız. Ama ben şahsen Apple'a uygulama geliştiriyor olmasam kesinlikle günlük kullanım için Mac'e geçiş yapmam. Linux ve Windows her şeye yetiyor (en azından çocukluğumdan beri buna alıştığım için bana öyle geliyor. Elbette hep Apple kullanan biri de haklı olarak Windows'a geçmek istemeyecektir geçerli bir sebebi yoksa.)

SSD konusunda da dediğiniz kullanım senaryosu mantıklı bir seçenek gibi ama elbette yine dediğiniz gibi muhtemelen performans açısından yavaş olacaktır. Fakat Mac zaten çok hızlı çalışııyor ve üstüne kurduğunuz şeyler oradan çalışacağı için sorun olmaz. Harici diskinizi sadece depolama maksatlı kullanırsanız bence sizi üzmeyecektir.

Vallahi bende çocukluğumdan beri Windows kullanıyorum, MacOS'a geçesim hiç yok. Mesela Apple'nin macOS gibi stabil çalışacak bir Windows bilgisayarı olsa onu tercih ederdim herhalde. Şu an i5 10.nesil 16 GB 512 GB NVMe SSD'li bilgisayarımın açılması 1 dakika civarlarında sürüyor :D Tabi bi format atsam düzelecek biliyorum ama Mac'de böyle bir ihtiyaç olmayacağını düşünüyorum.

Vallahi bende çocukluğumdan beri Windows kullanıyorum, MacOS'a geçesim hiç yok. Mesela Apple'nin macOS gibi stabil çalışacak bir Windows bilgisayarı olsa onu tercih ederdim herhalde. Şu an i5 10.nesil 16 GB 512 GB NVMe SSD'li bilgisayarımın açılması 1 dakika civarlarında sürüyor :D Tabi bi format atsam düzelecek biliyorum ama Mac'de böyle bir ihtiyaç olmayacağını düşünüyorum.
Aynen öyle, Mac'in tek güzelliği bu zaten :D

veri işleme yapılabilir mi ne derece yapılabilir? Çünkü MacBook'larda harici bir ekran kartı yok.

Sadece bu soruya cevap verecegim, diger donanimsal ozellikler gelistirecegin yazilima gore senin bilmen gereken seyler. Baskasi projenin nereye evrilip nasil donanim ihtiyaclari doguracagini bilemez. Dolayisiyla Pro, Air, Mini ~ M1 , M2 vs arasinda senin tercih yapman gerekiyor. Ben hala M1 Pro 64GB ile sorunsuz takiliyorum ki milyonlarca satir kod iceren projeler var bunlarin arasinda.

Sadece Data Mining icin external GPU kullanabildigin daha efektif modeller toplayabilsen bile gelistirme asamasinda ihtiyacin olan GPU gucunu ozellikle M3 > modelleri sunuyor. Ayrica unified memory oldugu icin data processing icin yuksek RAM konfigurasyonu ile kullanirsin ve boylelikle gayet yetkin bir cihaz ortaya cikmis olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı