Yazılım için üniversite şart mı?

pasii

Kilopat
Arkadaşlar merhaba ben üniversite bölümü olarak yazılım mühendisliği istiyorum ama konu olarak hem geç kaldım hem de çalışma hevesim yok. 9. ve 10. sınıf konuları COVID nedeniyle hiç yok. 2005'liyim ve benimle aynı yaştakiler de bundan muzdarip. Ders hakkında konuştuğum zaman içim daralıyor, sanki yapamayacakmış gibi hissediyorum. Ders olmadan yazılım alanında ilerleyip bir şeyler başarabilir miyiz? (En büyük korkum da kendim yazılım alanında ilerleyip başarısız olursam)

Ya da şu an çalışmaya başlayıp üniversite sınavında 350 puan civarı yapabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer işini hakkıyla yaparsan üniversiteye gitmeden de çok iyi bir yazılımcı olabilirsin ama iş için hep diploma istiyorlar.

9-10. sınıf konuları zaten tyt için geçiyor, dershanelerde 3 ayda tyt yi anlatıyorlar. Şuan tyt ye başlayıp günde 2-3 saat çalışarak alanındaki tyt bilgilerini çok rahat halledebilirsin. felsefe coğrafya din kültürüne filan çok zaman ayırma göz atsan yeter zaten yorum sorusu geliyor yarı yarıya. Mühendislik için önemli olan AYT. 11-12. sınıf sayısal konularını yaparsan çok rahat şekilde +350 puan yapabilirsin. En kötü ihtimalle 2 yıllık bilgisayar programcılığı da yazabilirsin fakat bir çok yerde 2 yıllık eğitimler yetersiz veya eksik veriliyor. Ortalama olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin Bilgisayar programcılığı bölümünden güzel bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Yazılım için illa okumak gerekmiyor günümüzdeki bir çok yazılımcı farklı meslek dallarından ilgisi var diye bu alana yönelmiş durumda. Ama iş bulmaya gelince diplomaya fazla değer verdikleri için enazından ilgili bir önlisans programından mezun olsan bile işine yarıyabilir.

Daha yaşın genç bu yollardan hepimiz geçtik biraz sakin ol kendine burada motivasyon arama şu an ne gerekiyorsa onu yapman lazım. Derslerde eksiğin varsa tamamlamaya çalış, sınava kadar elinden geleni yap eğer olmazsa kendini üzmene hiç gerek yok. Tekrar denersin. Yazılım konusuna gelecek olursak önünde yazılımcı kariyeri yapmaktansa güzel bir üniversite için bolca zaman var kafanı topla hedeflerini belirle ve sadece BAŞLA. Daha üniversiteyi tecrübe etmeden hemen kendine başka yollar arama. Benim tavsiyelerim bunlar.

Yazılım için şart değil ama kurumsal bir yer de iş bulmak için şart. Ya da sana "diploman" karşılığı bir başlangıç ücreti öderler. Ben işyerimde yazılımcı ve grafiker çalıştırıyorum. Tabiki üniversite mezunu olana daha çok para veriyorum. Ama işin performans ve prim kısmı eğitimden bağımsız.

***Ek bilgi: Üniversite sınavına bile çalışma hevesin yok ise yazlımı nasıl öğrenmeyi düşünüyorsun. Birşeye çok iyi odaklanman gerek. Eğer popişi sandalyey koyup çalışmakta zorlanıyorsan, üniversite sana yol gösterebilir. Yazılımı, üniversiteyi salla şimdi.... Öncelikle "çalışma ve hedef koyma skill setlerini geliştir". Bu da sana abi tavsiyesi.

9-10. sınıf konuları zaten TYT için geçiyor, dershanelerde 3 ayda TYT'yi anlatıyorlar. Şu an TYT'ye başlayıp günde 2-3 saat çalışarak alanındaki TYT bilgilerini çok rahat halledebilirsin. Felsefe coğrafya din kültürüne filan çok zaman ayırma göz atsan yeter zaten yorum sorusu geliyor yarı yarıya. Mühendislik için önemli olan AYT. 11-12. sınıf sayısal konularını yaparsan çok rahat şekilde +350 puan yapabilirsin. En kötü ihtimalle 2 yıllık bilgisayar programcılığı da yazabilirsin fakat birçok yerde 2 yıllık eğitimler yetersiz veya eksik veriliyor. Ortalama olarak Muğla sıtkı koçman üniversitesinin bilgisayar programcılığı bölümünden güzel bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Yazılım için illa okumak gerekmiyor günümüzdeki birçok yazılımcı farklı meslek dallarından ilgisi var diye bu alana yönelmiş durumda. Ama iş bulmaya gelince diplomaya fazla değer verdikleri için enazından ilgili bir ön lisans programından mezun olsan bile işine yarıyabilir.

Daha yaşın genç bu yollardan hepimiz geçtik biraz sakin ol kendine burada motivasyon arama şu an ne gerekiyorsa onu yapman lazım. Derslerde eksiğin varsa tamamlamaya çalış, sınava kadar elinden geleni yap eğer olmazsa kendini üzmene hiç gerek yok. Tekrar denersin. Yazılım konusuna gelecek olursak önünde yazılımcı kariyeri yapmaktansa güzel bir üniversite için bolca zaman var kafanı topla hedeflerini belirle ve sadece başla. Daha üniversiteyi tecrübe etmeden hemen kendine başka yollar arama. Benim tavsiyelerim bunlar.

Şu an sosyal medya hesabı yönetiyorum. Kendi çapımda bir şeyler yapıyorum ve daha da yapasım var. Zaten bunu bir önceki konumda söylemiştim. Ama derse yönelirsem bunlara pek yönelemem. 7-8 ay önce bu yaz yazılım öğreneceğim demiştim ama yapamadım. Yazılımla alakalı bir e-kitap aldım ama onu da okumadım. Şu an inanılmaz derecede kendimi boşlukta ve çok sıkılmış hissediyorum. Asıl amacım da zaten üniversiteye gidip bu boşluğu ve yalnızlığı atıp bir şeyler yapmak.

Üniversitedeki eğitimin bana pek bir şey katacağını düşünmüyorum. Sadece diploma ve bu boşluğu atmak için gideceğim. Bahsettiğim şeyleri de üniversitede yapmayı düşünüyorum.

Üniversitedeki eğitimin bana pek bir şey katacağını düşünmüyorum. Sadece diploma ve bu boşluğu atmak için gideceğim. Bahsettiğim şeyleri de üniversitede yapmayı düşünüyorum.
Diğer arkadaşların da dediği gibi, kariyer yaparsın ama büyük işletmeler hatta çoğu işletme diploma ister ve diplomana göre maaşında değişiklik olur. Tabii ki Türkiye'deki üniversite kalitesi tartışılmaya kapalı şekilde kötü. Fakat en azından seni geliştirebilecek ve yolunu açabilecek birkaç üniversitemiz mevcut. Fıttırı fıttıt üniversitesi fıttırı fıttıt bölümüne gitmektense okumamanı ben de tavsiye ederim tabii ki.

Öncelikle bakış açın ve düşünce yapın yanlış. Kolaycılık bu, yazılımda da tökezlediğin zaman onu da bırakırsın izlenimi verdi bana. Şartlar ne okul ne de iş hayatında hiçbir zaman ideal olmaz, çabalayacaksınız.

Derslerden uzak kalırsan, geri dönüşü çok zor olur. Üniversite sınavı kendini denediğin bir sınav değildir, diğerleri ile yarışıyorsun, yani herkes kötü ise kötünün iyisi dereceye girer.
Çalışır kazanamazsın ayrı konu, hiçbir şey bitmez, yine hedefine gidebilirsin ama şansın varken bırakmak farklı bir şey. Üniversitesine ve bölümüne de bağlı olarak sadece okul değil, çevren de ona göre olur, yurt dışı dahil olmak üzere farklı kapılar açabilir. Gelecekte keşke diyebileceğin fırsatları sırf diploman olmadığı için kaçırabilirsin.

İlk işe girerken şansın azalır, bakış zaten bu şekilde ama ben lise mezunu hiç tecrübesi olmayan bir adamı yazılım işine almam, üniye bile girmeye üşenen biri ile uğraşmam :)

Yüz kişinin onundan, okumadım zengin/başarılı oldum lafını duyarsın ama geri kalan 90 kişi sürünüyor ve çok pişman olabilir.

Belli bir tecrübeden sonra diplomanın önemi yok, ama bunu sana karşı kullanabilirler. Ayrıca bugün popüler olan meslekler için yarın durum değişebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı