Yazılım mühendisliği için laptop önerisi

Bütçe
25000 TL
Şöyle söyleyeyim, yazılım kısmında hardcore GPU performansına ihtiyaç yok(Deep Learning istisna). Uzun pil ömrü ve taşınabilirlik kutsal ikili. Pil ömrü oyun bilgisayarlarında genelde olmayan bir şey istisnalar haricinde ki taşınabilirlik hiç yok. M1 İ9'lu makineleri eziyor işlem gücünde ve ayrıca MacOS iş için kutsal bir işletim sistemi.
Öncelikle kutsallık filan bilmem... Daha sonrasında arkadaş monitör ile kullanacağından dolayı ben masada kullanım ve normal seviyede (kutsal olmayanından) taşınabilirlik için ROG önerdim. Yoksa zaten monitör olmadan ROG önermem, dezavantajı çok oluyor. Bunun dışında MacOS kısmı yine tercihe bağlıdır, sana göre kutsal olan benim için belki lanetlidir? Bunun dışında pil ömrü olarak artık "oyuncu dizüstü bilgisayarları" da günlük kullanımda 4-7 saat arasını çıkarabiliyorlar, bu da az bir süre değil. Taşınabilirlik kısmında artık yanımızda 4 kilo köstekler taşımıyoruz. Boyut olarak da taşınabilir bir cihaz. Tabii ki Macbook Air/Pro ile kapışamaz taşınabilirlik üzerine ama o kadar da ölü değil yahu...
 
Şöyle söyleyeyim, yazılım kısmında hardcore GPU performansına ihtiyaç yok(Deep learning istisna). Uzun pil ömrü ve taşınabilirlik kutsal ikili. Pil ömrü oyun bilgisayarlarında genelde olmayan bir şey istisnalar haricinde ki taşınabilirlik hiç yok. M1 i9'lu makineleri eziyor işlem gücünde ve ayrıca macOS iş için kutsal bir işletim sistemi.

Eskiden gelen bir MacBook alışkanlığım var aslında ve çok da memnundum. Mac rahatlığını başka bilgisayarda alamadım. Sadece 16 GB RAM yerine 32 olsa daha iyi mi olur diye düşünüyorum.
 
Eskiden gelen bir MacBook alışkanlığım var aslında ve çok da memnundum. Mac rahatlığını başka bilgisayarda alamadım. Sadece 16 GB RAM yerine 32 olsa daha iyi mi olur diye düşünüyorum.
16 yeterli oluyor okuduğum yerlere göre. Ağır yükte gereksiz kısmı Swap'a iteliyor zaten. Yetmezse ileride biraz para biriktirip bunu satıp 32'lik alabilirsiniz. 3-4 seneden bahsediyorum bu arada. Macbook'lar değer kaybetmiyor kolay kolay ikinci elde.
 
Herkese merhahalar, uzun süredir masaüstü bilgisayar kullanmaktaydım fakat yazılım işlerim için bir laptopa ihtiyaç duymaktayım fakat bir türlü karar veremedim. Aklımda M1 işlemcili MacBook Pro alma fikri var ama tam emin olamadım. Bu bilgisayarin yanında dikey pozisyona gelebilecek çok fahiş fiyatlı olmayan bir monitör bunun yanında da klavye ve mouse aramaktayım. Ergonomik olması benim için önemli. Tavsiyede bulunabilirseniz sevinirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim, iyi forumlar!

Soğutma anlamında M1 MacBook Air'de çok iyi işler çıkarıyor. Zaten çok ısı üretmeyen bir işlemci M1 işlemcisi. Aynı zamanda pil performansı olarak da çok çok iyi M1 Air'in performansı. Eğer yazılımla ilgileniyorsanız M1 almanız çok mantıklı olacaktır. Performans olarak her yükün altından kalkabilir yazılımcılıkta.
 
@technope hocam güzel öneri verebilir.
Teşekkürler hocam etiket için.

Bilgisayar mühendisliğini bitirdim. 2015 yılında aldığım i7 4.nesil 16gb ram'li MSI laptopum halen yazılım kısmında her işimi fazlasıyla görüyor, 2018 yılında ise Macbook pro almıştım ios mobil uygulama geliştirmeye başladığım için.

Gelelim sizin kullanacağınız şeylere. Yorumlarda belirtildiği gibi ekran kartının çok bir önemi yok. Ram ise 16gb fazlasıyla yeter, 32gb olursa da güzel olur tabi bütçe olduğu için. Aslında 8gb ram bile yeter bölüm boyunca ama farklı şeyler de yapacağınızı varsayarak minimum 16gb olursa rahat olur.

Macbook mu Windows mu kısmında alışkanlıklar ve M1 chip önemli. M1 işletim sistemli Macbook'larda şuan için Windows bootcamp yapılamadığından bazı mühendislik derslerinde kullanacağınız programlarda büyük ihtimalle Macos desteklemeyecektir. Yazılım mühendisliği bitiren arkadaşım da kullandığı Macbook'a bootcamp yapmıştı bazı derslerin programını yüklemek için.

Macbook pro alırsan; tabiki Magic Mouse 2 ve Magic Keyboard 2 güzel olur. Macos ile uyumlu olduğu için kaymak gibi bir kullanım sağlıyor her ikisi de. Ama ikisi 1700 liraya geliyor.
Keyboard: Apple Aksesuarlar MLA22TQ/A Magic Keyboard Türkçe Q Klavye MLA22TQ/A
Mouse: Apple MLA02TU/A Magic Mouse 2 Gümüş Fiyatı ve Özellikleri

Ve yine Macbook alırsan diye devam ediyorum; yukarıda paylaşılan monitörler Macbook yanında çok kaba duracaktır. Yurtdışı desk setup sayfalarına da bakıp fikir edinebilirsin. Dell'in seri numarası U ile başlayan Ultrasharp serisini tavsiye edebilirim. SRGB değerleri yüksek ve istediğin pivot özelliğine sahip modeller oluyor. Evet ms ve hz değerleri düşük ama tasarım olarak şık monitörler. U2520D model fiyatı 3700 tl gözüküyor. https://www.hepsiburada.com/dell-u2...i-display-qhd-ips-led-monitor-p-HBV00000WNJID

Premium aksesuarlar etti 5400 TL, 20 bin liraya da bilgisayar almak kaldı. Bence M1 işletim sistemine bir şekilde Windows kurulabiliyor mu diye iyice yabancı forumları araştırmakta fayda var. Windows laptop'a 20 bin lira vermek bana pek mantıklı gelmiyor. Çünkü şık tasarım, ekran kalitesi, pil ömründen ve stabil çalışan işletim sisteminden feragat etmiş olacaksın Macbook'a göre.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı