Yazılım Mühendisliği İle Bilgisayar Mühendisliği Arasında Ne Fark Var?

Mehmet Teke

Hectopat
Katılım
3 Temmuz 2014
Mesajlar
198
Yer
Gaziantep
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Yukarıda belirttiğim gibi aralarında ne fark var?

Malumunuz üniversite için lise'den itibaren çalışmak lazım. 1 senemi çoktan kaybettim bile. Bu sene toparladım falan. Neyse hedefimi belirlemek amaçlı bu konuyu başlattım.

Bilen lütfen cevap versin.
 
Bir Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olarak sorunu yanıtlamaya çalışacağım.

Yazılım Mühendisliği öğretiminde pratik ön plandadır. Yazılım Mühendisliği genelde ikiye ayrılıyor: Web ya da Programlama. İkisini de yürütebilen vardır muhakkak fakat ikisinin de ortak yanı bilgisayar dillerini kullanarak çeşitli algoritmalarla bir ürün ortaya çıkarmaktır. Yani kendilerinden beklenen program(kod) yazmak, hataları tespit etmek gibi işlerdir. Genellikle IT departmanlarında, bilgi işlem departmanlarında çalışırlar ya da kendi işlerini/sitelerini kurarlar.

Yazılım Mühendisliği aslında bir yanlış adlandırmayı barındırıyor. Mühendis denildiğine bakmayın asıl mühendislik ile ilgili meslek dalı Bilgisayar Mühendisliğidir, Yazılım Mühendisliği çoğu üniversitede "Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri" adı altında bulunur.

Bilgisayar Mühendisliği öğretimi bahsettiğim gibi pratikten çok teorikle ilgilidir. Derslerinizin büyük bir kısmını matematik kaplar ki mühendis olacaksanız matematik sizin hayatınız olmalıdır. Bilgisayar Mühendisliği bilgisayarı bir "bilim" olarak ele alır, bu yüzden Amerika'da "Computer Science" olarak geçer. Bilgisayar mühendisleri birçok alanda araştırmalarda bulunurlar (istemeyen bulunmaz tabi :mutlu:). Karmaşık sistemlerin oluşturulmasında, bilgisayar dillerinin bulunmasında, büyük çaplı programların/projelerin tamamlanmasında bilgisayar mühendislerinin emeği vardır. "Mühendis kod yazmıyor o zaman" diye düşünme hatta bol bol yazıyorlar. Burada dikkat çekmek istediğim nokta şu: mühendis dediğin geliştirme aşamasında, işin içinde bilim ve yeni teknoloji olduğunda farkını gösterir. Bilgisayar Mühendisliği teknik seçmeli dersler bu mesleğin ne kadar genişleyebileceğini gösteriyor:
  • Bilgisayar ağları
  • Bilgisayar bilimlerinde araştırmaya giriş
  • Bilgisayar grafiği
  • Bilgisayar mimarisi
  • Biyoinformatik algoritmaları
  • Bulut Bilişim ve mobil uygulamalar
  • Dağıtık sistemler ve algoritmalar
  • Makineden Makineye (M2M) Sistemler
  • Görüntü analizi
  • Kullanıcı arabirimleri tasarım ilkeleri
  • Makine öğrenmesine giriş
  • Siber güvenlik
  • Uygulamalı kriptografiye giriş
  • Yapay zeka
  • Yazılım doğrulama ve sağlama
  • Yazılım mimarisi
Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliğini kendi fikirlerim ile karşılaştırdığımı belirtmek isterim. Yanlış noktalar olabilir o yüzden geniş bir araştırma yürütmeni tavsiye ederim. En önemlisi bu iki işi yapanların bilgisini almandır.

Ayrıca Bilgisayar Mühendisliği hakkında sevdiğim bir slayt: Bilgisayar Mühendisliği (Reklam içerir :D)
 
Araştırma yapmaya başladım. Dediklerin kesinlikle kafama yattı. Kafam ciddi anlamda karışıktı şuan çok rahatım :) Kesinlikle bilgisayar mühendisliği düşünüyorum.

Yoğun çalışma başlıyor galiba :D
 
Zaten ben php&html&css üzerinde çalışmalar yapıyorum arada gerçekten sana eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. İngilizceyi de öğrenirsin bence :).
 
10.sınıfa yeni geçtim. İngilizce 3 senede öğrensem bile devlet okulunda öğrendiğim için pek randımanlı olamayacak. Bu nedenle bir İngilizce Kursuna müracaat etmeyi düşünüyorum.

Eğlence kısmına gelecek olursak kesinlikle haklısın. Benim eğlenceyi nerden öğrendiğimi soracak olursan dergiler ve yakınımda bulunan bilgisayar mühendislerinden öğrendim. Eğlenerek para kazanma bu olsa gerek.:)

Dediğin çalışmaları bilmiyorum. Malum photoshop falanda bilmiyorum. Ama onun için eğitim Dvd'si aldım. Aslında derslerle ingilizce'yi çözdükten sonra sıkıntı olmaz. Bırakalımda iş senindediğin çalışmalara kalsın daha liseyi bitirmedim.;) Sadece bilgi almak ve puanımı şimdiden belirlemek istedim.
 
Bence Photoshop'ta ilk olarak logo yapmayı deneyerek başla bu işe nasıl daha uçuk kaçık tasarımlar yapabilirim diye bunu geçince zaten az-çok öğrenmiş oluyorsun, git bir tasarım yap html ile yaz, php ile gerçekleştir :).
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı