Yazılım Mühendisliği Nasıldır?

Makaleler
6
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar hazır YGS yaklaşmışken size bir sorum olacak bu meslek hakkında.

Nasıldır ?
İş imkanları Türkiye de çok fazla var mıdır ?
Sizce tercih edilmeli mi ?

Aklımdaki planım türkiyede okuyup yurt dışında çalışmak olsada birinci öncelik ülkem tabii ki. İngilizcem orta seviye çeviri çok rahat yapıyorum fakat konuşamıyorum onun için kursa gidicem.

Düşündüğüm iki üniversite var bunlar;
Celal Bayar Üniversitesi /Manisa
Lefke Avrupa üniversitesi /Kıbrıs (Düşünmemin sebebi hem eve yakın hemde ilgimi çeken bir kaç özelliği)

Yazılım okunmadan da yapılabilen bir şey. Eğer yazılımın iyise kendini de geliştirirsen oku. Ama az bir bilgin var ve sen yazılım mühendisliği okuduysan, ilkokul terk ve yazılımda iyi biri senden çok daha iyi kazanacaktır. Benim tercihim Bilgisayar Mühendisliğinden olurdu.

Yazılım okunmadan da yapılabilen bir şey. Eğer yazılımın iyise kendini de geliştirirsen oku. Ama az bir bilgin var ve sen yazılım mühendisliği okuduysan, ilkokul terk ve yazılımda iyi biri senden çok daha iyi kazanacaktır. Benim tercihim Bilgisayar Mühendisliğinden olurdu.
Bilgisayar mühendisliği düşünmüyorum onu baştan eledim.

Yazılım mühendisliği mantıklı bir seçenek olabilir. Ülkemizde tam olarak oturmamış bir meslek. Ancak Yazılım yada Bilgisayar okuyup "iş alanı" aramak mantıklı değil. İşinizi kendiniz oluşturacaksınız. Herhangi bir veya birkaç alanda uzmanlaşıp şirket açmak veya freelancer olarak çalışabilirsiniz. Ki ülkemizde de birçok örneği var. Freelancer olarak çalışıp maaşlı çalışanlardan çok daha fazla kazananlar :)

Bilgisayar programcılığı okuyorum. Yazılım üzerine çalışıyorum. Eğer bilgisayarla aran iyiyse seve seve yaparsin. Fakat azim gerekli. Bu azmide kitap okuyarak oluşturabilirsin. (Steve Jobs gibi kitaplar) fakat bu işi yapmaya başladığında sabahtan akşama kadar kod yazma ihtimalin var. Ah bide günlerce uğraşıp binlerce satır yazdığın kodun hatalı çıkma olasılığı yok mu? Bazen en basit şeyler bile gözden kaçabiliyor bilgisayar başındayken. Bunları göze almalısın. Ama geleceğin mesleği olduğunu kimse degistiremez.

Bilgisayar programcılığı okuyorum. Yazılım üzerine çalışıyorum. Eğer bilgisayarla aran iyiyse seve seve yaparsin. Fakat azim gerekli. Bu azmide kitap okuyarak oluşturabilirsin. (Steve Jobs gibi kitaplar) fakat bu işi yapmaya başladığında sabahtan akşama kadar kod yazma ihtimalin var. Ah bide günlerce uğraşıp binlerce satır yazdığın kodun hatalı çıkma olasılığı yok mu? Bazen en basit şeyler bile gözden kaçabiliyor bilgisayar başındayken. Bunları göze almalısın. Ama geleceğin mesleği olduğunu kimse degistiremez.
Elbette bilgisayarla aram iyidir severimde bu tür işleri. Kuzenim de istiyor bu bölümü beraber okuyacaz kendisi Meslek lisesi mezunu olduğu için yazılım konusunda biraz tecrübeli.

Çevre, gıda, yazılım, bilgisayar mühendislikleri sadece belirli (Çok sınırlı) sektörlerde iş bulup çalışabilir. (Kendi görüşüm dahilinde) Oysa elektrik-elektronik mühendisi, makine mühendisi, işletme mühendisi bir joker olarak her sektörde ve her zaman rahatça da iş bulabilir. Olayı bir de bu yönüyle düşünüp meslek seçimini ona göre yapınız derim. Örneğin ben bir makine mühendisiyim, formasyonlu bir öğretmenim (1-8. sınıflar için) ayrıca elektrik-elektronikte de, bilgisayarda da kendimi iyi geliştirdim, (Yazılım hariç) bir forumda da onursal bir üyeyim. Ve herhangi bir alanda gerçekten gönüllü olarak çalışmak istediğimde de her zaman bir iş buldum. Şu anda da emekliyim. (Yaşım 55'dir) Darısı başınıza diyelim. Başarılar.

Çevre, gıda, yazılım, bilgisayar mühendislikleri sadece belirli (Çok sınırlı) sektörlerde iş bulup çalışabilir. (Kendi görüşüm dahilinde) Oysa elektrik-elektronik mühendisi, makine mühendisi, işletme mühendisi bir joker olarak her sektörde ve her zaman rahatça da iş bulabilir. Olayı bir de bu yönüyle düşünüp meslek seçimini ona göre yapınız derim. Örneğin ben bir makine mühendisiyim, formasyonlu bir öğretmenim (1-8. sınıflar için) ayrıca elektrik-elektronikte de, bilgisayarda da kendimi iyi geliştirdim, (Yazılım hariç) bir forumda da onursal bir üyeyim. Ve herhangi bir alanda gerçekten gönüllü olarak çalışmak istediğimde de her zaman bir iş buldum. Şu anda da emekliyim. (Yaşım 55'dir) Darısı başınıza diyelim. Başarılar.

İş bulmasına bile gerek yok. Kendini geliştirdiği takdirde sadece kod yazıp satarak bile hayatının parasini kazanabilir. Arkadaşı yanlış yönlendirmeyin lütfen. Herhangi bir birikim olmadan kendi işini kurabilir. Sadece 1 site oluşturup delicesine yaşayabilir. Tamamen kişiye bağlı olan birşey. Kod yazmayı bilen birisi aç kalmaz. Ama "gerçekten" kod yazmayı bilen birisi. :)

Babam gazi üniversitesi yüksek lisans elektrik elektronik mezunu şu an özel sektörde çalışıyor. 20 yıl tecrübesi var sektörde. Bende bilgisayar yada elektrik elektronik istediğim için bana verdiği ilk tavsiye:
''ODTÜ ve dengi bir üniversiteden mezun olursan işsiz kalmazsın hayatın kebap olur. 500+ yerleştirme puanı ile girmediğin bir üniversitede sadece ortalama bir hayat sürersin. 400- bir puanla girdiğin bir yerden 4k dan fazla maaş bekleme. Sektör acımasız özele düşersen vay haline Türkiye de yaşıyoruz Avrupa da değil. Herkes sana kendini geliştirirsen paraya para demezsin diyecek ama bunlara inanma. Var mı öyleleri? Evet var. Her yıl düşük puanlı üniversitelerden mezun olan on binlerce kişiden sadece bir düzinesi. Şans gibi bir şey yani bak bana Gazi mezunuyum İngilizce m var, tecrübem var, parada kazanıyorum ama kaç yıl geçti? ben ellime geldim her şey istediğim gibi oldu. Ama bu düzen bile bozulabilir, patron kapı önüne koysa elli yaşındaki bir mühendisi kimse almaz. Ona göre çalış herkes 80 lerdeki silikon devrimini yaşıyoruz sanıyor herkesin kafasında bir google, facebook hayali var. Ama bunlar boş. O üniversiteleri bitiren on binleri görüyor musun? Sadece bir kaç yüzü bunu başaracak kalanı işte görüyorsun yıllarca benim gibi çalışacak.''

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı