Aklıma takılan bir soru var. Ben üniversite de yazılımla alakalı mühendislik olsun veya başka bir bölüm olsun okumayı düşünen biri değilim ama yazılım öğrenmek istiyorum sorun ise cidden ihtiyacım olup olmadığını bilmemek. Bunu keyif için değil de bir şeyler yapabilmek için istiyorum ama halihazırda bunu meslek olarak yapan insanlar varken benim zaman ayırıp kendi işlerimi halletmek için veya gerektiğinde kullanmak için belli bir seviyede yazılım öğrenmeye başlamam saçma olur mu? Aranızda mühendislikle alâkası olmayıp yazılım öğrenen var mı?
Community driven roadmaps, articles and guides for developers to grow in their career.
roadmap.sh
Bu bir roadmap yani frontend mi, backend mi, game developer mı ve daha nice yazılım kollarından nereden başlayacağını bilmiyorsan kaynak içerikleriyle sunan bir site. Şimdi buradaki kolları tek tek anlatmam. Çünkü bir yazılımcı ne istediğini kendi arayıp bulmalı ve tek tek araştırmalı. Yazılımın olay bu. Dikkat etmen gereken en yegane şey, algorıthm. Neyse yazılıma başladın bir şeyler öğrendin ama ne kadar yeterli olup olmadığını bilmiyorsan eğer "Codewars - Achieve mastery through coding practice and developer mentorship" gibi benzer siteler mevcut. Buralardan kendini sınayabilirsin. Kolay bir süreç değil ama Uber zor bir süreçde değil sadece diğer işlere nazaran yazılımda gerçekten çok okuman, araştırman ve işleme dökmen lazım. Her yaptığın hareket sana yeni bir dil gibi beyninin bir kısmına entegre ediliyor. Umarım hobiden ileri götürürsün. Meslek olarak görmeyenler genelde iyi şeyler ortaya koymaktalar. O yüzden bu kadar yazmak istedim.
Aklıma takılan bir soru var. Ben üniversite de yazılımla alakalı mühendislik olsun veya başka bir bölüm olsun okumayı düşünen biri değilim ama yazılım öğrenmek istiyorum sorun ise cidden ihtiyacım olup olmadığını bilmemek. Bunu keyif için değil de bir şeyler yapabilmek için istiyorum ama halihazırda bunu meslek olarak yapan insanlar varken benim zaman ayırıp kendi işlerimi halletmek için veya gerektiğinde kullanmak için belli bir seviyede yazılım öğrenmeye başlamam saçma olur mu? Aranızda mühendislikle alâkası olmayıp yazılım öğrenen var mı?
Matematik gerekiyor diyenlere kulak asma 17 yıldır yazılımcıyım. Son 7 yıldır senior seviyesinde İzmir'de bir X şirketinde proje yöneticisi olarak çalışıyorum. Yazılıma başlayacaksan öncelikle algoritma öğrenmeni tavsiye etmekte ve hangi alanda çalışıp ne yapmak istediğinde karar vermen gerektiğinden yanayım. Çünkü bunlar senin öğrenmendeki hedef faktörlerin algoritma ise sana sürdürülebilirlik sağlayacak. Bilgisayar koltuğunda oturup yazılım ve teknoloji gündemini takip eden sabah akşam oyun oynayan insanlardan nasihat almak istersen matematik öğren veya YouTube videosu gibi saçma şeyler paylaşacaklar. Bizim zamanımızı değil fakat eskilerden mesela kariyer.net'i öneririm ama uzun vadeli solukta kesinlikle kariyer zirvelerine başvurmanı Bootcamp'lere başvurmanı ve aynı zamanda Udemy'den yardım almanı öneririm bu devamlılığı 3 ay yaparsan yalayıp yutarsın (şu mâna da yalayıp yutarsın dilleri + sistemleri +ekosistemleri + algoritma ve yapay zekayı) ne yapacağına ne yapmayacağına ne yapabileceğine ve nelerden zevk alacağını anladığın seviyeye fazlasıyla gelmiş olursun. Ben sizin yaşlarınızdayken Google Play Store'da otomatik geliştirici development Kit'lerini kullanıyordum. O dönemde çok kötüydü bir studio'.h yardımı almak zorunda kalıyordum fakat sizin döneminizde o kadar kolay ulaşması o kadar basit ki anlatamam.
Ya birader adam hobi olarak öğrenmek istiyorum diyor YouTube yerine GitHub mı önerseydim? Matematik öğrenme kısmına katılıyorum. Matematik öğrenilmeden de yazılım yapılabilir ben orada da Matematik gibi "birikim" gerekir dedim matematik gerekir değil. Önerilerin çok güzel fakat hiçbiri "hobi" için değil bunların her birini yapabildiğinde adam Junior devoloper oluyor zaten. Fikrimin hâlâ arkasındayım 1 saatlik YouTube videosu ile kendisini test eder baktı onu sarıyor o zaman bu dediklerinizi araştırır.
Ya birader adam hobi olarak öğrenmek istiyorum diyor YouTube yerine GitHub mı önerseydim? Matematik öğrenme kısmına katılıyorum. Matematik öğrenilmeden de yazılım yapılabilir ben orada da matematik gibi "birikim" gerekir dedim matematik gerekir değil. Önerilerin çok güzel fakat hiçbiri "hobi" için değil bunların her birini yapabildiğinde adam junior devoloper oluyor zaten. Fikrimin hâlâ arkasındayım 1 saatlik YouTube videosu ile kendisini test eder baktı onu sarıyor o zaman bu dediklerinizi araştırır.
0 deneyim 0 tecrübe ile boş söylemlerinin arkasında bu şekil durabilirsin forum = yıllarca çalışan bilgi birikimi olan birine karşıt yaşı küçük birinin tartışmaya dahil olması sanırım mute attım geçtim konuya istediğin şekilde insanları yanlış yönlendirip boş konuşabililirsin dostum sen dene kendini hayatta bu şekilde çok iyi yerlere gelirsin sen bu kafayla
0 deneyim 0 tecrübe ile boş söylemlerinin arkasında bu şekil durabilirsin forum = yıllarca çalışan bilgi birikimi olan birine karşıt yaşı küçük birinin tartışmaya dahil olması sanırım mute attım geçtim konuya istediğin şekilde insanları yanlış yönlendirip boş konuşabililirsin dostum sen dene kendini hayatta bu şekilde çok iyi yerlere gelirsin sen bu kafayla
0 deneyim 0 tecrübeyi nerden anladın? Yazılım üzerine bölüm bitirdim IT bölümünde çalışmak yerine Oyun sektörüne yöneldim. birader burası ego tatmin etme yeri değil sen adama Junior level öneri yapıyorsun ben adama 1 saatlik youtube videosu öneriyorum olmazsa başka işe bak olursa araştırıp devam et diyorum. hangimiz sence "hobi" için öğrenme önerisi yapıyor? önerinin iyi olduğunu fakat hobi için uygun olmadığını belirtmiştim sense burada yaş tartışmasına girmişsin tebrik ederim umarım hayattaki en büyük başarın başkalarından bir kaç yıl önce doğmuş olmak olmaz.
0 deneyim 0 tecrübeyi nereden anladın? Yazılım üzerine bölüm bitirdim ıt bölümünde çalışmak yerine oyun sektörüne yöneldim. Birader burası ego tatmin etme yeri değil sen adama junior level öneri yapıyorsun ben adama 1 saatlik YouTube videosu öneriyorum olmazsa başka işe bak olursa araştırıp devam et diyorum. Hangimiz sence "hobi" için öğrenme önerisi yapıyor? Önerinin iyi olduğunu fakat hobi için uygun olmadığını belirtmiştim sense burada yaş tartışmasına girmişsin tebrik ederim umarım hayattaki en büyük başarın başkalarından birkaç yıl önce doğmuş olmak ol.