Yazılım öğrenmeye nasıl başlayabilirim?

hazernag

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
bilgisayarımı oyun oynamak dışında hiçbir amaçla kullanmıyorum. Tabii az da olsa bilgisayar hakkında içli dışlı bilgilerim var. 15 yaşındayım ve bu durumdan sıkıldım. Aylardır yazılım öğrenmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum. Aslında ne yapacağımı bilmediğim için nereden başlayacağımı bilemiyorum. İngilizceyi ortalama olarak biliyorum. Bana görev vererek yazılım öğrenmemi sağlayabilecek bir program, site veya başka bir şey önerebilir misiniz? Yani ücretli bir şeyde olabilir ama abartı bir fiyat olmasın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer matematiğin çok iyi ise back-end tarafına yönel. Benim matematiğim iyi değil diyorsan front-end tarafına yönel.

Front-end Roadmap
Back-end Roadmap

Sakın video ile öğrenmeye çalışma hepsini workspace(çalışma ortamı) kurup orada test ederek ilerle herşeyi baştan sona oluştur. Eğer bu işten zevk almazsan o an bu işi bırak.

Diğer Roadmapler

Son düzenleme:
Kendine başlangıç olarak algoritma mantığını öğrenebilmek ve programlama dillerindeki syntax yapısını ve mantığını çözebilmek için bir dil belirle ve onun üzerinde çalış. Sana önerim C# programlama dili. Bu dili öğrenirken OOP yani nesne tabanlı programlamayı da öğrenmiş oluyorsun. İlk yapacağın iş algoritma nedir nasıl oluşturulur, araştırmak olsun.

Önerebileceğim site w3schools olur. Bu sitede neredeyse yazılım dünyasındaki bütün dillerin öğretici rehberi bulunmakta. Sitenin ingilizce olmasından korkma, önemli olan mantığını kavramak. Türkçe'ye çevirip bu siteden çalışabilirsin.

BTK Akademi (devletin kendi eğitim sitesi) JavaScript, C#,C++, C, Python vb. kodlama eğitimleri var, yüzbinlerce kişi izliyor ve bunlar kategori kategori (ileri düzey, orta düzey, başlangıç düzeyi vb.) Kategorilerde oluyorlar. Sen başlangıç seviyesi bir eğitime başlayabilirsin. 2-3 dakiklalık 30-40 bölümlük bu eğitimlerin katkısı çok ve gayet basit olmasına rağmen nitelikliler. Tamamen ücretsiz. e-Devlet ile oturum açman gerek.

Hangisini öğrenmenin daha iyi olacağı sana göre değişir. Ne için yazılıma başlamak istiyorsun? Oyun yapmak? Site kurmak? Program geliştirmek? Veri analizi yapmak? Program çeşitine görede değişir; mesela hesap makinesi için Python, oyun için C#, Arduino, mekaniksel yazılım için C, ve bunlarında muadilleri var. Mesela Python yerine PHP, site kurmak için Java yerine HTML...
Sonuç olarak, bunu ne için öğrenmek istediğine bağlı olarak hangi yazılım dilini öğrenmen gerektiğide değişir.

Son düzenleme:
Eğer matematiğin çok iyi ise back-end tarafına yönel. Benim matematiğim iyi değil diyorsan front-end tarafına yönel.
Yazılım ile matematiğin çok alakası olduğunu düşünmüyorum. Backend tarafında yapılan projeye göre çalışacağın için sayılarla alakalı bir proje ise çok fazla sayılar ve mantık hesaplamalarıyla haşır neşir olunuyor.

Şahsen benim matematiğim hep geçecek düzeyde olmuştur. Lisede vs. hep geçer not alarak dersi verdim. Şu anda bilgisayar programcılığı okuyorum açıkçası matematik bilmeyen de yapabilir ancak yazılım sektörüne girmek için çok iyi matematik bilmeye gerek yok.

Öğrenmek için bir şey yapmak istemek zorunda değilsin. Tamamen saçma bir fikir oluşmuş. İnsan okula giderken mutlaka oradan bir şey olarak çıkacağım diye gitmiyor. Wikipedia'dan merek ettiğin konuları araştır.

Öğrenmek için bir şey yapmak istemek zorunda değilsin. Tamamen saçma bir fikir oluşmuş. İnsan okula giderken mutlaka oradan bir şey olarak çıkacağım diye gitmiyor. Wikipedia'dan merek ettiğin konuları araştır.
bir şey yapmayacağım şeyi öğrenmeme gerek yok. zaten öğrenirsem bir süre sonra bunu tekrar etmediğim veya çalışmadığım için unutacağım.

bir şey yapmayacağım şeyi öğrenmeme gerek yok. zaten öğrenirsem bir süre sonra bunu tekrar etmediğim veya çalışmadığım için unutacağım.
O zaman unutmamak için hep aynı şeyi yapmak zorunda kalırsın. Buna ezber denir. Programlama veya programlama dili ezbere öğrenilmez.

Hep ömür boyu aynı şiiri okursan, yada hep aynı fıkrayı anlatırsan, herkesi sıkarsın.

Yada farklı anlatayım. Sade kafandaki bir şiiri yazabilmek için okuma yazma öğrendiysen ve bir tek onu ezberlediysen, öğrendiklerin başka bir işe yaramaz. Yarım işten tam sonuç çıkmaz.

Başla bir yerden öğrenmeye. Nereden ne öğrendiğinin veya ne için öğrendiğinin hiç bir önemi yok.

Binlerce kaynak var. Oku, oku, oku, daha fazla oku.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı