Yazılım sektörüne yeni başlayacaklar için tavsiyeler

Katılım
3 Haziran 2019
Mesajlar
1.812
Makaleler
3
Çözümler
6
Merhaba. Yazılım sektörüne girmek isteyenlerin veya yeni girenlerin yaptığı bazı hatalara deyinmek istiyorum. Lütfen bu konuyu okurken yazılanları sorgulayarak özümseyin.

1. Hangi dilden başlayacağına karar verememek veya kafaya takmak

Öncelikle söylemek isterim ki ilk dil önemlidir çünkü her şey burada belli oluyor. Fakat burada önemli olan dilin ne olduğu değil ilk dilin nasıl öğrenildiğidir. Örnek vermek gerekirse sektöre girmek isteyenlere "Python ile başla, sonra başka bir dile geç." deniliyor fakat bu o kişiyi olumsuz etkiliyor. Peki neden? Kişi daha yeni bir dil ögrenmeye başlıyor ve hemen sonuç almak isteniyor ve sizlerin de tavsiye ettiği "sonradan başka dile geçersin" sözünü değiştiriyor ve direk başka bir dile geçebiliyor.

Peki ne yapalım o zaman?
Eğer öğrenecek kişi iseniz önce ne yapmak istediğinizi belirleyin. Hangi alana yönelmek istiyorsunuz? Sonra donanımlar hakkında temel bilgiler edinebilir ve algoritma kavramını soyut bir kavramdan gerçek dünyaya uyarlayabilir hale getirmek için algoritma hakkında ve analitik düşünme hakkında yeni şeyler ögrenin. Sonra da kendinize bir dil seçin. Zaten diller temel olarak aynıdır. (Tecrübe seviyeniz arttıkça anlayacaksınız, emin olun.) Tabi ki dediğim gibi "bir dile başlayacaksanız onu bırakmayın veya bir dili daha rahat ögrenmek için başka dillere başlamayın" bu sizi hem yoracak hem de bunaltabilir. En kötüsü kafanızı karıştırabilir. Çünkü siz daha yenisiniz ve syntax karmaşası vb. sorunlar yaşayabilirsiniz.

Eğer birine tavsiye verecekseniz ona programlama dili mümkünse önermeyin. Bundan kaçının. Bırakın kişi kendi yolunu çizmeyi bulsun. Siz sadece gerekli ekipmanları (temel bilgileri) verin. (En azından verilebilir.)

2. Alanıma ve dilime karar verdim ve temel bilgi havuzumu oluşturdum fakat nasıl çalışacağım?

Burada şunu söylemek istiyorum. Ücretli bir kurs almak zorunda değilsiniz. Ne yapıyorsanız yapın ama araştırmayı ve sürekli yeni gelişmeleri takip etmeyi bilin. Dökümantosyanları zaten okuyun demeyeceğim. (Söylemeden inceleyin.)

Ek bilgiler:
Dilleri anlamak için illa C'den başlamak zorunda değilsiniz. Sadece temel bilgi havuzunuzu oluşturun.(donanımların çalışması, temel terimler vb.)

Yazılım alanında bilgi sahibi değilseniz lütfen öneride bulunmayın. (Mesela:
- Ben yazılıma başlamak istiyorum, ne yapmalıyım?
- Önce HTML ögren, ben ögrendim ve çok kolay. Sonra başka dillere geçersin.)

Yazılım sektörüne başlayacaksanız lütfen İngilizce olmadan girmeyin. İngilizce olmadan bir dili kavrayamazsınız. Herkes IDE'de veya metin editörlerinde kod yazabilir. Mühim olan kağıtta da kod yazabilmek ve kodları birilerine açıklayabilmek.

Daha aklımda yazamadıgım birçok şey var fakat artık onları da siz tecrübe kazanarak bulun. Hayatta açılan yoldan yürümeyi değil, kendi kazdığınız yoldan yürümeyi ögrenin.
 
Ben oyun yapmak ve hack tarzı şeylerle uğraşmak istiyorum arkadaşlarımı trollemek eğlenceli olur hangi dilleri öğrenmem lazım.
 
Hocam rahatsız ettiğim için kusura bakmayın. Size bir şey danışacağım. Ben dinamik bir web sitesi tasarlamak istiyorum. Bu yüzden HTML5, CSS3, JavaScript öğreniyorum. Yolun başındayım. Sizce bunlarla dinamik bir site tasarlayabilir miyim? Yoksa PHP ve node.js öğrenmeli miyim? Ayrıca web programlama güncel iş imkanı sunar mı?
 
Hocam rahatsız ettiğim için kusura bakmayın. Size bir şey danışacağım. Ben dinamik bir web sitesi tasarlamak istiyorum. Bu yüzden HTML5, CSS3, JavaScript öğreniyorum. Yolun başındayım. Sizce bunlarla dinamik bir site tasarlayabilir miyim? Yoksa PHP ve node.js öğrenmeli miyim? Ayrıca web programlama güncel iş imkanı sunar mı?
Yanlış hatırlamıyorsam bazı Javascript kütüphaneleri ile oluyordu ama zaten kendinizi Javascriptte gerçekten ilerletirseniz Node.js rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama çeşit çok. İsterseniz Php, C# ile Asp.net, Python ile Django vb.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı