Yazılıma başlanır mı?

bayram.celik1

Picopat
Yazılıma başlayacağım diye bilişim seçtim ki merakım da vardı 9. sınıfta. Şu an 11. sınıfım. Merakım azaldı bayağı. Evde LoL, Battlefield, Fortnite takılan birisiyim. Yazılımla şu an gram alakam yok, sadece okulda HTML, PHP, Photoshop dersleri görüyoruz. Sınavda çıkacak şeylere çalışıp bırakıyorum ancak ileride meslek edineceğim diye bu bölümü seçtim.

Üniversiteye bile gideceğim belirsiz, 12. sınıfa geldim neredeyse.
Ayrıca seneye staj da göreceğim. Yani YKS'ye de ne kadar çalışırım bilmiyorum. Yazılımcılık için üniversite gerekir mi onu da bilmiyorum.

Yani şu zamana kadar işleri ciddiye almadım. Ancak yeni yeni gelecek kaygısı gelmeye başladı. Evde LoL vs. oyun oynamaktan başka yaptığım bir şey yok.

Aslında ciddiye almamamın sebebi de iş bulamama korkusu. Şu an Türkiye'de bir sürü kişi yazılım öğreniyor. İleride iş bulamam diye de çok korkuyorum, bulamazsam bu kadar şeyi boşuna öğrenmiş olmaktan korkuyorum.

Tavsiyeleriniz neler?

Üniversite ile yazılım bildiğini tescillendir. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlerin prestijli üniversitelerinde mühendislik (%100 İngilizce) okumalısın. Böylece piyasada yazılımcı olarak çalışan ama diploması olmayan insanları elemen daha kolay olacaktır. Hayat böyle, biraz gaddar. Yarışmak zorundasın. Kendine belirli niş alanlarda özellikler kazandırmalısın. Üniversite okurken proje yapmalısın. Stajlardan kendine bilgi üstüne bilgi katmalısın. Sonra staj yaptığın firmada kalabilirsin bile. Herkes yazılım öğreniyor ama seni öne çıkaracak her fırsatı değerlendirmelisin. İş işte öğrenilir ama buralarda kazandığın vizyon ve bilgi birikimin senin işe alımını etkileyecektir. Ben yazılım sektöründe değilim ama bu dediklerim benim işime bir mühendis olarak yaradı.

Yazılımda para var. En basit youtube'da çıkan gereksiz yalan oyun reklamları var. İndirince reklamla gram alakası olmayan oyunlar. Ortalama bir yazılım dili bilen ve grafik tasarım bilen birisinni yapabileceği oyunlar. Genelde çocuk kitleleri hedef alıyorlar ve çok fazla reklam koyuyorlar. Çocuklar da izliyor ve on binlerce dolar veya tl kazanıyorlar. Sen de yaparsın, paranı kazanırsın.

Diğer türlü iş bulamama konusunda haklısın. İnsanlar artık ihtiyaçlarının çoğunluğunu yapay zekaya yazdırabiliyor. Yapay zekanın etkisinin olmadığı yerlerde(örn. savunma sanayii) iyi üniversitelerden mezun olan ve liyakat seviyesi üst düzey olan mühendisler çalışıyor. Yani sıradan olmamak için gelişime aç olman gerekiyor, ki bu da evde fortnite da bina dikerek olacak iş değil.

Bence başlanır, iyi öğrenirsen iyi paralar da kazanırsın. Tek yapman gereken şey çok iyi İngilizce öğrenmek ve asla pes etmemek. Eğer bunları yaparsanız ileride ülkemizi temsil eden bir yazılımcı olacağınızı düşünüyorum. 😀

Yazılımda para var. En basit youtube'da çıkan gereksiz yalan oyun reklamları var. İndirince reklamla gram alakası olmayan oyunlar. Ortalama bir yazılım dili bilen ve grafik tasarım bilen birisinni yapabileceği oyunlar. Genelde çocuk kitleleri hedef alıyorlar ve çok fazla reklam koyuyorlar. Çocuklar da izliyor ve on binlerce dolar veya tl kazanıyorlar. Sen de yaparsın, paranı kazanırsın.

Diğer türlü iş bulamama konusunda haklısın. İnsanlar artık ihtiyaçlarının çoğunluğunu yapay zekaya yazdırabiliyor. Yapay zekanın etkisinin olmadığı yerlerde(örn. savunma sanayii) iyi üniversitelerden mezun olan ve liyakat seviyesi üst düzey olan mühendisler çalışıyor. Yani sıradan olmamak için gelişime aç olman gerekiyor, ki bu da evde fortnite da bina dikerek olacak iş değil.
Hocam işte korktuğum tek şey iş konusu. Önüme gelen her kişi yazılım öğreniyorum diyor.
İlerde bu kadar emeğimin boşa gitmesinden çok korkuyorum.

Git sanayide usta ol.
Arabalara ilgim var ama artık geç kaldım. 9. sınıfta başlamam gerekirdi sanayiye. Ben 11. sınıf bilişim öğrencisiyim.

Hocam işte korktuğum tek şey iş konusu. Önüme gelen her kişi yazılım öğreniyorum diyor.
İlerde bu kadar emeğimin boşa gitmesinden çok korkuyorum.
Bundan korkuyorsanız, kendinizi onlardan öne geçirene kadar oturup çalışmanız ve geliştirmeniz gerekiyor. Ki onları arkada bırakıp yarışta siz öne geçin. Bedava peynir fare kapanında olur derler ya, o mantık. Siz çabalamadan hiç bir şey elde edemezsiniz. Özellikle böyle sık dokuyup ince elenen bir sektörde iken kendinizi geliştirmek zorundasınız.

Sadece bu sektör değil hiçbir sektörde de bu hiç sekmez. Kimse kimseye "bu çocuk başaramamış, ben yanında olayım" demedi, demeyecek. Kendinizi gelişitrmediğiniz sürece olduğunuz yerde de kalmazsınız. Başkası sizin önünüze geçtikçe siz gerilemeye başlarsınız.

O yüzden artık belli bir hedef koyup ilerleyin. Gerek sanayi, gerek yazılım, gerekse üniversite. En kötü git sadece tyt çalış sağlık bölümlerinden birini yaz(ataması fazla olduğu için) en kötü mesleği öyle eline alırsın.

Dogru duzgun muhendislik egitimini alirsan, yabanci dilin olursa ve bu alanda azimliysen zaten video seri izleyerek "yazilimci" olmayi hayal eden binlerce insanin onune gecmis oluyorsun.

Ancak ilgi duydugun bir alan degilse, merak etmiyor ve ilk mesajdaki gibi sadece dersleri gecmek icin gerekenden fazlasini yapma niyetin yoksa farkli bir sey oku. Seni heyecanlandirmayan, merak duymadigin iste basarili olamazsin.

Universiteye gidemeyeceksen bence yazilimdan gelecek beklemek mantiksiz.

Dogru duzgun muhendislik egitimini alirsan, yabanci dilin olursa ve bu alanda azimliysen zaten video seri izleyerek "yazilimci" olmayi hayal eden binlerce insanin onune gecmis oluyorsun.

Ancak ilgi duydugun bir alan degilse, merak etmiyor ve ilk mesajdaki gibi sadece dersleri gecmek icin gerekenden fazlasini yapma niyetin yoksa farkli bir sey oku. Seni heyecanlandirmayan, merak duymadigin iste basarili olamazsin.

Universiteye gidemeyeceksen bence yazilimdan gelecek beklemek mantiksiz.
O meraklılık 9. sınıfta çok vardı. Şimdi önüme gelen herkes yazılım okuyorum diyince, çevrem iş bulunmuyor onu okuma diyince bende merak falan her şey bitti.

Artık yavaştan başlamaya çalışacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı