"Artık her şey telefonlarımızda. Gelecekte de böyle olacak gibi. " sen arz-talepten değil, kişisel bilgisayarların öleceğini ima etmişsin arkadaşım. Ben buna itiraz ettim.
1) Sorun güçlü bir işlemci sorunu değil. Transistör boyutlarının tek haneli nanometre boyuna ulaştığını hepimiz biliyoruz zaten. Sorun şu ki: Ufak bir alan güç elektroniğini kısıtlıyor. Dolayısıyla bilgisayarla eş değer bir telefon çıkarmak mümkün olmuyor. Isı birincil neden.
2) Telefon işlemcilerinin büyümesi bilgisayar işlemcilerinin de büyümesi demek. Biri gelişirken biri durmuyor. Bilgisayar işlemcileri her zaman SoC'den daha güçlü olacaktır. Ayrıca Telefonlarda olan RISC mimarisi belli başlı işlevleri oldukça kısıtlar. CISC mimari ile yapılabilecek kompleks işlemler RISC mimari ile yapılamaz.
3) Bir diğeri, her şeyin kullanım amacı özeldir. Telefonlardan da film izleyebiliyoruz ama buna rağmen 65" TV'ler satın alıyoruz neden? Çünkü, TV'ler izleme işlevine dayalı üretilmiş cihazlar. Telefonlarda görme alanın oldukça küçük oluyor. Görüntüye dayalı ileri düzey teknolojilere sahip olmuyor vs. Ama sonuca bakarsan hem televizyon hem de telefon içlerinde işlemci ve işletim sistemi barındıran cihazlardır. Şimdi, en güçlü işlemciyi TV'ye koymanın bir anlamı olacak mıdır? Hayır. Aynısı bilgisayarlar için de böyledir.