Rehber Yazılıma nereden başlanmalı?

ANKARALI_CODER

Femtopat
Katılım
27 Ocak 2021
Mesajlar
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Evet çoğu kişinin aklında bu soru dolaşıyor, ve gördüğüm kadarıyla bu konuların altına sürekli aynı klişe cevaplar görüyorum, PYTHON C# vesaire vesaire. Hayır, siz kafanıza göre hiçbir araştırma yapmadan herhangi bir programlama dilinden başlayamazsınız sandığınız gibi değil. Çok net bir şekilde bunun cevabını vermiş olacağım.

Öncelikle sakin olmalısınız biliyorum, hepiniz çok meraklı arkadaşlarsınız fakat acele etmeyin, çünkü başlangıçta seçimler konusunda çok hata yapabilirsiniz. Nereden başlamanız gerektiğine iyi karar verin ki ilerleyen zamanlarda pişman olmayın ki benim olmuşluğum var. Yazılım dediğimiz şey sadece tek bir kategoride "YAZILIM" değildir. Her şeyin olduğu gibi bunun da içinde kategoriler vardır. Hem de birbirinden çok bağımsız kategoriler. Mesela site yazmak, bu bir kategoridir site geliştirici olmak istiyorsanız mesela ama durun daha acele etmeyin diğer durumları da gözden geçirin aslında gerçekten ne olmak istiyorsanız gerçekten neye merak sardıysanız gözden geçirin, maymun iştahlı olup ben bunu yapacağım aynı zaman da diğerini de falan filan yapmayın. Her şeyin bir zamanı vardır. Mesela bunun bir de masaüstü geliştiricilik kısmı var. Masaüstü uygulamalar yazıyorsunuz falan. Çok ayrı kategorileri var bunun. İlk olarak bir şeyde uzmanlaşın, kafanız karışmasın. O işte uzmanlaşınca diğer kategorileri deneyin. İlginiz olan yere doğru bir kere yönelin. Çok iyi düşünün, sadece bir seçim hakkınız varmış gibi düşünün ve nerden başlayacağınızı seçin. Bu kategorilerin içerisinde de farklı kategoriler var, farklı diller var ama sakin olun işin içine girince kendi tecrübenizle ve araştırmanızla anlayacaksınız. Yazılımcılar araştırmacı ruhu taşırlar, biraz da siz araştırın :)

SİTE YAZMAK İSTİYORUM, İLGİM BU YÖNDE
O zaman site kategorisinde şu dilleri öğrenmenizde fayda var.
HTML5 -- Sitelerin temelini oluştur, yapısı basittir kafanızı karıştırmaz tam bir programlama dili denemez kendi başına bir şey yapamaz. Bu bir işaretleme dilidir. Merak etmeyin sonra kavramlara aşina olacaksınız.

CSS3 -- Sadece HTML5 ile bir site olamaz, olur da çok şekilsiz olur ve kimse sitenizi beğenmez. Bu işaretleme dili sitenizi şekillendirir. Renkler katar resimleri boyutlandırır vesaire vesaire. HTML5 gibi kafanızı çok karıştırmaz ve kesinlikle bir programlama dili değildir.

PHP -- Şu yukardaki iki arkadaş her sitede bulunur, zorunludur diyebiliriz. Bu dil de neredeyse zorunlu kategorisinde. Sitenizi dinamik yapar yani daha işlevsel. veriler kayıt edilebilir, eş zamanlı işlevler vesaire. Bu bir programlama dilidir. Server (Sunucu) ortamlarında çalışır. Benim açımdan eğlenceli bir dil. Bu dil size programlamayı sevdirebilir diye düşünüyorum. Veri Tabanı işlemleri yapılabilir.

JAVASCRIPT -- Bu dil yine şekillendirme de çok kullanılır CSS3 'den çok daha sağlıklı denilebilir. Yapılabilecek çok daha fazla seçenek vardır ve dinamiklik katar sitenize. Bu bir programlama dilidir.

MASAÜSTÜ UYGULAMA YAZMAK İSTİYORUM, İLGİM BU YÖNDE
(İlk sitelerden başlamanızı tavsiye ederim özellikle çok zor bir noktadan başlamış olursunuz ilk buradan başlarsanız)
Bu halde, bu dilleri öğrenmeniz zorunlu denilebilir.
C# / C++ -- Bu diller sizi gerçekten ama gerçekten çok zorlayacaktır ama gözünüz korkmasın yazarken çok zevk alacaksınız. Tabii ki bizden biriyseniz :D Masaüstü için zorunlu olan diller bunlar. Masaüstü uygulama temelleri. Çok önemlidir programlama dillerinin önde gelenleridir. Çok zordur. Alışabilirsiniz :)

JAVA -- Çoğu yerde JAVASCRIPT ile JAVA aynı görünebilir ama arada dağlar kadar fark vardır. Programlama dilidir. Sizi aynı şekilde C# deki gibi zorlayabilir. Daha çok masaüstü değil de mobil uygulama geliştiricilikte çok kullanılır.

YAPAY ZEKA YAZMAK İSTİYORUM, İLGİM BU YÖNDE.
O halde bu dili öğrenmeniz kesinlikle zorunludur.
PYTHON -- Bu dilin yazımı gerçekten de çok eğlencelidir. Sizi çok zorlamaz diğer dillere göre yazım kuralları daha basittir. Yazarken gerçekten çok eğleneceğinize garanti veriyorum. Yapay Zeka için gerekli bir dildir. Bir programlama dilidir.

Diyeceklerim bu kadardı son olarak bir kaç tavsiye vermek istiyorum. Hepimiz aşinayız hile hacklemek vb. kelimelere ve bunu yapmak için yazılım dili lazımdır kesinlikle ama bazı arkadaşlar sırf hile yazmak için site çökertmek için vs. geldiyse hiç kodlar falan filan, programlama vs. aramasın hemen gitsin hayaller kurmaya devam etsin.
Çünkü hedefi bir şeyler yıkmak için, kendini havalı hissetmek için bu işe girişinler hiçbir başarı alamadan bir gram şey anlamadan çekip gideceklerdir. Hile yazmak amacınız olmasın, amacınız programlama öğrenmek, araştırmak ve keyif almak, hatta bunu mesleğe çevirmek olsun. "E benim amacım bu fakat diğerleri gibi hiç hile yazamayacak mıyım" diye dediklerime rağmen böyle bir soruyu soranlar olabilir. Hile yazmak, açık bulmak herkesin harcı değildir. Programlama dilleri öğrenmekle yetmez. Akıl ve Yetenek gerekir. O sistemi süzüp gerçekten de nasıl yapılmış, nasıl zayıfları var bulmak gerekir ve bunları nasıl yararlandıracağı bulmak vs. gerçekten çok zorlu şeyler. Her programcı hackleyemez. Dediğim gibi, herkesin harcı değil ama siz en iyisi dediğim gibi bu işlere bulaşmayın, amacınız yapıcı olmak olsun. He ama derseniz ki ya ne diyorsun ben yazılımımı öğreneceğim dilediğim gibi GTA : SAN ANDREAS da hilemi yazacağım derseniz iyi eğlenceler ne diyeyim :D
 
Evet çoğu kişinin aklında bu soru dolaşıyor, ve gördüğüm kadarıyla bu konuların altına sürekli aynı klişe cevaplar görüyorum, Python C# vesaire vesaire. Hayır, siz kafanıza göre hiçbir araştırma yapmadan herhangi bir programlama dilinden başlayamazsınız sandığınız gibi değil. Çok net bir şekilde bunun cevabını vermiş olacağım.

Öncelikle sakin olmalısınız biliyorum, hepiniz çok meraklı arkadaşlarsınız fakat acele etmeyin, çünkü başlangıçta seçimler konusunda çok hata yapabilirsiniz. Nereden başlamanız gerektiğine iyi karar verin ki ilerleyen zamanlarda pişman olmayın ki benim olmuşluğum var. Yazılım dediğimiz şey sadece tek bir kategoride "yazılım" değildir. Her şeyin olduğu gibi bunun da içinde kategoriler vardır. Hem de birbirinden çok bağımsız kategoriler. Mesela site yazmak, bu bir kategoridir site geliştirici olmak istiyorsanız mesela ama durun daha acele etmeyin diğer durumları da gözden geçirin aslında gerçekten ne olmak istiyorsanız gerçekten neye merak sardıysanız gözden geçirin, maymun iştahlı olup ben bunu yapacağım aynı zaman da diğerini de falan falan yapmayın. Her şeyin bir zamanı vardır. Mesela bunun bir de masaüstü geliştiricilik kısmı var. Masaüstü uygulamalar yazıyorsunuz falan. Çok ayrı kategorileri var bunun. İlk olarak bir şeyde uzmanlaşın, kafanız karışmasın. O işte uzmanlaşınca diğer kategorileri deneyin. İlginiz olan yere doğru bir kere yönelin. Çok iyi düşünün, sadece bir seçim hakkınız varmış gibi düşünün ve nereden başlayacağınızı seçin. Bu kategorilerin içerisinde de farklı kategoriler var, farklı diller var ama sakin olun işin içine girince kendi tecrübenizle ve araştırmanızla anlayacaksınız. Yazılımcılar araştırmacı ruhu taşırlar, biraz da siz araştırın :)

site yazmak istiyorum, ilgim bu yönde.
O zaman site kategorisinde şu dilleri öğrenmenizde fayda var.
HTML5 -- sitelerin temelini oluştur, yapısı basittir kafanızı karıştırmaz tam bir programlama dili denemez kendi başına bir şey yapamaz. Bu bir işaretleme dilidir. Merak etmeyin sonra kavramlara aşina olacaksınız.

CSS3 -- sadece HTML5 ile bir site olamaz, olur da çok şekilsiz olur ve kimse sitenizi beğenmez. Bu işaretleme dili sitenizi şekillendirir. Renkler katar resimleri boyutlandırır vesaire vesaire. HTML5 gibi kafanızı çok karıştırmaz ve kesinlikle bir programlama dili değildir.

PHP -- şu yukarıdaki iki arkadaş her sitede bulunur, zorunludur diyebiliriz. Bu dil de neredeyse zorunlu kategorisinde. Sitenizi dinamik yapar yani daha işlevsel. Veriler kayıt edilebilir, eş zamanlı işlevler vesaire. Bu bir programlama dilidir. Server (sunucu) ortamlarında çalışır. Benim açımdan eğlenceli bir dil. Bu dil size programlamayı sevdirebilir diye düşünüyorum. Veri tabanı işlemleri yapılabilir.

JavaScript -- bu dil yine şekillendirme de çok kullanılır CSS3'den çok daha sağlıklı denilebilir. Yapılabilecek çok daha fazla seçenek vardır ve dinamiklik katar sitenize. Bu bir programlama dilidir.

masaüstü uygulama yazmak istiyorum, ilgim bu yönde.
(İlk sitelerden başlamanızı tavsiye ederim özellikle çok zor bir noktadan başlamış olursunuz ilk buradan başlarsanız)
Bu halde, bu dilleri öğrenmeniz zorunlu denilebilir.
C# / c++ -- bu diller sizi gerçekten ama gerçekten çok zorlayacaktır ama gözünüz korkmasın yazarken çok zevk alacaksınız. Tabii ki bizden biriyseniz :D masaüstü için zorunlu olan diller bunlar. Masaüstü uygulama temelleri. Çok önemlidir programlama dillerinin önde gelenleridir. Çok zordur. Alışabilirsiniz :)

Java -- çoğu yerde JavaScript ile Java aynı görünebilir ama arada dağlar kadar fark vardır. Programlama dilidir. Sizi aynı şekilde C#deki gibi zorlayabilir. Daha çok masaüstü değil de mobil uygulama geliştiricilikte çok kullanılır.

yapay zeka yazmak istiyorum, ilgim bu yönde.
O halde bu dili öğrenmeniz kesinlikle zorunludur.
Python -- bu dilin yazımı gerçekten de çok eğlencelidir. Sizi çok zorlamaz diğer dillere göre yazım kuralları daha basittir. Yazarken gerçekten çok eğleneceğinize garanti veriyorum. Yapay zeka için gerekli bir dildir. Bir programlama dilidir.

Diyeceklerim bu kadardı son olarak birkaç tavsiye vermek istiyorum. Hepimiz aşinayız hile hacklemek vb. kelimelere ve bunu yapmak için yazılım dili lazımdır kesinlikle ama bazı arkadaşlar sırf hile yazmak için site çökertmek için vs. geldiyse hiç kodlar falan falan, programlama vs. aramasın hemen gitsin hayaller kurmaya devam etsin.
Çünkü hedefi bir şeyler yıkmak için, kendini havalı hissetmek için bu işe girişinler hiçbir başarı alamadan bir gram şey anlamadan çekip gideceklerdir. Hile yazmak amacınız olmasın, amacınız programlama öğrenmek, araştırmak ve keyif almak, hatta bunu mesleğe çevirmek olsun. "e benim amacım bu fakat diğerleri gibi hiç hile yazamayacak mıyım" diye dediklerime rağmen böyle bir soruyu soranlar olabilir. Hile yazmak, açık bulmak herkesin harcı değildir. Programlama dilleri öğrenmekle yetmez. Akıl ve yetenek gerekir. O sistemi süzüp gerçekten de nasıl yapılmış, nasıl zayıfları var bulmak gerekir ve bunları nasıl yararlandıracağı bulmak vs. gerçekten çok zorlu şeyler. Her programcı hackleyemez. Dediğim gibi, herkesin harcı değil ama siz en iyisi dediğim gibi bu işlere bulaşmayın, amacınız yapıcı olmak olsun. He ama derseniz ki ya ne diyorsun ben yazılımımı öğreneceğim dilediğim gibi GTA: San Andreas da hilemi yazacağım derseniz iyi eğlenceler ne diyeyim :D

Başarılı bir rehber. Yeni başlayanlar için ideal. Ellerine sağlık.
 
Evet çoğu kişinin aklında bu soru dolaşıyor, ve gördüğüm kadarıyla bu konuların altına sürekli aynı klişe cevaplar görüyorum, PYTHON C# vesaire vesaire. Hayır, siz kafanıza göre hiçbir araştırma yapmadan herhangi bir programlama dilinden başlayamazsınız sandığınız gibi değil. Çok net bir şekilde bunun cevabını vermiş olacağım.

Öncelikle sakin olmalısınız biliyorum, hepiniz çok meraklı arkadaşlarsınız fakat acele etmeyin, çünkü başlangıçta seçimler konusunda çok hata yapabilirsiniz. Nereden başlamanız gerektiğine iyi karar verin ki ilerleyen zamanlarda pişman olmayın ki benim olmuşluğum var. Yazılım dediğimiz şey sadece tek bir kategoride "YAZILIM" değildir. Her şeyin olduğu gibi bunun da içinde kategoriler vardır. Hem de birbirinden çok bağımsız kategoriler. Mesela site yazmak, bu bir kategoridir site geliştirici olmak istiyorsanız mesela ama durun daha acele etmeyin diğer durumları da gözden geçirin aslında gerçekten ne olmak istiyorsanız gerçekten neye merak sardıysanız gözden geçirin, maymun iştahlı olup ben bunu yapacağım aynı zaman da diğerini de falan filan yapmayın. Her şeyin bir zamanı vardır. Mesela bunun bir de masaüstü geliştiricilik kısmı var. Masaüstü uygulamalar yazıyorsunuz falan. Çok ayrı kategorileri var bunun. İlk olarak bir şeyde uzmanlaşın, kafanız karışmasın. O işte uzmanlaşınca diğer kategorileri deneyin. İlginiz olan yere doğru bir kere yönelin. Çok iyi düşünün, sadece bir seçim hakkınız varmış gibi düşünün ve nerden başlayacağınızı seçin. Bu kategorilerin içerisinde de farklı kategoriler var, farklı diller var ama sakin olun işin içine girince kendi tecrübenizle ve araştırmanızla anlayacaksınız. Yazılımcılar araştırmacı ruhu taşırlar, biraz da siz araştırın :)

SİTE YAZMAK İSTİYORUM, İLGİM BU YÖNDE
O zaman site kategorisinde şu dilleri öğrenmenizde fayda var.
HTML5 -- Sitelerin temelini oluştur, yapısı basittir kafanızı karıştırmaz tam bir programlama dili denemez kendi başına bir şey yapamaz. Bu bir işaretleme dilidir. Merak etmeyin sonra kavramlara aşina olacaksınız.

CSS3 -- Sadece HTML5 ile bir site olamaz, olur da çok şekilsiz olur ve kimse sitenizi beğenmez. Bu işaretleme dili sitenizi şekillendirir. Renkler katar resimleri boyutlandırır vesaire vesaire. HTML5 gibi kafanızı çok karıştırmaz ve kesinlikle bir programlama dili değildir.

PHP -- Şu yukardaki iki arkadaş her sitede bulunur, zorunludur diyebiliriz. Bu dil de neredeyse zorunlu kategorisinde. Sitenizi dinamik yapar yani daha işlevsel. veriler kayıt edilebilir, eş zamanlı işlevler vesaire. Bu bir programlama dilidir. Server (Sunucu) ortamlarında çalışır. Benim açımdan eğlenceli bir dil. Bu dil size programlamayı sevdirebilir diye düşünüyorum. Veri Tabanı işlemleri yapılabilir.

JAVASCRIPT -- Bu dil yine şekillendirme de çok kullanılır CSS3 'den çok daha sağlıklı denilebilir. Yapılabilecek çok daha fazla seçenek vardır ve dinamiklik katar sitenize. Bu bir programlama dilidir.

MASAÜSTÜ UYGULAMA YAZMAK İSTİYORUM, İLGİM BU YÖNDE
(İlk sitelerden başlamanızı tavsiye ederim özellikle çok zor bir noktadan başlamış olursunuz ilk buradan başlarsanız)
Bu halde, bu dilleri öğrenmeniz zorunlu denilebilir.
C# / C++ -- Bu diller sizi gerçekten ama gerçekten çok zorlayacaktır ama gözünüz korkmasın yazarken çok zevk alacaksınız. Tabii ki bizden biriyseniz :D Masaüstü için zorunlu olan diller bunlar. Masaüstü uygulama temelleri. Çok önemlidir programlama dillerinin önde gelenleridir. Çok zordur. Alışabilirsiniz :)

JAVA -- Çoğu yerde JAVASCRIPT ile JAVA aynı görünebilir ama arada dağlar kadar fark vardır. Programlama dilidir. Sizi aynı şekilde C# deki gibi zorlayabilir. Daha çok masaüstü değil de mobil uygulama geliştiricilikte çok kullanılır.

YAPAY ZEKA YAZMAK İSTİYORUM, İLGİM BU YÖNDE.
O halde bu dili öğrenmeniz kesinlikle zorunludur.
PYTHON -- Bu dilin yazımı gerçekten de çok eğlencelidir. Sizi çok zorlamaz diğer dillere göre yazım kuralları daha basittir. Yazarken gerçekten çok eğleneceğinize garanti veriyorum. Yapay Zeka için gerekli bir dildir. Bir programlama dilidir.

Diyeceklerim bu kadardı son olarak bir kaç tavsiye vermek istiyorum. Hepimiz aşinayız hile hacklemek vb. kelimelere ve bunu yapmak için yazılım dili lazımdır kesinlikle ama bazı arkadaşlar sırf hile yazmak için site çökertmek için vs. geldiyse hiç kodlar falan filan, programlama vs. aramasın hemen gitsin hayaller kurmaya devam etsin.
Çünkü hedefi bir şeyler yıkmak için, kendini havalı hissetmek için bu işe girişinler hiçbir başarı alamadan bir gram şey anlamadan çekip gideceklerdir. Hile yazmak amacınız olmasın, amacınız programlama öğrenmek, araştırmak ve keyif almak, hatta bunu mesleğe çevirmek olsun. "E benim amacım bu fakat diğerleri gibi hiç hile yazamayacak mıyım" diye dediklerime rağmen böyle bir soruyu soranlar olabilir. Hile yazmak, açık bulmak herkesin harcı değildir. Programlama dilleri öğrenmekle yetmez. Akıl ve Yetenek gerekir. O sistemi süzüp gerçekten de nasıl yapılmış, nasıl zayıfları var bulmak gerekir ve bunları nasıl yararlandıracağı bulmak vs. gerçekten çok zorlu şeyler. Her programcı hackleyemez. Dediğim gibi, herkesin harcı değil ama siz en iyisi dediğim gibi bu işlere bulaşmayın, amacınız yapıcı olmak olsun. He ama derseniz ki ya ne diyorsun ben yazılımımı öğreneceğim dilediğim gibi GTA : SAN ANDREAS da hilemi yazacağım derseniz iyi eğlenceler ne diyeyim :D
Hocam merak ettiğim şey şu. Ben C++ dilinde öğrendiğim vakit istediğim gibi özgür müyüm yoksa dilin kendi içinde kısıtlamaları var mı? Mesela ilgi alanım oyun geliştiriciliği ve C++ dili Unreal Engine 4'te kullanılabilir. Ben bu dili öğrendiğim vakit oyunda istediğim herhangi bir kodlamayı yapabiliyor muyum (hayal gücüme ve oyunun içeriğine bağlı sonuçta) yoksa bu dillerin oyun için ve oyun motoruna oranla bir sınırı var mı?
 
Hocam merak ettiğim şey şu. Ben C++ dilinde öğrendiğim vakit istediğim gibi özgür müyüm yoksa dilin kendi içinde kısıtlamaları var mı? Mesela ilgi alanım oyun geliştiriciliği ve C++ dili Unreal Engine 4'te kullanılabilir. Ben bu dili öğrendiğim vakit oyunda istediğim herhangi bir kodlamayı yapabiliyor muyum (hayal gücüme ve oyunun içeriğine bağlı sonuçta) yoksa bu dillerin oyun için ve oyun motoruna oranla bir sınırı var mı?
İlk olarak hocam demeseniz daha güzel olur:) Her dil sürekli gelişir, sürekli yeni şeyler içerir. Aslına öğrendim bitirdim dersin ama bir bakarsın ki internette etrafta hiç bilmediğin şeyler dolaşır bir programlama dilini ben tamamen biliyorum demek çok doğru değildir. Bu dili öğrendin diyelim bu dilin içinde bazı kategoriler var C++ dilinde web geliştirmek ayrı yazılım kuralları vs. C++ dilinde oyun motoruna göre oyun geliştirmek de çok çok farklı bir şey ayrıyeten oyun motorunun kullanımı ve C++ dilini öğrendin temelleri vs. ama onun içinde ne yapacağını öğrenmek gerekir sen öğrendin ama oyun motorunu kullanarak nasıl oyun yapacaksın mesela ayrıyeten öğrenmen lazım tam bir sınır olarak bahsedilemez hepsinin çok farklı kullanımları var ama bir programlama dilinin farklı yerlerde kullanımı ve tarzı olsa da, temeli aynıdır.
Umarım cevabım size yetmiştir.
 
Hocam merak ettiğim şey şu. Ben c++ dilinde öğrendiğim vakit istediğim gibi özgür müyüm yoksa dilin kendi içinde kısıtlamaları var mı? Mesela ilgi alanım oyun geliştiriciliği ve c++ dili Unreal Engine 4'te kullanılabilir. Ben bu dili öğrendiğim vakit oyunda istediğim herhangi bir kodlamayı yapabiliyor muyum (hayal gücüme ve oyunun içeriğine bağlı sonuçta) yoksa bu dillerin oyun için ve oyun motoruna oranla bir sınırı var mı?

Unreal Engine 4 üzerinden örnek verir isek: UE 4 2 farklı yazılım dili kullanıyor biri Blueprint kodlama (blok kodlama benzeri) biri C# kodlama siz ikisinden birini bildikten sonra istediğin oyunu istediğiniz şekilde kodlayabilirsiniz ancak bu oyunun grafik çizimi Level dizaynı gibi bölümleri de olduğu için oyunu 1 kişi yapacaksa sadece yazılım bilmesi yetmez. Diyelim ki grafik tasarım, 3D modelleme, yazılım gibi bölümlerin her birini yapabilecek bir takımınız var veya siz hepsini biliyorsunuz bu aşamadan sonra yapabilecekleriniz elinizdeki makinenin gücüne ve diskinizin boyutuna bağlı.
 

Geri
Yukarı