- Makaleler
- 34
Yazıya şu cümleyle başlamak istiyorum; 4 GB RAM'li iPhone satın almayın. Apple bildiğiniz üzere telefonlarında RAM miktarını her sene güncellemez. İşlemciyi günceller ancak RAM miktarı genellikle sabit kalır. Çünkü o sıralar yazılımsal anlamda o miktar yeterlidir. Haliyle güncellenmesi içinde bir sebep yoktur. Apple, iPhone 14 serisinde normalde Pro modeller de kullandığı 6 GB RAM'i baz modellere de koymaya başladı. Bu peki ne demek biliyor musunuz? Apple bundan sonra ki güncellemeler de sistem ağırlaşacağı için artık minimum 6 GB RAM'li modeller üretecek. Apple kolay kolay RAM güncellemez ama güncellemişse bilin ki taşlar artık yerinden oynamıştır.
(Geçmişten günümüze RAM miktarları)
Tam 3 nesildir baz modeller de (11, 12 ve 13) RAM güncellemesi olmamıştı. 14 serisinde baz modeller 6 GB RAM ile güncellendi ve Pro serisiyle eşit hale geldi. Aynı durum 11 serisinde de yaşandı ve ertesi sene çıkan Pro modeller baz modellerden ayrışmak adına 6 GB RAM ile geldi. Apple böyle bir şey yapıyorsa ertesi sene mutlaka Pro modellerin RAM miktarı artar. Bu sene çıkacak 15 serisinde baz modeller 6 GB, Pro modeller ise 8 GB RAM ile gelecek.
Bu 4 GB RAM hakkın rahmetine kavuşacak şeklinde yorumlanabilir. Özellikle sıfır iPhone alacakları bu konuda uyarmak istiyorum. Amacınız uzun süre kullanmak ise 6 GB RAM olan cihazları tercih edin. 4 GB RAM ilerleyen güncellemeler için şu an büyük bir risk altında. iPhone X ve XR'da hatırlatmak isterim, düşük RAM kaynaklı - iki cihazda da 3 GB RAM var - problemler yaşanıyor. iPhone 12 Pro ile gelen 6 GB RAM sonrası problem yaşamaya başladılar. Çünkü iOS 14 ve üstü sürümlerin gereksinimleri iPhone X ve XR'a ağır geldi. iOS 18 sonrası 4 GB RAM'de de sıkıntıların başlayacağını düşünüyorum.
Kısaca 15 Pro serisi ile 8 GB RAM'in gelmesiyle beraber ilerleyen sürümlerde iOS daha fazla RAM tüketecek ve bu yüzden de cihazın sağlıklı şekilde çalışabilmesi için 6 GB RAM şart olacak. İşte bende bu gibi sebeplerden ötürü artık sıfır iPhone alırken 4 GB RAM'den mümkün olduğunca uzak durmanız gerektiğini düşünüyorum arkadaşlar. Özellikle de amacınız uzun süre cihazı değiştirmemek ise. Okuduğunuz için teşekkürler, başka bir rehberde görüşmek üzere sağlıcakla iyi bayramlar