Yeni Ethernet kablosu alınmalı mı?

Hxrea

Centipat
Daha fazla  
2025'in başlarında eski fiber internetten feragat edip yenisine geçtim. Geçince haliyle yanında Ethernet kablosu da geldi hatta şu anda onu kullanıyorum. Ancak yeni Ethernet kablosu alınır mı? Gerek var mı bilmiyorum. Yani alınca cüzi de olsa fark olur mu internetin hızında onu bilmiyorum. Öneri olarak Ugreen önermiştiler.

Yanında gelen kablo genelde CAT5E ve kısa bir kablo oluyor. 1000 Mbps hızda bile kayıp yaşamadım bu kablo ile. Mesafesi sizin için yeterliyse değiştirmenize gerek yok.

Ayrıca bu kablolar biraz yumuşak olduğundan kolay şekil alıyor, kolay yön veriliyor. Bu sebeple de severim modemlerden ve yönlendiricilerden çıkan kısa kabloları :)

Yanında gelen kablo genelde CAT5E ve kısa bir kablo oluyor. 1000 Mbps hızda bile kayıp yaşamadım bu kablo ile. Mesafesi sizin için yeterliyse değiştirmenize gerek yok.

Ayrıca bu kablolar biraz yumuşak olduğundan kolay şekil alıyor, kolay yön veriliyor. Bu sebeple de severim modemlerden ve yönlendiricilerden çıkan kısa kabloları :)
Bende ki kablo farklı olabilir, zira dediğiniz etkenler bu kabloda yok sanırım. Mesafe yeterli, modem tam yanımda. Ancak dedim, daha kaliteli bir kablo hızda cüzi de olsa değişiklik olur mu. Gerek yok diyorsanız değiştirmeyeyim o halde.

Siz, T.Telekolm'un FTTH için verdiği HGW'nin kutusunda çıkan ve üzerinde Cat.5E basılı olan kabloyu ONT ile HGW'nin WAN portu arasında bağladınız ve 1000 Mbps'lik pakette Wi-Fi olarak 900-950 Mbps, kablolu bağlantıda da 1000 Mbps'ye daha yakın bir DL hızı elde ettiniz. Bunu teyid edebilir misiniz?

Siz, T.Telekolm'un FTTH için verdiği HGW'nin kutusunda çıkan ve üzerinde CAT5E basılı olan kabloyu ONT ile HGW'nin WAN portu arasında bağladınız ve 1000 Mbps'lik pakette Wi-Fi olarak 900-950 Mbps, kablolu bağlantıda da 1000 Mbps'ye daha yakın bir DL hızı elde ettiniz. Bunu teyit edebilir misiniz?
Bilgisayarım ve verilen cihazlardaki portlar 1 Gbps destekli olduğundan 940 Mbps civarı hızlar alıyorum, yani teorik limite takılıyorum diyebilirim. Türk Telekom değil ama Superonline 1000 Mbps kullanıyorum, cihazların yanında verilen kablolar benzer özelliklere sahip.

Elimdeki iki kabloyu karşılaştırıp hız testi yaptığım bir konum vardı. İsterseniz göz atabilirsiniz:

O testi yaptığımda ONT ile HGW arasında HGW'nin kutusundan çıkan kabloyu, HGW ile bilgisayarım arasında da ONT'nin kutusundan çıkan kablo bağlıydı. Superonline HGW'sinin içinden çıkan kablo gözüme estetik gelmediğinden (uçları sanki bilgisayarcıda çakılmış gibiydi :D) göz önünde durmaması için onu ONT ile HGW arasındaki bağlantıda kullanmayı tercih etmiştim. Şu an bunun için farklı bir kablo edindim ve hız değerlerim yine aynı, zaten yeni kablo da o meşhur kısa CAT5E'lerden zaten :)

Yurt dışında 10 Gbps destekli Ethernet portu bulunan cihazlar ile yerel ağdan yapılan hız testlerinde de CAT5E ile neredeyse hiç kayıp yaşanmıyordu. Bence ülkemizde bu kablo olayı biraz yanlış anlaşılıyor. 60-70 Mbps VDSL kullanıcısı biri bile bilgisayarına pahalı markaların kablolarını çekince hızın artacağını düşünebiliyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı