Yeni işlemci ile yapılması gereken testler ve PCIe 4.0 ayarı

Katılım
28 Nisan 2020
Mesajlar
46.016
Makaleler
42
Çözümler
147
Ryzen 1500X'ten 3300X'e geçeceğim işlemci Perşembe günü elimde olacak. 3600 ve 5600X'i yükselen fiyatlarından ötürü eledim artık piyasa düzelene veya 5600/5500X çıkana kadar. Sorularım şunlar;

1. B550 ve 5500 XT 8 GB ile kullanacağım sistem şu anda PCIe 3.0 1500X'den ötürü bu otomatik olarak PCIe 4.0'a döner mi yoksa BIOS'tan mı yapmalıyım?
2. İşlemcinin stabil ve sorunsuz olduğunu anlamak için en iyi test hangisi olur? AIDA64 stres testi ve biraz oyun yeterli mi yoksa Cinebench şart mı?
3. Her ihtimale karşı BIOS sıfırlama yapıp format atmalı mıyım?
 
Maalesef PCIe 4.0 hakkında bilgi sahibi değilim, bu soruyu pas geçiyorum.

Stok ayarlarda Prime95 small FFT testi yapabilirsiniz. Eğer soğutucunuz kaldırmıyorsa bu testi atlayabilirsiniz çünkü gerçekçi bir yük değildir, ağırdır. Cinebench ve AIDA64 tam anlamıyla strese sokmuyor işlemciyi bana sorarsanız yani bir skor kontrolü yapmak için Cinebench çalıştırıp işlemci performansını test edebilirsiniz elbette fakat bu testlerden geçen işlemciler oyunlarda veya günlük kullanımda stabil çalışmayabiliyor. Tabi bu dediğim overclock durumları için, stok olarak stabil çalışmayan fazla işlemci görmedim. Fakat stok işlemcinizin sorunlu olma olasılığı çok düşük, herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

BIOS zaten işlemci değiştirdiğinizi algılayıp size hazır profilleri yüklemek ya da fabrika ayarlarına dönmek arasında bir seçim sunacaktır muhtemelen. Fabrika ayarlarına dönmenizi öneririm, nesil yükseltince eklenen/silinen/değişen ayarlar mevcut BIOS üzerinde, ayrıca memory training'i en baştan yapmanızda fayda olabilir.
 
AIDA 64 FPU yeterli. OC yaparken Cinebench kullanmak daha mantıklı. Misal 4000 MHz'de 6000 skor alırsın 4025 MHz yapınca skorun 5950 olur. Bu durumda voltaj yetersizliği gibi sorunlar olabiliyor. Hani sadece OC yaptım stres testinden geçti bitti demek doğru değil, verimlilik de önemli.

OC yapmayacaksan AIDA 64 FPU yapman yeterli. Isınırsa duruma göre soğutucu alırsın.
 
@ragnarock492 @BerkayZ87 3300X'in stok fanı yerine 1500X'in stok fanıyla kullanmayı planlıyorum. Deneyip göreceğiz artık fan farkı büyük. 🙂

10apmfzxrfd31.jpg
 
@kino

-Plug and play olduğu için otomatik algılama yapıyor zaten. Mesela Riser Cable taktığınızda ve bu ürün 3.0 destekliyorsa BIOS'tan ayarlamanız gerekiyor.
-Test konusunda tam hızda çalıştıracaksanız stok fan ne kadar yeterli olur bilemiyorum ama Ryzen Master-Cinebench-Prime95/Aida64 üçlüsüne başvurmak gerekir.
-Yeni işlemci takıldığında format atmanın daha sağlıklı olduğu belirtiliyor. Aynı fikirdeyim.
 
Gayet güzel o fan, yetecektir diye düşünüyorum. Bakırsız olanını 3600XT ile kullandım, rahat yetiyor.

Oyunlarda CPB açıkken 4300Mhz 70 derece civarında geziyordu, kapatıp el ile 4300Mhz'e 1.3v verdim (aşağısı çöküyordu) 65 derece civarında geziyor. %100 fan sesinden kurtardı şimdilik.
 
Oyunlarda CPB açıkken 4300Mhz 70 derece civarında geziyordu, kapatıp el ile 4300Mhz'e 1.3v verdim (aşağısı çöküyordu) 65 derece civarında geziyor. %100 fan sesinden kurtardı şimdilik.

Tahminimden biraz daha sıcak değerler, yani %100 fan devrinde daha düşük olmasını beklerdim fakat kasa içi hava akımı, montaj baskısı, termal macun, silikon kalitesi gibi bir çok etken var. Ben bazen kıyaslama yaparken bu etkenleri unutuyorum, kendim P300A kullanıyorum, 3600XT'yi kullanırken kasanın önünde, arkasında ve tepesinde fanlar vardı ve bu fanları sürekli hava üfleyecek şekilde ayarlamıştım, sanıyorum 1200 RPM çünkü aldığım ucuz fanların limiti buydu. Hava akışı konusunda iyileştirme yapıp yapamayacağınızı genelde yan kapağı açarak test edebilirsiniz. Yan kapağı çıkardığınızda sıcaklıklar ne kadar düşüyorsa, o kadar iyileşme payı var demektir. Bazı kötü kasalarda ön ya da yan kapağı çıkartmak 20 derece gibi dev farklar yaratabiliyor. Montaj baskısı ve macun seçimi konusunda bir hata yaptığınızı düşünmüyorum fakat yine ağız alışkanlığıdır söyleyeyim, baskı her dört vida için eşit olmalı. Çok dar olmamalı fakat çok gevşekte olmamalı. Termal macun konusunda hata yaptığınızı sanmıyorum, sadece az sürdüyseniz ve baskı yeterli değilse yeterince dağılmamış olabilir hepsi bu.

Sonuç olarak 3300X 4 çekirdeği küçük bir alana sığdırıyor, yani 3600/X/XT, 3+3 çekirdek ve R3 3100, 2+2 çekirdek şeklindeyken sizin işlemciniz 4+0, dolayısıyla biraz daha fazla ısınması aslında kaçınılmaz ve 70 derece tehlike arz etmiyor, fakat fan sesi hoşunuza gitmiyor olmalı, onu anlayabiliyorum. Eğer manuel olarak keyfiniz isterse 1.2v voltajını baz alarak undervolt yapabilirsiniz, 4.3 GHz'nin altına inmeniz gerekir fakat sıcaklıklarda gözle görülür azalma olacaktır. Manuel voltaj verirken lütfen 1.3'ün fazla üzerine çıkmamaya özen gösterin, özellikle anakartınız fazla vdroop payı vermiyorsa Prime95 gibi testlerde bu voltaj tehlikeli olabiliyor.

Birde oynadığınız oyunlar önemli elbette. Şimdi ben işlemci kullanımı 3-4 izleği geçmeyen oyunlarda yüksek turbo hızı ve düşük sıcaklıklar görüyorum, ama siz triple A dediğimiz daha ağır oyunlar oynuyorsunuz, bunlarda biraz daha yüksek işlemci kullanımı ve sıcaklıklar kaçınılmaz olabilir. Sonuç olarak 65-70 derece, telaş edilecek sıcaklıklar değil, bir tık yüksek evet ama çok daha kötülerini gördüm diyebilirim.

Bu arada Zen 2 mimarili işlemcileri CPB ile kullanırken, offset voltage özelliği ile stok voltaj/frekans eğrisinden bir miktar voltaj eksiltebiliyorsunuz. Bu işlemciler genelde silikon kalitesindeki farklılıkları hesaba katarak bir miktar ek voltaj ile çalışıyorlar, ne olur ne olmaz mantığı ile. Bu değeri azaltırken ne kadar inebileceğiniz silikon kalitesine göre değişiyor elbette fakat negatif 0.050v benim kullandığım değerdi yanlış hatırlamıyorsam. Hafif yüklerde 1.45v yerine 1.4v oluyordu böyle yaptığımda.
 

Geri
Yukarı