Yeni nesil mi yoksa GTX 980 Ti Mi?

Semih Demir

Kilopat
Makaleler
7
Yer
İzmir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
İyi günler.
Klasik bir soru soracağım fakat kesin olarak alacağım için kararsız kaldım. İsmini tam bilmiyorum Pascal 1080 adlı bir ekran kartı çıkacakmış sanırım yanlışım varsa eğer düzeltin. Forumda ki bir kaç üyelerimiz de Gtx 980 Ti yerine bu kartı beklemenin daha mantıklı olabileceğini yazmış. Açıkçası bilgisayar bileşenlerinden pek anlamam, daha doğrusu zihnime çok kalabalık geliyor değişik ve farklı terimler. Hepiniz usta olmuşsunuz içimi rahatlatamadım bir türlü, 10 bin liraya kadar harcama yapabilirim tek istediğim en az 5 yıl geçse de şu anda popüler olan oyunları çok iyi bir şekilde oynatabilecek, ve ilerleyen yıllar da çıkacak olan oyunları da destekleyebilecek. Beklemeli miyim sizce 1 sene daha? Yoksa bu ekran kartını almalı mıyım? Yani 1 sene de geçse Gtx 980 Ti güncelliğini korur mu yoksa daha iyi kartlar çıkar mı?

980TI 4k kartı. 1 sene az bile. Titan X'in GPU'sunu kullanıyor. Yeni çıkacak 1080 titanX gibi olacak "kağıt üstünde". Bunun yanında kesinlikle güç tüketimi düşecek, belki DX12'ye adaptasyon daha iyi olacak. Yani yeni nesil gelecek olan kart 980TI'dan aşağı kalır bir yanı asla olmayacak fakat oyun performansına benchmarklarda bakmak gerek. Onun içinde çıkmasını beklemeliyiz. O kadar harcama yapacaksanız yaza kadar da beklersiniz.

Bazı arkadaşlar işlemciler üzerinden örnek veriyorlardı bu konuya ben de aynı şekilde örnek vereceğim. Şu anda Skylake işlemciler 14 nanometre litografi ile üretiliyorlar. Skylake şu andaki piyasada bulunan en performanslı işlemciler. Daha önceki işlemcilere bakarsan ya 22 ya da 28 nanometre ile üretildiklerini görebilirsin. Peki bu nanometre nedir? Kabaca nano milyarda bir demektir. Yani nanometre metrenin milyarda biri demek. Bir işlemci ne kadar düşük nanometre litografisi ile üretilirse o kadar performanslı ve az güç tüketimine sahip oluyor. Zaten işlemcilere baktığında nanometre değerleri yıllardan beri küçülmektedir. Şu anda GTX 980 TI 28 nanometre litografi ile üretiliyorlar. Peki 1080 kaç nanometre ile üretilecek? Sanırsam 14 nanometre idi tam emin değilim ama rakamsal olarak düşünüldüğünde yarısı kadar düşük bir ölçekle üretilecek. Bu da demektir ki Pascal mimarisi ile üretilecek olan kartlar daha düşük güç tüketimine ve daha fazla performansa sahip olacaklar.

Özetle: Bence kesinlikle beklemeye değer olacağını düşünüyorum. Hiç anlamam dediğiniz için bu kadar uzun yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.

Bazı arkadaşlar işlemciler üzerinden örnek veriyorlardı bu konuya ben de aynı şekilde örnek vereceğim. Şu anda Skylake işlemciler 14 nanometre litografi ile üretiliyorlar. Skylake şu andaki piyasada bulunan en performanslı işlemciler. Daha önceki işlemcilere bakarsan ya 22 ya da 28 nanometre ile üretildiklerini görebilirsin. Peki bu nanometre nedir? Kabaca nano milyarda bir demektir. Yani nanometre metrenin milyarda biri demek. Bir işlemci ne kadar düşük nanometre litografisi ile üretilirse o kadar performanslı ve az güç tüketimine sahip oluyor. Zaten işlemcilere baktığında nanometre değerleri yıllardan beri küçülmektedir. Şu anda GTX 980 TI 28 nanometre litografi ile üretiliyorlar. Peki 1080 kaç nanometre ile üretilecek? Sanırsam 14 nanometre idi tam emin değilim ama rakamsal olarak düşünüldüğünde yarısı kadar düşük bir ölçekle üretilecek. Bu da demektir ki Pascal mimarisi ile üretilecek olan kartlar daha düşük güç tüketimine ve daha fazla performansa sahip olacaklar.

Özetle: Bence kesinlikle beklemeye değer olacağını düşünüyorum. Hiç anlamam dediğiniz için bu kadar uzun yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.

Siz ve diğer arkadaşlarımız kadar bilgim olsaydı keşke hocam :) Bir türlü şu terimleri çözemiyorum, videolar izliyorum araştırıyorum fakat nedense zihnimde oturamıyor bir türlü. Yani kısacası bekleyin diyorsunuz, zaten sistemi hemen alacağım yok hocam.. Seneye mart ayında düşünüyorum hem daha fazla bilgilenmek ve oyunlarda biraz da olsa usta olmak için.. Zaten yakın zamanda çıkacağı söyleniyor benimde hemen almak gibi bir derdim olmadığı için beklemek en iyisi. Teşekkür ediyorum her ikinize de ellerinize sağlık. :)

Her halükarda beklemekte fayda var yeni kartları görme şansınızı ve eski kartın fiyatının düşmesi ihtimallerinizi yok etmeyin, bekleyin... :)

Boşuna beklemene değmez.
Daha Mayıs, Haziran ayında tanıtılacak ne zaman çıkacak da Türkiye'ye gelecek belli değil. Ayrıca ilk çıkışta referans modeller tanıtılacak ve ilk partilerde sorun olabileceğini de düşünmek gerek..
Soğutmalı modellerin ve sorunsuz partinin gelmesi bana kalırsa Eylül Ekim'i bulabilir.
Yeni nesil çıkınca eski ekran kartlarının fiyatının düşeceğini zannetmeyin, stoklar bitmeden fiyatlar düşmez.

Şayet acelen var ise idaretenlik bir 750Tİ veya GTX 950 alabilirsin. Yeni kartlar çıktığı zaman duruma göre hareket edersin.
Şu an bir şey söylenemez. Çünkü kağıt üstü verilerle hareket etmemek gerek. Ne olacağı hiç belli olmuyor.
Ben de GTX 970 SLİ vardı. Kartlar para ediyorken sattım ve şu an GTX 950 aldım, yeni kartları beklemeye koyuldum. :)

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı