Hakeret olarak algılamazsan yapılabilecek en kötü RAM tavsiyesini yapmışsın.
Ryzen 5 5500 veya 5600G almadığı sürece 3600 MHz üstü RAM alınmamalı. İşlemcilerin mimariyleriyle ilgili bir durum, bellek kontrolcüsü yetişemediğinden yüksek frekans ile düşük performans veriyorlar.
Corsair Vengeance LPX serisinin de 3600 MHz versiyonları çok sorunlu. Sürekli XMP'de siyah, mavi ekran gibi sorunlar yaşatıyorlar.
16 GB:
![]()
Kingston Fury Beast 16 GB (2x8) 3600 Mhz CL17 KF436C17BBK2/16 Ram Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
En ucuz Kingston Fury Beast 16 GB (2x8) 3600 Mhz CL17 KF436C17BBK2/16 Ram fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! Kingston Fury Beast 16 GB (2x8) 3600 Mhz CL17 KF436C17BBK2/16 Ram özelliklerini incele, 1.906,16 TL'den başlayan fırsatları yakala!www.akakce.com
32 GB:
Corsair Vengeance RGB RT 32 GB (2 x 16 GB) DDR4 3.600MHz C16 Bellek (Dinamik RGB Aydınlatma, AMD 300/400/500 Serisi için Optimize Edilmiştir) Siyah : Amazon.com.tr: Bilgisayar
Corsair Vengeance RGB RT 32 GB (2 x 16 GB) DDR4 3.600MHz C16 Bellek (Dinamik RGB Aydınlatma, AMD 300/400/500 Serisi için Optimize Edilmiştir) Siyah : Amazon.com.tr: Bilgisayarwww.amazon.com.tr
Hocam sanırım R5 5600 de karar kıldım. Sabahtan beri araştırıyorum testlere falan da baktım bu işlemci benim için daha iyi sanırım. Genellikle oyun oynayacağım zaten render ve yayın işleri yapmayacağım. Aslında i5 11400F işlemciye de çok baktım da R5 5600 varken bunu almayın falan diyenler var o yüzden es geçtim. Yalnız kafama takılan bir şey var da AMD'nin sitesinde 5600 için 3200 MHz RAM desteklediği yazıyor yani 3600 MHz sıkıntı çıkartır mı? Ben 3200 MHz RAM'lere bakıyordum çünkü bu yüzden. Bir de şunu sormak istiyorum da aşağı yukarı bu RAM belleklerin chip hızları falan aynı diye biliyorum bir ara burada konu açılmıştı RAM belleklerin chiplerine bir program ile bakılıyordu tam hatırlamıyorum gerçi de bu yazarsa daha iyi bu yazıyorsa en kötü chip kullanılıyor falan diyorlardı onun hakkında bilgi alabileceğim bir site falan var mı? Kingston RAM bellekler hız ve uyumluluk konusunda daha iyi diye biliyorum. Kingston haricin de olur ya stok vs sıkıntısı olur başka hangi markalara bakmam doğru olur sizce? XPG, PNY gibi markalar da var çünkü. Yani şöyle diyeyim size. Ryzen sistemlerle en uyumlu çalışan RAM bellek markaları nedir?
Attığınız parçalar daha uyguna var ve R5 5600 ile en stabil 3600 MHz çalışır üstünde sıkıntı olur arkadaşa 4266 MHz RAM atmışsın.
İşlemci.
![]()
AMD Ryzen 5 5600 Altı Çekirdek 3.50 GHz İşlemci Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
En ucuz AMD Ryzen 5 5600 Altı Çekirdek 3.50 GHz İşlemci fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! AMD Ryzen 5 5600 Altı Çekirdek 3.50 GHz İşlemci özelliklerini incele, 3.499,00 TL'den başlayan fırsatları yakala!www.akakce.com
Anakart için fiyat doğru en ucuz yerden atmışsınız.
RAM için CL 18 tercih edilmemeli CL 16 ya da 17 olmalı.
Hocam aynısını size de sormak isterim. R5 5600 için AMD'nin sitesinde 3200 MHz desteklediği yazıyor maksimum. 3600 MHz sıkıntı olur mu acaba? Mavi ekran, sistem kilitlenmesi gibi mesela? Bir de anakart olarak ne önerebilirsiniz? Uzun süre parça değiştiren biri değilim çünkü almışken biraz iyisini alayım diyorum.
Sorularına sırasıyla cevap yazmaya çalışacağım.
1. anakart konusunda seçim tamamen ne toplayacağına bağlı. Şimdi PCI-e 4.0 olayına gelelim. Sen ileride bu teknolojiyi destekleyen bir ekran kartı alacaksan anakart seçimini ona göre yapman gerekiyor. PCI-e 3.0 X16 bence çok fazla yeterli.
2. alınacaksa en azından R5 5600 tavsiye ederim. Ancak şunu da belirteyim 2. el bir 3600X de alınabilir. 15 ila 20FPS için 1200TL fazla vermene değer mi buna sen karar vereceksin.
3. B450 ile B550 arasındaki fiyat farkı 500TL civarında. PCI-e 4.0 ile ilgili bir planın yoksa B550 alman mantıklı olmaz.
4. Bana kalırsa PCI-e 4.0 biraz abartılıyor. Ben sistem olarak PCI-e 4.0 kullanıyorum. Bana tek faydası kullandığım 980Pro SSD'nin tam kapasitede çalışabilmesi. Şu an için PCI-e 3.0 X16 bence gayet yeterlidir.
Hocam ben yıllardır bu sistem ile sürünüyorum. Bir bahane ile sistemi yenileme yoluna girdim. Çünkü kasa PSU gibi birçok donanım elimde olduğu için ekstra masraf çıkmıyor bana. Bu yüzden hemen karar verip bir şeyler alayım diyorum ama almışken de keşke parçaları alırken bunu da alsaydım şimdi şundan mahrum kalacağım dememek için bari bir iş yapıyorum en azından PCI 4.0 da olsun dedim kendimce. Ekran kartım şu an çok düşük fakat ileride belki birkaç ay sonra güncel kaliteli bir ekran kartına geçersem en azından bu da yoktu demem. Almışken o da olsun istiyorum. İkinci el almak istemiyorum. Benim şansıma mı bilmiyorum ama ne zaman ikinci el bir şeyler alsam telefon ya da bilgisayar olsun mutlaka sorun yaşıyorum aldığım ürünlerle. O yüzden sıfır alacağım. Yıllardır hayalim çünkü adam gibi sistem toplayıp kullanmak. Sıfır alacağım her şeyi.