Konuyla ilgili bakınırken şöyle bir canavara dek geldim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İlk mesajımda bahsettiğim satın almamız gereken CNC punch makinesi bu. Bunun yerinde CNC laser kesim de kullanılabilir fakat Lazer Kesim Makineleri alüminyumda çapak bırakabiliyormuş

Yorumların hepsini okumaya üşendim fakat sizin ilk hainizin tamamını okudum :D. Konuya gelirsek bence çok iyi bir fıkır malzemeden kaçmayıp cidden kaliteli bişeyler yaparsanız emin olun bu iş tutar. Ben her zaman yerli mali destekçisiyim. Eğer yaparsanız ilk işim yaptığınız kasadan almak olur ve arkadaşlarıma çevreme tavsiye etmek olur. Aslında herkes böyle sağlam kasa arıyor. Bence tutturabilirsiniz.

Malzemeden kaçmak gibi bir şey düşünemeyiz zaten.Hatta mevcut kasalardan çok daha kaliteli olmalı ki insanlar hiç ismimizi bile duymamasına rağmen bu kasayı tercih etsin.

Keşke herkes sizin gibi yerli malı desteklese, markacılık yapmasa. Desteğiniz için teşekkür ederim.

Konu kasa madem Türk malı bir markanın çoğu ürünü tavsiye edilmeyen ürün olduğundan bu markaya karşı önyargı fazlaydı genel bazda hala öyle gerçi. Burada bir kullanıcının açtığı inceleme konusu sayesinde o markanın bir modeli olan N10 şu an satış patlaması yapmaktadır. Aslında ürün menşei çin'den aparma modeldir. Sadece üstüne marka eklenmiştir. Buna rağmen önyargılar bir nebze kırılmıştır markaya o ürün sayesinde. Demem o ki bir çok ürün portföyüne sahip olursanız bunların bir kısmı hiç satılmayabilir bir model çıkarırsınız o satış rekoru kırar. İşte o zaman bir marka olur. Arz talep karşılamak isteniyorsa bazı prototiplerin tutmama riskini göze almalısınız. Her ürünü tutan marka olmak yıllar alacak tüketici güveniyle sağlanır.

Son düzenleme:
Konu kasa madem Türk malı bir markanın çoğu ürünü tavsiye edilmeyen ürün olduğundan bu markaya karşı önyargı fazlaydı genel bazda hala öyle gerçi. Burada bir kullanıcının açtığı inceleme konusu sayesinde o markanın bir modeli olan N10 şu an satış patlaması yapmaktadır. Aslında ürün menşei çin'den aparma modeldir. Sadece üstüne marka eklenmiştir. Buna rağmen önyargılar bir nebze kırılmıştır markaya o ürün sayesinde. Demem o ki bir çok ürün portföyüne sahip olursanız bunların bir kısmı hiç satılmayabilir bir model çıkarırsınız o satış rekoru kırar. İşte o zaman bir marka olur. Arz talep karşılamak isteniyorsa bazı prototiplerin tutmama riskini göze almalısınız. Her ürünü tutan marka olmak yıllar alacak tüketici güveniyle sağlanır.

O kasayı ithal eden ve marka basan firma çok büyük bir ithalatçı , daha birçok teknolojiyle ilgili ürünün OEM, çevre birimleri, 11 markanın ithalatını yapan bir firma. Bunlardan 2 tanesi kendilerinin oluşturduğu markalar. Diğer 6 tanesi oldukça populer OEM üreticisi. Ayrıca internet mağazaları vs var. Yani işleri bu. Onlar üretmiyor. Alıp alıp marka basıyorlar. Onlar deneme yanılma yapıyorlar. Onların çeşitleri sınırsız. (Çin pazarı) Seç al. Hangisi tutarsa onu daha fazla alıyorlar. Bizim böyle bir ürün portföyü oluşturmamız mümkün değil. Ama ilk mesajımda da söylediğim gibi ATX, mATX, Masa tipi olmak üzere her birinden ikişer model üretmeyi planlıyoruz. Yavaş yavaş ilerleriz.

Biz üreticiyiz onlar pazarladıkları markasız ürünle marka oluşturuyorlar. Onların uzmanlıkları bu. Onları istedikleri gibi ucuz fiyata verebilirsek belki bizden de kasa alırlar. Ama biz ne onların istediği fiyata kasalarımızı verebiliriz ne de ürettiğimiz kasalara başka markalar verilmesini isteriz.

Yukarıda isim veremedim isim vermek serbestse söyleyebilirim. O kasanın markasını ithalat eden firmayı bulup araştırırsanız görürsünüz.

Bu arada gerçekten teşekkür ederim, durumla ilgileniyorsunuz, bilgi veriyorsunuz.

• Öncelikle hayata geçirmeyi düşündüğünüz girişim için tebrik ederim. Somut bir şey ( prototip, çizim vs) olmadan yorum yapmak güç. Genel hatlarıyla düşündüğümüzde bazı zorluklar olacaktır. Seri üretim olmadığı sürece maliyet standart kasaların üstünde olacaktır; ki ülkede insanların kasa konusunda önceliği kaliteden çok fiyat. Örnek vermek gerekirse forumda sistem toplarken GTX 10x0 serisinden kartları barındıran sistemlere bile Everest gibi kasalar koymaya çalışan insanlar görebiliyoruz. Bu açıdan bakınca sıkıntılı bir durum söz konusu. Fiyat standardı daha yüksek kitle içinse sizin örneğinizden yola çıkarak yıllardır kendini ispat etmiş bir Mercedes-Benz yerine; geçmişi olmayan, geleceği meçhul bir Anadol tercih etmek için bir sebep sunmanız lazım.
  • Masa kasa konusu ise çok farklı bir nokta. Dünya çapında baktığınızda onlarca belki yüzlerce kasa üreten firma olmasına rağmen üreten firma sayısı çok az. Bu tip "PC Desk" olarak adlandırılan yapılar genellikle modding yani kişiselleştirilen yapılar olduğu için insanlar kendi istekleri doğrultusunda üretimi standart bir yapıya tercih ediyorlar. Bu açıdan düşündüğünüzde zaten talibi az olan bir ürün; ki talipleri de daha kişisel, özgün bir şey istediği için satışı çok mümkün olmayabilir.
  • Modüler bir tasarım düşünmeniz oldukça güzel. Aynı modele uyumlu birden çok yan kapak tasarımı veya portların bulunduğu ön panelin konumunun değiştirebilmesi gibi. Gün geçtikçe teknoloji bu tip modüler tasarımlara yöneliyor zaten. Bu sayede standart dışında bir iş yapacak insanlar ( mesela custom sıvı soğutma yada daha yüksek bir soğutma sistemi gibi) kasayı istedikleri şekle sokmakta daha rahat edebilirler.
  • Sonuç olarak evet üzerine oldukça detaylı düşünmüşsünüz; ancak o kadar komplike bir işe kalkışmış durumdasınız ki düşünülmesi gereken çok daha fazla detay var. Evet daha profesyonel birileriyle birlikte iş yapmak (pazarlama konusu gibi) maliyet konusunda yukarı çekecektir; ancak aynı zamanda işin kalitesini ve gerçekleşme ihtimallerini de daha yukarı çekecektir. Tekrar hayırlı olsun ve umarım her şey dilediğiniz gibi olur.

• Öncelikle hayata geçirmeyi düşündüğünüz girişim için tebrik ederim. Somut bir şey ( prototip, çizim vs) olmadan yorum yapmak güç. Genel hatlarıyla düşündüğümüzde bazı zorluklar olacaktır. Seri üretim olmadığı sürece maliyet standart kasaların üstünde olacaktır; ki ülkede insanların kasa konusunda önceliği kaliteden çok fiyat. Örnek vermek gerekirse forumda sistem toplarken GTX 10x0 serisinden kartları barındıran sistemlere bile Everest gibi kasalar koymaya çalışan insanlar görebiliyoruz. Bu açıdan bakınca sıkıntılı bir durum söz konusu. Fiyat standardı daha yüksek kitle içinse sizin örneğinizden yola çıkarak yıllardır kendini ispat etmiş bir Mercedes-Benz yerine; geçmişi olmayan, geleceği meçhul bir Anadol tercih etmek için bir sebep sunmanız lazım.
  • Masa kasa konusu ise çok farklı bir nokta. Dünya çapında baktığınızda onlarca belki yüzlerce kasa üreten firma olmasına rağmen üreten firma sayısı çok az. Bu tip "PC Desk" olarak adlandırılan yapılar genellikle modding yani kişiselleştirilen yapılar olduğu için insanlar kendi istekleri doğrultusunda üretimi standart bir yapıya tercih ediyorlar. Bu açıdan düşündüğünüzde zaten talibi az olan bir ürün; ki talipleri de daha kişisel, özgün bir şey istediği için satışı çok mümkün olmayabilir.
  • Modüler bir tasarım düşünmeniz oldukça güzel. Aynı modele uyumlu birden çok yan kapak tasarımı veya portların bulunduğu ön panelin konumunun değiştirebilmesi gibi. Gün geçtikçe teknoloji bu tip modüler tasarımlara yöneliyor zaten. Bu sayede standart dışında bir iş yapacak insanlar ( mesela custom sıvı soğutma yada daha yüksek bir soğutma sistemi gibi) kasayı istedikleri şekle sokmakta daha rahat edebilirler.
  • Sonuç olarak evet üzerine oldukça detaylı düşünmüşsünüz; ancak o kadar komplike bir işe kalkışmış durumdasınız ki düşünülmesi gereken çok daha fazla detay var. Evet daha profesyonel birileriyle birlikte iş yapmak (pazarlama konusu gibi) maliyet konusunda yukarı çekecektir; ancak aynı zamanda işin kalitesini ve gerçekleşme ihtimallerini de daha yukarı çekecektir. Tekrar hayırlı olsun ve umarım her şey dilediğiniz gibi olur.

Yazdıklarınıza çoğunlukla katılıyorum. Ama seri üretim yapacağız ama Dünya çapında değil. Zaten elle üretmek pek mümkün değil. Elle üretim olsa günlük 1 kasa ancak üretilir heralde hem de muntazam olmaz.

Daha önce de söyledim biz şu anda asansör kumanda panolarını, revizyon kutularını, üretmekteyiz. Yani meşgul olduğumuz ve sahip olduğumuz bir iş alanı var. Bir yandan bunu bırakıp kendimizi tamamıyle riske atmak istemeyiz.

Ciddi seri üretim olmayacak. Bundan kastım: ilk etapta günlük hedef olarak en fazla 40 adet pc kasası üreteceğiz. (İleride bu sayı elbette artacak.) Ciddi bir bant, yetiştirme vs. olmayacak. Bu durumda müşterilerin ufak özel isteklerine de cevap verebiliriz diye düşünüyorum. Tabi ki bunlar benim fikrim ortak karar değil.

İlk etapta biz günlük üretmiş olduğumuz bu 40 kasayı satalım bize yeter. Ama bu 40 kasa hem tasarım olarak, hem kullanışlılık olarak hem de kalite olarak Türkiye'deki en iyi ve özel kasalar olsun istiyoruz. Zaten bu işin müşteri desteğini tam anlamıyla sağlayabilmemiz için bu şekilde olmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Her ay günlük üretimi 5 artırırız bu şekilde yavaş yavaş ama sağlam bir şekilde ilerleyelim diye düşünüyorum.

Bu arada kasalarımızın malzemesinin komple alüminyum alaşım kullanacağımızı tekrar söylemek isterim.

Masa tipi kasaların fiyatının daha yüksek olmasına karşın üretiminin normal kasalardan daha kolay olması ve Türkiye pazarında olmadığı için dikkat çekici olabileceğini düşündüğümüz için ürün yelpazemize eklemeyi düşünüyoruz.

Çizim paylaşmayı düşünmüyorum.Fakat; elbette ürünü çıkartmadan incelemeler için ortaya bir prototip sunacağız.

Sonuç olarak belki tahmin ettiğinizden daha çok düşünmüşüzdür, bir yıldan daha uzun süredir. Sadece düşünme çok disiplinli bir araştırma gerekiyor. Sadece pazarlama da değil. Kulanacağınız malzemelerin tedariği, iş yerimizdeki alan problemi, alınması gereken makineler, yapılması gereken kalıplar daha bir sürü şey.

Ve en önemlisi: Satış. Öncelikle ürünü pazarlamacılara sunabilmek için ortada bir şeylerin olması gerekiyor. Ancak bu durumda araştırmalarımıza ve hesaplamalarımıza göre bizim kasalarımızın fiyatı popüler markaların güç kaynağı olmayan kasalarının fiyatını aşıyor. Bu durumda müşteri bizim kasamızın alüminyum, daha üst seviye, daha ferah, daha kaliteli olduğunu düşünmeden diğer popüler markayı tercih edebilir. Halbuki ben internette bir mağazada bu popüler markanın alüminyum kasasına 1698 tl (PSU'suz) fiyat verdiğini gördüm. Biz bu kasayı o firmanın normal düz saclı kasasının fiyatına maletmemiz gerekiyor. Yoksa müşteri bizi tercih etmez. Çünkü onun bir markası var.

''İşte o firmanın düz saclı kasasının fiyatına maletmemiz için ürünü doğrudan kendimiz satalım.'' diye düşünüyorum.

En olmadı alüminyumdan vazgeçmemiz gerekecek.

Bu düşünceler tamamen benim fikrim. Firmaca alınmış kararlar değil. Daha muhakeme yapılacaktır.

Size de çok teşekkür ederim, sizlerin de fikirlerini alıyoruz bu sayede.

24.07.2016 11.59
...İleriki günlerde; malzemelerin tedarik aşaması, ATX modelin çizimleri, geliştirmesi ve tam maliyet hesaplamaları tamamlanırsa pazarlamacı(ithalatçı) firmalarla görüşmeler yapmayı planladık. Acelemiz yok.

İlk ürünü yaklaşık olarak ortaya koyup testler yapmalıyız. İnşallah az da olsa umutluyuz. Her şey ilk ürüne bağlı.

Diğer kasalardaki problemleri araştırmaya devam edeceğiz. Sıfır hata olmalı.

Gelişmelerden veya gelişmemelerden :) sizleri haberdar etmeye çalışacağım.

Fikirlerinize hala ihtiyacım var.

Sizce bilgisayar kasasında olması gerekenler ya da olmaması gerekenler neler? Bilgisayar kasasından beklentiniz nedir?

Fan konusunda aklınızdaki plan da önemli bir nokta. Daha önceki mesajlarda bahsedilen Dark N10 kasasının tercih sebeplerinden biri de 5 tane fan monte halde satılıyor olması. İyi bir havalandırma yapısına sahip olmalı bir kasa. PSU hakkında düşündükleriniz gibi bir firmayla anlaşarak fan eklemeniz gerekecektir.

Bunun dışında ön panelde bulunan bağlantı seçenekleri de önemli. Her geçen gün bağlantı türleri değişiyor. USB 3.1 Type C gibi yeni bir bağlantı türünün kullanımı artıyor mesela. Güncel üst düzey bazı kasaların ön paneline eklenmiş durumda.

Mesela Corsair Spec Alpha gibi yeni model bir kasanın artılarından sayılan bir olay SSD'lerin yatay bir konumda vidalama ya da ek parça gereği olmadan monte edilebilmesi. Depolama birimlerinin yerleşimi için de böyle farklı tasarımlarla daha beğenilen bir kasa oluşturabilirsiniz.

Aklıma geldikçe böyle eklemeler yaparım. Daha önce de söyledim konu inanılmaz komplike. Belki ufak da olsa bir katkım olur.

Herkesin farklı beklentileri var. Bu beklentiler kişide zamana göre değişkenlik gösterebilir. Ben mesela geçen sene overclock için FullTower ihtiyaç duyup kullandım. Artık nispeten daha ergonomik düz işlemcili sisteme ITX yada Micro-atx kasa düşünüyorum. Prototip olarak tanıtıma maliyeti az ITX kasa modeliyle başlayabilirsiniz.

Fan konusunda aklınızdaki plan da önemli bir nokta. Daha önceki mesajlarda bahsedilen Dark N10 kasasının tercih sebeplerinden biri de 5 tane fan monte halde satılıyor olması. İyi bir havalandırma yapısına sahip olmalı bir kasa. PSU hakkında düşündükleriniz gibi bir firmayla anlaşarak fan eklemeniz gerekecektir.

Bunun dışında ön panelde bulunan bağlantı seçenekleri de önemli. Her geçen gün bağlantı türleri değişiyor. USB 3.1 Type C gibi yeni bir bağlantı türünün kullanımı artıyor mesela. Güncel üst düzey bazı kasaların ön paneline eklenmiş durumda.

Mesela Corsair Spec Alpha gibi yeni model bir kasanın artılarından sayılan bir olay SSD'lerin yatay bir konumda vidalama ya da ek parça gereği olmadan monte edilebilmesi. Depolama birimlerinin yerleşimi için de böyle farklı tasarımlarla daha beğenilen bir kasa oluşturabilirsiniz.

Aklıma geldikçe böyle eklemeler yaparım. Daha önce de söyledim konu inanılmaz komplike. Belki ufak da olsa bir katkım olur.

Şu anda üreteceğimiz ATX boyuttaki kasaya 1 ön 1 arka olmak üzere 2 adet fan düşünüyoruz. Ama henüz bir anlaşma yapmadık, bunu kasamızın satışı için ilgilenen pazarlamacı firmadan da alabiliriz. Yaptığımız anlaşmaya göre fan sayısı değişebilir. Ama şunu ekleyim: piyasada 5-6 liraya satılan fanların bizim kasalarımızda işi yok.

Çin'de üretilen kasalarda fan ve diğer parçalar hiçbir şey. 1-2 dolara malediyorlardır muhtemelen. Şu anda fanları bize maliyeti oldukça fazla oluyor. Her eklediğimiz fan kasanın fiyatına ekleniyor. Biz bunun yerine 2 fan koyup gerisini opsiyonel olarak insanların tercihine bırakmak düşüncesindeydik.

Kendiliğinden USB 3.1 li bir kasa görmedim. Varsa lütfen gösterin. Ben sadece MSI nightblade kasalarda gördüm. Onlarda anakart üreticisi oldukları için bir şekilde ayarlamışlardır. USB 3.1 ön portlar zaten şu anda harici paneller şeklinde satılıyorlar. Asus ve Astrock un 5.25 panelleri var. Bazı anakartların kutu içeeriğinde geliyor. Henüz hiçbir anakart üzerinde kasa için kablo giriş soketi yok. İleride çıkınca biz de gerekli güncellemeleri yaparız. Bunun haricinde müşteriler her türlü 5.25 yuvayı kasaya takabilirler. Güncellik konusunda diğer kasalardan geri kalmayız. Açıkcası şu anda USB 3.1 'i ön tarafta isteyenler için şöyle bir çözümde var: Kasanın ön usb girişinin bir tanesi uzatıcıya bağlı olabilir. Ama USB 3.1 hızında performans kaybı yaşatacağı için böyle bir çözüme başvurmayız. Aşağıda anakartı incelediğiniz zaman usb 3.1 ön port için bağlanabilecek herhangi bir soket girişi olmadığını görüyoruz.

Bilgisayar_5712266.jpg
upload_2016-7-24_17-32-25.png

1.jpg

Depolama birimlerinin yerleşimi konusu ise şu anda en çok kafamızı kurcalayan meselelerden. Ama o popüler bazı Çin kasalarındaki vidasız montajların harddiskler için sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Titreşime sebebiyet verebiliyorlar. Bu durum kısa vadede herkesin gözünden kaçıyor. Ama biz sorunsuz olacak şekilde halledeceğiz inşallah.

Aklınıza geldikçe yazmanıza çok seviniyorum. Bize bir şeyler katıyorsunuz. Bu durumla ilgilendiğiniz için size ve herkese çok teşekkür ederim.

Herkesin farklı beklentileri var. Bu beklentiler kişide zamana göre değişkenlik gösterebilir. Ben mesela geçen sene overclock için FullTower ihtiyaç duyup kullandım. Artık nispeten daha ergonomik düz işlemcili sisteme ITX yada Micro-atx kasa düşünüyorum. Prototip olarak tanıtıma maliyeti az ITX kasa modeliyle başlayabilirsiniz.

İleride herkesin beklentilerine göre bir kasa modelimiz olur inşallah. İlk ürünümüzün en çok tutulan, ATX boyutlarda olması gerektiğini düşünüyorum. Sonrasında dallanıp budaklanırız. mATX, ITX, Full Tower, ATX, NAS, HTPC...

Ama üretime geçmeyi başarırsak ilk başta ağırlığımızı ATX ve mATX e vereceğiz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı