- Öncelikle hayata geçirmeyi düşündüğünüz girişim için tebrik ederim. Somut bir şey ( prototip, çizim vs) olmadan yorum yapmak güç. Genel hatlarıyla düşündüğümüzde bazı zorluklar olacaktır. Seri üretim olmadığı sürece maliyet standart kasaların üstünde olacaktır; ki ülkede insanların kasa konusunda önceliği kaliteden çok fiyat. Örnek vermek gerekirse forumda sistem toplarken GTX 10x0 serisinden kartları barındıran sistemlere bile Everest gibi kasalar koymaya çalışan insanlar görebiliyoruz. Bu açıdan bakınca sıkıntılı bir durum söz konusu. Fiyat standardı daha yüksek kitle içinse sizin örneğinizden yola çıkarak yıllardır kendini ispat etmiş bir Mercedes-Benz yerine; geçmişi olmayan, geleceği meçhul bir Anadol tercih etmek için bir sebep sunmanız lazım.
- Masa kasa konusu ise çok farklı bir nokta. Dünya çapında baktığınızda onlarca belki yüzlerce kasa üreten firma olmasına rağmen üreten firma sayısı çok az. Bu tip "PC Desk" olarak adlandırılan yapılar genellikle modding yani kişiselleştirilen yapılar olduğu için insanlar kendi istekleri doğrultusunda üretimi standart bir yapıya tercih ediyorlar. Bu açıdan düşündüğünüzde zaten talibi az olan bir ürün; ki talipleri de daha kişisel, özgün bir şey istediği için satışı çok mümkün olmayabilir.
- Modüler bir tasarım düşünmeniz oldukça güzel. Aynı modele uyumlu birden çok yan kapak tasarımı veya portların bulunduğu ön panelin konumunun değiştirebilmesi gibi. Gün geçtikçe teknoloji bu tip modüler tasarımlara yöneliyor zaten. Bu sayede standart dışında bir iş yapacak insanlar ( mesela custom sıvı soğutma yada daha yüksek bir soğutma sistemi gibi) kasayı istedikleri şekle sokmakta daha rahat edebilirler.
- Sonuç olarak evet üzerine oldukça detaylı düşünmüşsünüz; ancak o kadar komplike bir işe kalkışmış durumdasınız ki düşünülmesi gereken çok daha fazla detay var. Evet daha profesyonel birileriyle birlikte iş yapmak (pazarlama konusu gibi) maliyet konusunda yukarı çekecektir; ancak aynı zamanda işin kalitesini ve gerçekleşme ihtimallerini de daha yukarı çekecektir. Tekrar hayırlı olsun ve umarım her şey dilediğiniz gibi olur.
Yazdıklarınıza çoğunlukla katılıyorum. Ama seri üretim yapacağız ama Dünya çapında değil. Zaten elle üretmek pek mümkün değil. Elle üretim olsa günlük 1 kasa ancak üretilir heralde hem de muntazam olmaz.
Daha önce de söyledim biz şu anda asansör kumanda panolarını, revizyon kutularını, üretmekteyiz. Yani meşgul olduğumuz ve sahip olduğumuz bir iş alanı var. Bir yandan bunu bırakıp kendimizi tamamıyle riske atmak istemeyiz.
Ciddi seri üretim olmayacak. Bundan kastım: ilk etapta günlük hedef olarak en fazla 40 adet pc kasası üreteceğiz. (İleride bu sayı elbette artacak.) Ciddi bir bant, yetiştirme vs. olmayacak. Bu durumda müşterilerin ufak özel isteklerine de cevap verebiliriz diye düşünüyorum. Tabi ki bunlar benim fikrim ortak karar değil.
İlk etapta biz günlük üretmiş olduğumuz bu 40 kasayı satalım bize yeter. Ama bu 40 kasa hem tasarım olarak, hem kullanışlılık olarak hem de kalite olarak Türkiye'deki en iyi ve özel kasalar olsun istiyoruz. Zaten bu işin müşteri desteğini tam anlamıyla sağlayabilmemiz için bu şekilde olmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Her ay günlük üretimi 5 artırırız bu şekilde yavaş yavaş ama sağlam bir şekilde ilerleyelim diye düşünüyorum.
Bu arada kasalarımızın malzemesinin komple alüminyum alaşım kullanacağımızı tekrar söylemek isterim.
Masa tipi kasaların fiyatının daha yüksek olmasına karşın üretiminin normal kasalardan daha kolay olması ve Türkiye pazarında olmadığı için dikkat çekici olabileceğini düşündüğümüz için ürün yelpazemize eklemeyi düşünüyoruz.
Çizim paylaşmayı düşünmüyorum.Fakat; elbette ürünü çıkartmadan incelemeler için ortaya bir prototip sunacağız.
Sonuç olarak belki tahmin ettiğinizden daha çok düşünmüşüzdür, bir yıldan daha uzun süredir. Sadece düşünme çok disiplinli bir araştırma gerekiyor. Sadece pazarlama da değil. Kulanacağınız malzemelerin tedariği, iş yerimizdeki alan problemi, alınması gereken makineler, yapılması gereken kalıplar daha bir sürü şey.
Ve en önemlisi: Satış. Öncelikle ürünü pazarlamacılara sunabilmek için ortada bir şeylerin olması gerekiyor. Ancak bu durumda araştırmalarımıza ve hesaplamalarımıza göre bizim kasalarımızın fiyatı popüler markaların güç kaynağı olmayan kasalarının fiyatını aşıyor. Bu durumda müşteri bizim kasamızın alüminyum, daha üst seviye, daha ferah, daha kaliteli olduğunu düşünmeden diğer popüler markayı tercih edebilir. Halbuki ben internette bir mağazada bu popüler markanın alüminyum kasasına 1698 tl (PSU'suz) fiyat verdiğini gördüm. Biz bu kasayı o firmanın normal düz saclı kasasının fiyatına maletmemiz gerekiyor. Yoksa müşteri bizi tercih etmez. Çünkü onun bir markası var.
''İşte o firmanın düz saclı kasasının fiyatına maletmemiz için ürünü doğrudan kendimiz satalım.'' diye düşünüyorum.
En olmadı alüminyumdan vazgeçmemiz gerekecek.
Bu düşünceler tamamen benim fikrim. Firmaca alınmış kararlar değil. Daha muhakeme yapılacaktır.
Size de çok teşekkür ederim, sizlerin de fikirlerini alıyoruz bu sayede.
24.07.2016 11.59
...İleriki günlerde; malzemelerin tedarik aşaması, ATX modelin çizimleri, geliştirmesi ve tam maliyet hesaplamaları tamamlanırsa pazarlamacı(ithalatçı) firmalarla görüşmeler yapmayı planladık. Acelemiz yok.
İlk ürünü yaklaşık olarak ortaya koyup testler yapmalıyız. İnşallah az da olsa umutluyuz. Her şey ilk ürüne bağlı.
Diğer kasalardaki problemleri araştırmaya devam edeceğiz. Sıfır hata olmalı.
Gelişmelerden veya gelişmemelerden
sizleri haberdar etmeye çalışacağım.
Fikirlerinize hala ihtiyacım var.
Sizce bilgisayar kasasında olması gerekenler ya da olmaması gerekenler neler? Bilgisayar kasasından beklentiniz nedir?