Geçen sene ilk olarak belgeleri istediler sonrasında kriterlere uygunluk kontrolünü yapıp uygun olanları ilk aşama olan genel kültür sınavına aldılar. Bu aşamada internet sıkıntısıyla elenen de çok oldu maalesef. Genel kültür sınavı dedikleri sınavın yanında bir de doğru yanlışı olmayan bir kişilik testine giriyorsun. Bu aşamayı da atlarsan 2. aşama olan İngilizce sınavına girmeye hak kazanıyorsun. İngilizce sınavını da geçersen bu kez ilk kez yüz yüze mülakata çağırıyorlar. Geçen sene İstanbul özyeğin üniversitesinde olmuştu. Bir gün içinde farklı aktiviteler yapıyorlar. İnsanlarla ilişkini gözlemliyorlar. Bunları yapanlar da yes programının eski mezunları. 3 tane falan grup aktivitesi var. 1 tane bireysel mülakat var çok kısa bir süreliğine İngilizce konuşman isteniyor günlük bir sohbet yapabiliyor musun diye bakıyorlar. Bu aşamayı geçersen bir nevi kabul edilmiş oluyorsun diye biliyorum ben bundan sonrasını görmedim şahsen.
Süreç hakkında aklımda kalanlar bu kadar. Ama kendinizi kesin gideceğim diye hazırlamayın derim çünkü insanlar belgerler hakkında yalan söyleyerek çocuklarını programa sokabiliyorlar. Örneğin programın kriterlerinin birinde geçen yıl aylık ailenin toplam geliri 30.000 TL'yi aşmamalıdır vardı ancak İstanbul'a gittiğinde birçok kişinin ailesinin aylık gelirin 30.000'in çok üstünde olduğunu anlarsın.
Bu arada ortalamanın sıkıntı olabileceğini düşünüyorum ama denemekten de zarar gelmez.
Geri kalan süreç aralık-ocağa kadar devam ediyor. Süreç şu şekilde kişilik ve genel kültür testi, İngilizce sınavı, mülakat ve son olarak asil ve yedek adaylar belirlendikten sonra evlere ziyaret yapılıyor. Mülakat aşamasında yaklaşık 250 kişi kalıyor onların arasından da bildiğim kadarıyla 50 + 4 kişi seçiliyor.
Umarım yardımcı olmuşumdur.