YGS-LYS'ye Nasıl Hazırlanılmalı?

  • Konuyu başlatan Ali Can Erdoğan
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 19
  • Görüntüleme 3B
Rica ederim. Yardımcı olduysam ne mutlu. Çalışmayı bırakma sakın. Ne olursa olsun pes etme. Elinden geleni yap. Kimseye bakma sen. Millet gezsin tozsun bırak. Sen çalışıp emeklerinin karşılığını al. Sonra iyi ki çalışmışım diyeceksin.

Şuan içimde farklı duygular yeşeriverdi. Gerçekten kendime bir özgüvenim geldi. :)
 
Arkadaşlar nasıl motive olup evde ders çalışıyorsunuz? Ben dershanede çalışabilirken evde çalışamıyorum. Motive olabilmek için ne yapıyosunuz çok merak ediyorum :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
9. sınıfın nasıl geçmişti iyi mi kötü mü ? Bütün her şey buna bağlı yoksa son senen de halledemezsin. 11. sınıfta 9. sınıfı konularına hakim olman gerek, yoksa 12. sınıfa duvara çarparsın.
 
Şuan içimde farklı duygular yeşeriverdi. Gerçekten kendime bir özgüvenim geldi. :)
Arkadaşım şu an mesajıma bakabilecek durumdaysa birkaç tavsiyem var, ama inşallah bilgisayar başında değildir ;)

İlk olarak egemen arkadaşımın dediği gibi özgüvenini sağlam tut, yapamadığın hiç bir soru için üzülme, ama çözümüne bakmadığın sorular için kaygılanabilirsin. Onlar boşa harcanan zamanlardır. Bir sorunun çözümünü anlamadıysan o sorunun sana kazandırdığı birşey yoktur.

İkincisi bilgisayar, telefon gibi aygıtlardan uzak dururken iradenin gücünü kullanmalısın :) . Demesi kolay biliyorum ama kafa dağıtmak için falan hiç elektronik aletlere bakma. Dijital hayat zihnde olmanı engelliyor, performansı azaltıyor. Onun yerine çok çalışmaktan yorulunca fiziksel aktivite yap: masa tenisi, basketbol gibi.

Kendimden örnek vermek isterim; Okuduğum lise özeldi ve yatılı liseydi. Telefonlara akşamarı 1-2 saatliğine izin verilirdi. Kendi evimdeki bilgisayarım bozulduğu için zaten eve gitme isteği de kalmamıştı :D . Teknolojiden uzak, istediğim zaman bahçeye çıkıp basket oynayabileceğim, hatta okuldan da dışarı çıkıp spor yapabileceğim bir okuldu, yemeğim belli saatlerde düzenli olarak çıkardı...

Kısacası bu aktivitelerin dışında tüm zamanımı ders çalışmaya adayabileceğim bir imkanım vardı, nitekim de kendimi sadece ders çalışmaya verdim, ve "iyi ki de yapmışım" diyorum. Ama bazı arkadaşlarım geceleri mesajlaşmayla uğraştı, geç yattı, geç kalktı, meseleyi pek umursamadı. Sınav yaklaşınca da "seneye tekrar hazırlanırız, nasıl olsa birden fazla kez girebiliyoruz" gibi sözlerle kendilerini avuttular ama sonraki senelerde de aynı puanlarla geldiler malesef.

Bir başka mesele de hedefler: Sakın hedefine uzaksın diye moralini bozma, hedefine yakınsın diye de çalışmanı azaltma ve kesin olarak belirlediğin bir meslek yoksa hedefin her zaman puan ve netler üzerinden olmalı. Daha yükseğini yapabilir miyim diye denemeler yapman lazım. Benim hedefim başlangıçta 100 net idi, iki ay sonra 110 net oldu, bir buçuk ay sonra 120 net, bir ay sonra 130, ve sınava yakınken 145 net hedefim idi. Önce yapabileceklerimi görmem lazımdı, "son aylarda meslek düşünürüm" diye düşünmüştüm.

Bu arada arkadaşlarınla aranızda olan tatlı rekabet de çok önemli. Birbirimizin puanlarına bakardık, varsa sorumuz sorardık, birbirimize yardımcı olurduk. Böyle arkadaşların varsa kıymetini bil, arkadaşların en hayırlısıdır onlar ;) .

Bir de çalıştığın konulardan bahsedelim: Diyelim sayısalın çok iyi ama dil bilgisi berbat, biyoloji hiç anlamıyorsun, sosyal bilgiler zayıf, yada tam tersi... İnan çalışıp da anlayamayacağın bir konu yok (istisnalar hariç :D), özellikle zayıf olduğun yerlere çok çalış. Ben hayatımda bir tek son sınıfta biyoloji çalıştım, sınav tarihine yakınken en iyi olduğum konu biyolojiydi ve neredeyse full çekiyordum. Türkçe hiç sevmezdim, en çok Türkçeye önem verdim (MF4 için puanı Fen'den de önemli), sınavda 40 üzerinden 4 yanlış yaptım.

Meselenin anlatılcak çok yanı var hepsini yazamıyorum. YGS'den sonra tekrar tavsiye isteyebilirsin. O zaman için söyleyeceklerim de var. Son sözüm çok çalış, şimdiden Allah yardımcın olsun.

Arkadaşlar nasıl motive olup evde ders çalışıyorsunuz? Ben dershanede çalışabilirken evde çalışamıyorum. Motive olabilmek için ne yapıyosunuz çok merak ediyorum :D
Bilgisayarın odandaysa kaldır, başka bir yere koy, senden başka kimse kullanmıyorsa üstünü ört. Çok ciddiyim. Çalışırken kendini etrafındaki olay ve seslerden soyutlayabilmen lazım, varsa odanın kapısına ses yalıtımı yap :).

Türkçe veya başka bir dilde sözlerini anladığın müzikleri pek dinleme. Sebebi şarkıdaki sözler öğrenirken verimi azaltıyor. Hatta konu çalışırken mümkünse müzik dinleme. Ağır müzikleri hiç tavsiye etmiyorum. Fakat sözlerini bilmediğin genellikle yabancı olan ritimli müzikler arada bir sayısal test çözerken iyi gelebiliyor.

Kimse yoksa öğrenirken kendinle konuşuyormuş gibi hafif sesli bir şekilde konu çalışabilirsin :D. İnsan öğrenirken değişik şeyler yaptığı bilgileri iyi hatırlıyor.
 
Arkadaşlar nasıl motive olup evde ders çalışıyorsunuz? Ben dershanede çalışabilirken evde çalışamıyorum. Motive olabilmek için ne yapıyosunuz çok merak ediyorum :D
Kendini ilk başta 4-5 saatlik çalışmalarla zorlama, yavaş-yavaş, kademe-kademe ilerle, ilk hafta günde 1 saat ders 2. hafta 1.30 saat sonra bunu zamanla 3-4 saate çıkar. Bu yöntemi izlersen rahatlıkla ders çalışırsın.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı