Yıldırım düşme sonrası bilgisayar açılmıyor

Merhaba.
Bugün akşam saatlerinde evin yakınına yıldırım düştü.
Modemim yandı. Ve bilgisayarın anakarttaki ethernet girişi de yanmış. Bilgisayar açılmıyor. Fakat bir şey fark ettim. Güç kaynağının içinde beyaz sakızımsı maddeler var. Yapıştırıcı olduğu yazıyor. Ama merak ettiğim bu erimiş gibi duruyor.
Orjinali mi böyle yoksa zarar mı gördü bilemedim.
Frisby 650W model: FR-PS6580P.
Bunu kullanan varsa bir bakabilir mi, aynı şekilde mi duruyor?
Büyük ihtimalle orijinali öyledir. Yine de sisteme PSU yüzünden bir şey olmuş olabilir. PSU sistemden çıkarıp kısa devre yaparak PSU tek başına çalıştırmayı deneyin.

Boşuna Frisby PSU almayın demiyoruz 😀

Kompenentlere mukavemet vermesi için olduğunu düşündüğüm bir madde o. 20+4 pine aşağıdaki gibi kısa devre yaptırdığınızda PSU çalışıyor mu kontrol edin. Ben 4 ve 5 nci pinleri temas ettirmişim fakat siz 3 ve 4 ü ettirin. 2 ucu çıplak kabloda kullanabilirsiniz.
xxxxxxxx.jpg

Statik elektrik birikmiştir belki. PSU'nun prizini çekin ve başlatma tuşuna 10-15 defa basın.

Abi anakart yanmış ethernet üzerinden.
Diğer parçalar sağlam, sadece Power'da dikkat etmediğim için soruyorum yapıştırıcı bu şekilde mi duruyordu normalde?
Kompenentlere mukavemet vermesi için olduğunu düşündüğüm bir madde o. 20+4 pine aşağıdaki gibi kısa devre yaptırdığınızda PSU çalışıyor mu kontrol edin. Ben 4 ve 5 nci pinleri temas ettirmişim fakat siz 3 ve 4'ü ettirin. 2 ucu çıplak kabloda kullanabilirsiniz.
Eki Görüntüle 590041

Abi bu şeklde yaptığımda ne olacak onu anlamadım.

Ethernet portu yanmış bir kullanıcı daha var. Ama onun anakartı yanmadı çünkü korumaları var. Aşabilir tabii ki de ama anakartının yandığını sanmıyorum. Parçaların sağlam olduğuna nasıl eminsiniz? Denemeniz lazım bir yere gidip.
Öyle şişkin gözüküyor zaten RTV. Belli olmuyor zaten.
Elektrik dağıtım şirketine kısa süre içerisinde başvuru yapın.

Yandı ise elektrik vericinize ulaşın. Zararınızı karşılamak zorundalar.

Ya kardeşim söylemek istemiyorum da başına gelirse sen dene sonuç alırsan yaz bana.
Ethernet portu yanmış bir kullanıcı daha var. Ama onun anakartı yanmadı çünkü korumaları var. Aşabilir tabii ki de ama anakartının yandığını sanmıyorum. Parçaların sağlam olduğuna nasıl eminsiniz? Denemeniz lazım bir yere gidip.
Öyle şişkin gözüküyor zaten rtvbelli olmuyor zaten.
Elektrik dağıtım şirketine kısa süre içerisinde başvuru yapın.

Abi Allah tarafından gelen bir şey yani.
Elektrik dağıtım şirketinin yapması gereken bir şey var mı ki veya itiraz etsem ne üzerinden itiraz edeceğim.

Kompenentlere mukavemet vermesi için olduğunu düşündüğüm bir madde o. 20+4 pine aşağıdaki gibi kısa devre yaptırdığınızda PSU çalışıyor mu kontrol edin. Ben 4 ve 5 nci pinleri temas ettirmişim fakat siz 3 ve 4 ü ettirin. 2 ucu çıplak kabloda kullanabilirsiniz.
Eki Görüntüle 590041

Seasonic marka güç kaynağı ile birebir başıma gelmiş bir durum.
Bütün güç kaynakları ve bütün bozulma senaryolarında geçerli midir bilmiyorum ama ben kendi tecrübemde bu yöntem ile sadece güç kaynağı üzerinde ki fanın çalışıp çalışmadığını anlayabilmiş oldum. Fanın dönmesiyle çalışıyor gibi gözüken güç kaynağını sisteme takınca görüntü alamıyordum. Sistemde ki bütün fanlar dönüyordu ama anakart veya ekran kartında güç geldiğine dair bir belirti yoktu. EZ Debug Led'ler bile yanmıyordu. Farklı bir güç kaynağıyla deneyince görüntü aldım.
Tam kesin yöntem ise PCB üzerinde görünür bir şekilde kararma, yanık yoksa güç çıkışlarını ovometre ile ölçmek. Bana kalırsa ovometre ile ölçüm yapmadan güç kaynağının yanıp yanmadığını anlayabilmek mümkün değil.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı