Yıldızlar çok uzaktaysa nasıl çıplak gözle görüyoruz?

Captain Levi

Hectopat
Katılım
10 Temmuz 2020
Mesajlar
3.982
Makaleler
10
Çözümler
12
Yer
Paradis
Dün gece gökyüzüne bakarken aklıma bir soru takıldı. Gözümüzün bir sınırı var ise ve yıldızlarda çok uzaktaysa biz yıldızları nasıl çıplak gözle görüyoruz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dün gece gökyüzüne bakarken aklıma bir soru takıldı. Gözümüzün bir sınırı var ise ve yıldızlarda çok uzaktaysa biz yıldızları nasıl çıplak gözle görüyoruz?
Biz yıldızı değil; yaydığı ışığı görüyoruz. Gökyüzüne baktığında gördüğün ışık yıldızından milyonlarca yıl önce çıkmış olabilir.
 
Güneş, aydan uzun olduğu halde nasıl güneşi daha büyük görüyorsak o mantıkla düşünebilirsin. Boyutlarıyla ilgili yani. Büyük olduklarından dolayı görebiliyoruz. (Bu arada ay sadece bir örnek, yıldız değil uydu olduğunu ben de biliyorum. :D )

Sadece büyük olduklarından değil, ışık saçtıklarından dolayı görürüz. Daha detaylı bilgi sahibi olan varsa eklemeler ve düzenlemeler yapacaktır.
 
Fiziken yıldızları çıplak gözle görebilirsin tabii ki. Kısaca nedeni ise ışık kaynağı olmalarıdır. Işık biliyorsan önüne bir engel gelmedikçe devam edebilen bir vektörel kaynaktır. Yıldızların uzaklıkları farklıdır tabii ki şu an senin gördüğün yıldız ne kadar uzaktaysa o kadar önceki halini görmüş oluyorsun. Yani o yıldız belki süper nova halinde olabilir (patlamış-ölmüş). Bu süre milyonlarca yıla kadar belki daha da öncesine kadar uzanıyor olabilir.

Yıldız görme sayısından bahsedecek olursam yaşadığın bulunduğun yere göre değişkenlik gösterir yani şehrin göbeğinde gördüğün yıldız sayısı dağlarda karanlık bir yerde gördüğünle aynı olmayabilir. Bunun sebebi ise senin yakınlarında bulunana ışık kaynaklarının çok uzaktaki yıldızların ışık kaynağından daha yakın olmalarıdır. Bu yüzden sabahları yıldızları çoğunlukla göremiyoruz. Umarım anlatabilmişimdir. 😀
 
Son düzenleme:
Gözümüzün bir sınır var fakat uzaklık sınırı yok. Ne kadar uzaktan gelirse gelsin senin gözüne ulaşan bir ışığı fark edersin. Tabii ışık ne kadar uzaktan geliyorsa kaynağı da bir o kadar büyük veya güçlü olmalı. Onun haricinde gözümüzün renk frekanslarını görmekte çok sınırlı bir alanı var.
 
Gözümüzün sınırı yok. Atmosferin içinde hava vardır ve ne kadar uzağa bakarsan cismi o kadar fazla miktarda havanın içinden görmeye çalışırsın ve belli bir yerden sonra göremezsin. Uzay tamamen boşluktan oluştuğu için yıldız, Dünya'ya ulaşacak kadar güçlü bir enerji yayıyorsa görülebilir..
 

Yeni konular

Geri
Yukarı