YKS başka üniversiteye geçerken OBP'de kırılma olur mu?

peteparkk

Yoctopat
Herkese merhabalar. Kafam biraz karışık, YKS ve üniversite hakkında bazı sorularım var. Konuya hakim arkadaşlar hızlı bir şekilde cevap verebilirlerse çok makbule geçer. Biraz heyecanlıyım yazım ve anlatım hatam olursa affola.

İlk olarak 2. yılımda üniversite. Kazandım (makine müh. İng.) Ve 1 yıl hazırlık okudum bitirdim. 4 Ekim'de okul başlayacak ve 20 Eylül'de ders kayıtları başlayacak. Gerek bölümün zorluğu gerek yetersiz ingilizcem yüzünden başka bölüme geçmeyi düşünüyorum. (fark etmem çok geç oldu biliyorum lütfen bunu yüzüme vurmayın.) Nasipse bu yıl tekrar sınava girip başka bir bölüme geçmeyi düşünüyorum.

OBP puanımda kırılma olmaz diye biliyorum haksız mıyım?

OBP puanınızda kırılma olmaz. Şöyle açıklayayım:
Örneğin, 2019 senesinde üniversite kazandınız ve yerleştiniz. Yerleştiğiniz için ertesi senesinde ceza niyetinde OBP puanınız yarıya düşer. Ancak bu durum sadece "1" sene için geçerlidir. Ondan sonraki sene OBP puanınız kırılmıyor yani tam puan alırsınız. OBP puanınızda eksilme olmaz.

Şu kadar yıl oldu demek yerine şu yıl oldu dersen daha düzgün bir cevap verilebilir. Bu yüzden genel konuşacağım.

Sınava önceki yıl girip tercih yapıp yerleşmediğin sürece girdiğin sınavda OBP kırılmaz. Anladığım kadarıyla sen 2021'de sınava girmemişsin ve 2022'de sınava girmek istiyorsun. Sorun olmaz.

Ayrıca, yeterli merkezi yerleştirme puanınızla da yatay geçiş yapabilirsiniz. Ancak, bunu yapabilmek için okulda bir dönemi geçirmeniz ve yatay geçiş yapacağınız bölümün o yılki puanı, sizin sınava girdiğinizde o alandaki puanınıza eşit ya da o puandan daha düşük olmalı...

Son düzenleme:
Üstteki arkadaşın bilgisine ek olarak MYP'yi sadece bir sefer yapabiliyorsunuz. Bir de geçiş yapmak istediğiniz bölümün taban puanına eşit ya da o puandan daha fazla bir puana sahip olmanız gerekiyor. O bölümün taban puanından daha düşük bir puana sahipseniz o bölüme MYP yapamazsınız.

Geçmek istediğiniz bölümün yarısını alıyorlar. Başvuranlar arasında en yüksek puana olanlar arasından. Örneğin, bir bölümün kontenjanı 100. O bölüme 200 kişi başvurdu diyelim, o başvuran 200 kişi arasından puanı en yüksek olan 50 kişiyi alıyorlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı