YKS çalışırken Linux kullanmak

Hocam ben masumca önerimi yazdım yani. Kavga gibi niyetim yoktur. İnsanlar boşu boşuna tetikleniyor.
Konu sahibi Linux kullanmak istediğini belirtiyor. "Herhangi bir işletim sistemi önerisi?", "Ders için hangi işletim sistemi kullanılmalı?" tarzı bir konu olsaydı "Şu kullanılmaz.", "Bu kullanılmaz." gibi yanıtlar verilebilirdi. Şimdiki konuda bunlar yerine konu sahibinin taleplerine göre hareket etmek gerekir. Örneğin sürücüler, donanım desteği, uygulama desteği gibi durumlar. Mesela "Öğrenci adam Windows kullanır." yerine "Linux'ta Adobe programlarını çalıştıramazsın bu nedenle önermem." demek öznel, tartışma çıkarabilecek yanıtlar yerine nesnel bir yanıt olmuş olur. Neyse konudan daha fazla uzaklaşmayalım. Tartışma çıkmaması için bu mesajı yazıyorum.

Hocam öncelikle sen cevap yazmak için yazıyorsun ve kavgaya adam çağırıyorsun. Öğrenciler için Windows kullanım kolaylığı sağlıyor.

Linux kullananlar genel olarak dağıtım değiştiriyor yani. Gündelik kullanıma uygunluğunu göremiyorum burada.

İsteyen istediğini kullanır ama öğrenci adam Windows kullanır gibi bir genellemeye gerek yok yani. Sinirli gibi göründüysem kusura bakmayın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam irade güçlendirmek için Linux kullanmak biraz anlamsız. İşletim sistemleri araçtır. Amaç haline getirmek ve irade geliştirmek için kullanmak biraz alışalagelmişin dışında bir istek.

Linux günlük kullanımda hiç de iyi değildir. Ben tek sunucuda kullanıyorum. Sunucu için güzel gerçekten.

Onun dışında herbir şey için uğraştıracak. Heleki sizin istekleriniz için çok uğraştıracak.

Yine de kullanmak istiyorsanız, Ubuntu ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar öneririm. Ubuntu Gnome'u güzelce özelleştirip, sunuyor ve kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrca topluluk desteği de çok iyi.

Nereden geliyor bu bilgi? Gayet de iyidir ve kullanılır. Bende kullanıyorum forumdakilerde kullanıyor ve memnunuz.
Genel olarak; oyun oynamakta sıkıntı çıkartıyor, Nvidia sürücülerde sıkıntı çıkartıyor, program eksikliği çok.

Güzel uygualamalar yok değil var. Kdenlive, Krita bunları ben çok sık kullanıyorum Windows'ta.

Genel olarak; oyun oynamakta sıkıntı çıkartıyor, NVIDIA sürücülerde sıkıntı çıkartıyor, program eksikliği çok.

Güzel uygulamalar yok değil var. Kdenlive, Krita bunları ben çok sık kullanıyorum Windows'ta.

Çoğu dağıtım NVIDIA ile sorun çıkarmıyor. Oyun konusuna gelirsek çoğu oyun proton ile oynanabiliyor ve daha iyi performans veriyor. Program eksikliğide görmedim Adobe dışında. Hem günlük kullanım oyunu kapsamıyor. Ben oyun oynamıyorum mesela.

Çoğu dağıtım NVIDIA ile sorun çıkarmıyor. Oyun konusuna gelirsek çoğu oyun proton ile oynanabiliyor ve daha iyi performans veriyor. Program eksikliğide görmedim Adobe dışında. Hem günlük kullanım oyunu kapsamıyor. Ben oyun oynamıyorum mesela.

Hocam siz kendinize göre sevdiğinizden yorumluyorsunuz ondan.

Ben mesela Linux'ta Eclipse'i kullanamıyorum çok kötü bir tasarımı var ve UI sorunu var.

Aynı şekilde Unity3D'de de çok sorunlu çalışıyor. Ağır ve UI'da karıncalamalar oluyor.

VS Code için de content menu ayarlarını kendin yapıyorsunuz ve sembolik noktaları ya da kısayolları dosya olarak görebiliyor. Uğraşman lazım ve uğraşılması uğraştırıyor.

Microsoft Office yok. Xammp kullanamak için konfigürasyon yapılması gerekiyor. Heidi SQL gibi hafif bir SQL yönetim programını bile Wine ile kullanmak zorunda kalabiliyorsun.

Windows'ta böyle sorunlar yok.

Oyun konusunda da FPS olarak iyi olsa bile kaçınılmaz bir gerçek var; Input lag. Ki bence oyun performansı iyi değil. Yerel FSR2 çalışıyor ve pikselleşme oluyor. Buna rağmen performansı Windows'a göre iyi değil. Hele ki ortalama bir GPU'da shader çekirdekleriyle FSR2 çalıştırdığınızda performansı o kadar da artmıyor ve Input lag daha da artıyor. Yani hocam DirectX'ten Vulkan'a dönüştürüyor ve birde FSR2 kullanıyor. Bunlar her GPU'da işe yarayan çözümler olmaz öyle.

Son düzenleme:
Genel olarak; oyun oynamakta sıkıntı çıkartıyor, Nvidia sürücülerde sıkıntı çıkartıyor, program eksikliği çok.

Güzel uygualamalar yok değil var. Kdenlive, Krita bunları ben çok sık kullanıyorum Windows'ta.
Cikartmiyor kardesim 15 yildir sadece Nvidia kullaniyorum ben Linux'ta hicbir sorunu yok. Kendi deneyimini sanki herkesin gercegi gibi anlatiyorsun dunya senin etrafinda donmuyor ki.

Cikartmiyor kardesim 15 yıldır sadece NVIDIA kullanıyorum ben Linux'ta hiçbir sorunu yok. Kendi deneyimini sanki herkesin gercegi gibi anlatiyorsun dunya senin etrafinda donmuyor ki.

Hocam bilmiyorum artık. Manjaro dışında alayında sorun yaşadım. Manjaro kernel güncellemesinde NVIDIA için bağımlılıkları indirip, öyle yüklüyor kerneli. Ubuntu'da da dkms hatası veriyor. XanMod kurarken ya da kendi çekirdeğini yükseltirken patlıyor, kumar işine dönüyor kullanmak.

Son düzenleme:
Hocam siz kendinize göre sevdiğinizden yorumluyorsunuz ondan.

Ben mesela Linux'ta Eclipse'i kullanamıyorum çok kötü bir tasarımı var ve UI sorunu var.

Aynı şekilde Unity3D'de de çok sorunlu çalışıyor. Ağır ve UI'da karıncalamalar oluyor.

VS Code için de content menu ayarlarını kendin yapıyorsunuz ve sembolik noktaları ya da kısayolları dosya olarak görebiliyor. Uğraşman lazım ve uğraşılması uğraştırıyor.

Microsoft Office yok. Xammp kullanamak için konfigürasyon yapılması gerekiyor. Heidi SQL gibi hafif bir SQL yönetim programını bile Wine ile kullanmak zorunda kalabiliyorsun.

Windows'ta böyle sorunlar yok.

Oyun konusunda da FPS olarak iyi olsa bile kaçınılmaz bir gerçek var; Input lag. Ki bence oyun performansı iyi değil. Yerel FSR2 çalışıyor ve pikselleşme oluyor. Buna rağmen performansı Windows'a göre iyi değil. Hele ki ortalama bir GPU'da shader çekirdekleriyle FSR2 çalıştırdığınızda performansı o kadar da artmıyor ve Input lag daha da artıyor. Yani hocam DirectX'ten Vulkan'a dönüştürüyor ve bir de FSR2 kullanıyor. Bunlar her GPU'da işe yarayan çözümler olmaz öyle.

Bunlar günlük kullanım mı? LibreOffice bile günlük kullanıcı için yeter. Unity günlük kullanıcının kullandığı bir şey değil. Size göre değilse bunu söyleyin geçin. Günlük kullanım dediğin şey web tarayıcını açacaksın internette gezeceksin, çıktı alacaksın, doküman bakacaksın falan filan. Sizin dediğiniz her şey günlük kullanıma girmiyor. Kendim sevdiğim için öyle yorumlamıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı