Kısa cevap: Yaptığın sıralamanın gerçekten çok da bir önemi yok, ilgin olan zamanını harcamaktan keyif aldığın bir bölüm varsa puanın yetiyorsa yazmalısın.
Uzun cevap: İlgin olan bölüm neyse onu bulmaya çalışmalısın. Tıp'a ilgin var ve tıp ile ilgili konular ve çalışmaları araştırmaktan, bilgi edinmek sana iyi zaman geçiriyorsa tıp için tekrar mezuna kalabilirsin.
Fakat iyi bir mühendislikte yazmışsın mühendislikte hangi mühendislik olduğunun bir önemi yok sanırsam. Anladığım kadarıyla ne istediğini bilmiyorsun 1980,2000 yıllarında saygı gören bir mesleğin bölümünü okumak istiyorsun. 2025 yılında artık hiçbir anlamı yok bunların 25 sene geçti ve dönem değişti dostum, istediğin bölümü istediğin üniversitede oku. Bunlar geleceğe hazırlamıyor seni.
Üniversite tamamen insanlarla tanışman network oluşturman için sana 4 sene zaman sağlar. Ve kenarda duracak olan bir diploma.
ODTÜ bilgisayar mühendisliğinden dümdüz mezun olmuş adam yerine üniversite okumamış C++, Java, Python üzerine bilgi birikimine sahip birden fazla proje yapmış insanları tercih edecekler, üniversitenin final, vize sınavları gibi bir uğraşları ve ilgilenmesi gereken konular olmayacağından, ekstra üniversite okuyan birine kıyasla daha çok buna ayırabilecek zamanları olacağından, lise mezunu üniversite okumamış birisi daha önde oluyor, üniversitede bile matematik, Türk dili gibi lise derslerini alıyorsun ilk sene tamamen zaman kaybı oluyor. Ekstra üniversite sana iş bulmuyor sen üniversite okurken yaptığın çalışmalarla kendine iş buluyorsun. O yüzden puanın sıralamanın okuduğun üniversitenin bu noktada çok da bir anlamı kalmıyor ( ülkenin şu anki vaziyetinde ). Üniversite şu açıdan işine yarar öğretim görevlilerin bilgi birikimi uzman olduğu alanlar senin ilgilendiğin alanla uyuşuyorsa yanına gidip destek alabilirsin ( tabii sende bir şey görüp zamanını harcamasına değer olursan ). Ekstra üniversite tamamen insanlarla tanışıp bir network kurabileceğin, kendini üniversitedeki öğretimden bağımsız kendini geliştirip proje yapabilmen için sene 4 sene tanıyor. Üniversitede öğretilenler tamamen sektörde yapılan uygulamaların %3-%4'ü falan daha fazlasını öğretmiyorlar.
Bilinen özel üniversitelerde paraya kıyıp o üniversitelerden birine gidip çok güzel network kurup tanıdık vasıtasıyla mezun olur olmaz iş bulabilirsin bu da bir yol
Kısaca dostum bir an önce TYT, AYT konularından kafanı kaldırıp bir şeyler yapman gerekiyor, özellikle sevdiğin ilgilendiğin bir alanda. Sevdiğin bir alana yöneldiğinde iş olanağı fark etmeksizin, sevdiğin işi yapacağından her türlü başarılı olacaksın sektörde yer edineceksin. Sırf parası iyi, saygınlığı var diye tıp okuyacaksan kendi hayatına zehir etmiş olursun.
23 yaşındayım IT okuyorum üniversitede son senem. Henüz üniversite bitmeden yaptığım okuldan bağımsız projelerden fena olmayan miktarda paramı kazanmaya 3. sınıfın başında başlamıştım bile. Okuduğum bölüm ilgi alanım olduğundan vize, finaller gibi sınavlarda da ekstra aşırı zorlanma gibi durumlarda olmadığından sınavlardan 2-3 gün evvel biraz çalışmam yetiyordu.