YKS sıralamalar ve tercihler nasıl oluyor?

İlk 3 yere gelmesi çok düşük ihtimal olan yerleri yazacağım ben sonra 4 en çok istediğim yeri 5'te artık aynı şekilde.

Tek tercih değil ben normale Marmara çalışma ekonomisi istiyorum ama denemelerde ki netlerim ile beraber en fazla 190k gördüm.

24 adet tercih yapma hakkın var. İstediğin gibi doldurabilirsin bu alanları. Unutmaman gereken tek şey listede ilk yerleştiğin yerden sonrası iptal oluyor o yüzden listeni hazırladığın zaman gelmesi zor olandan kesin gelecek yerlere doğru listeni tamamla.

24 adet tercih yapma hakkın var. İstediğin gibi doldurabilirsin bu alanları. Unutmaman gereken tek şey listede ilk yerleştiğin yerden sonrası iptal oluyor o yüzden listeni hazırladığın zaman gelmesi zor olandan kesin gelecek yerlere doğru listeni tamamla.

Öyle yapacağım ilk 3 yere ihtimali çok zor olanları 4 en çok istediğim yeri yazacağım sonra sıralamaya başlayacağım artık.

İlk 3 yere gelmesi çok düşük ihtimal olan yerleri yazacağım ben sonra 4 en çok istediğim yeri 5'te artık aynı şekilde.

Tek tercih değil ben normale Marmara çalışma ekonomisi istiyorum ama denemelerde ki netlerim ile beraber en fazla 190k gördüm.
İstediğiniz yerleri belirleyin hocam. Bunlara bakarken o bölümün son yıllardaki sıralamalarına da bakmakta fayda var. Her yıl 10.000 kişi ortalama olarak geri geliyorsa bu da hesaba katılabilir, veya benzeri sıralama değiştirebilecek etkenler... Yalnızca son yıl sıralamasına bakmak yetmez bu durumda. Sonra en çok istediğinizden en az istediğinize doğru sıralayın listeyi. Arkadaşın dediği gibi sistem, listedeki ilk olan yere yerleştirir sizi. Bunu göz önünde bulundurmalı. Ayrıca ilk 3 olarak kısıtlandırmanıza gerek yok. İsterseniz tüm tercih haklarınızı doldurabilirsiniz.

İstediğiniz yerleri belirleyin hocam. Bunlara bakarken o bölümün son yıllardaki sıralamalarına da bakmakta fayda var. Her yıl 10.000 kişi ortalama olarak geri geliyorsa bu da hesaba katılabilir, veya benzeri sıralama değiştirebilecek etkenler... Yalnızca son yıl sıralamasına bakmak yetmez bu durumda. Sonra en çok istediğinizden en az istediğinize doğru sıralayın listeyi. Arkadaşın dediği gibi sistem, listedeki ilk olan yere yerleştirir sizi. Bunu göz önünde bulundurmalı. Ayrıca ilk 3 olarak kısıtlandırmanıza gerek yok. İsterseniz tüm tercih haklarınızı doldurabilirsiniz.

Hocam aslında baktım normalde 10 20k çeker ama 2023 ve 2024 sıralamaları arasına da en az 30 en fazla 70k ileri atmış.

Hocam mesela iü 2023 senesinde 252K ile almış ama 2024 senesinde 210kya çekmiş arada 40k fark var.
Evet hocam fark net şekilde 40k. Bu fark buna benzer şekillerde devam etmişse geçmiş yıllarda, bu yıl da benzer bir fark beklenebilir, göz önüne alınmalı. Anlamadığım şey nasıl en az 30k en fazla 70k gibi bir aralık oluyor. 40k işte.

Evet hocam fark net şekilde 40k. Bu fark buna benzer şekillerde devam etmişse geçmiş yıllarda, bu yıl da benzer bir fark beklenebilir, göz önüne alınmalı. Anlamadığım şey nasıl en az 30k en fazla 70k gibi bir aralık oluyor. 40k işte.

Hocam tek o için mesela Anadolu Üniversitesi de 435k ile alıyormuş 2023 senesinde 2024 373K ile almış arada 60k bir fark var ben genele bakarak 30k - 70k atmış dedim. Ama genelde hep 10k falan oynamış diğer yıllarda.

Hocam tek o için mesela Anadolu Üniversitesi de 435k ile alıyormuş 2023 senesinde 2024 373K ile almış arada 60k bir fark var ben genele bakarak 30k - 70k atmış dedim. Ama genelde hep 10k falan oynamış diğer yıllarda.

Şimdi anladım hocam. Ama dikkat etmekte fayda var, her üniversitenin spesifik fakültesini kendi içinde de değerlendirmeli. Sıralamalar genel düşüyor olabilir x bölümü olarak ancak üniversiteden veya şehirden kaynaklı bir sorun da olabilir. Örneğin Marmara Üniversitesindeki X Fakültesi için sıralamalar azalırken İstanbul Üniversitesindeki X Fakültesi için artabilir. Bölümün genel sıralamalarının düşüşü yorumlandığı gibi tercih edeceğiniz üniversitedeki x fakültesinin son yıllardaki sıralaması özelinde de yorum yapılmalı.

Şimdi anladım hocam. Ama dikkat etmekte fayda var, her üniversitenin spesifik fakültesini kendi içinde de değerlendirmeli. Sıralamalar genel düşüyor olabilir X bölümü olarak ancak üniversiteden veya şehirden kaynaklı bir sorun da olabilir. Örneğin Marmara üniversitesindeki X fakültesi için sıralamalar azalırken İstanbul üniversitesindeki X fakültesi için artabilir. Bölümün genel sıralamalarının düşüşü yorumlandığı gibi tercih edeceğiniz üniversitedeki X fakültesinin son yıllardaki sıralaması özelinde de yorum yapılmalı.

Peki mesela bu bölümler sizce tahmini ne olur yeniden böyle 40k 60k düşer mi? Yoksa 10k mı azalır birden bu kadar düşmeleri tuhaf.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı