YKS ve hayat için tavsiyeler

BartuP

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba uzun zamandır içimde tuttuğum şeyleri buraya dökmeye karar verdim. 2 kere YKS'ye girdim ve ikisi de birbirinden kötü geldi. Sebebi için bahanem yok. 2 sene çalışırım yahu diye diye oyun oynadım ama çalışmadım 1 milyondan kötü bir sıralama yaptım. Okul kariyerim hiçbir zaman benim tembelliğim ve ciddiye almayışım yüzünden kötüydü. Kafa olgunlaşınca tak etti tabii ben bugün oturdum düşünüyorum. Ek tercihler başladı ama girebileceğim resmen hiçbir şey yok TYT sıralamam 1.3 milyon sözel sıralamam 900 bin. Benim planım gittiğim MACFit'te eğitmen olmak ve bunun için çabalıyorum fakat Türkiye'de maalesef aile ve herkes tarafından kafanızın ütülenmesini istemiyosanız bir 4 senelik üniversite okumak şart.

Ben meslek lisesi yazılım mezunuyum zaten bu üniversite sınavı için bir zorluk. Çünkü Anadolu ve fen lisesi öğrencileri atıyorum 8 ders matematik görüyorsa siz 2 ders görüyorsunuz çünkü öncelik meslek derslerine verilir. Bu bana zaten bir eksi iken bir de benim çalışmayan bir öğrenci olmam bana daha da koydu. Ne ortaokulda ne lisede dersleri ciddiye alan bir öğrenci değildim o zamanlar yaşıma vuruyorum üniversite işlerinin falan ciddi bir şey olduğunu anlayamamıştım. Olgunlaşamamışım.

Kopya çekerektir öyledir böyledir liseden mezun oldum üniversite sınavına girdim zaten aileme mezuna kalacağım ya bu sene staj falan derken çalışamam dedim onlar da anlayış gösterdiler. Mezuna kaldım evden çalışırım dershane falan gerek yok dedim zamanımın 7/10'unu eğlenmeye oyunlara harcadıysam 3'ünü de çalışmaya harcadım ve bu yüzden 2. sınav sonucum tekrar berbat geldi. Tercih yaptım fakat maalesef yerleşemedim. Bugün ek tercihlerimi yapacağım fakat ne gelir bilmiyorum büyük ihtimal yine mezuna kaldım. Çevremdeki herkes girerken ben açıkta kaldığım için ailemden psikolojik bir baskı da alıyorum. Haklılar tabii.

Şimdi ben eğitim konusunda çok geriyim hatta 0'ım denilebilir ortaokul matematik konularını bile unuttum gitti. Dershaneye yazılmayı düşünüyorum fakat aklımda şu sorular var. Onlar direkt YKS konularını işlerlerse ve ben temelim olmadığı için anlamazsam paraya yazık olur aileme zaten yeterince para yükü gibi hissediyorken bir de bu bana çok gelir.

Eğer istediğim gibi olurda dershane işe yararsa sadece onunla yetinmeyip kendim kütüphanede bol bol soru çözümü de yapacağım. Tekrar mezuna kalırsam en azından kendime yüksek bir hedef koymak istiyorum normalde sözelciydim ama eşit ağırlığa geçip yıldız teknik gibi üniversitelerin ortalama bölümlerini kazanmak istesem neler yapmam gerekir zaten yapacağım meslek belli ben sadece iyi bir üniversiteden 4 senelik diploma istiyorum.

Selamlar, hayat hakkında olmasa da üniversite sınavı için tavsiyeler verebilirim. Fakat şunu belirtmeliyim ki sadece benim ya da başkasının değil birçok kişinin tavsiyelerine bakmalı, mantık çerçevesinde süzmeli ve en son uygulayıp uygulamayacağına karar vermelisin. Sayısal öğrencisi olduğumdan sana tyt ve ayt matematik üzerinden tavsiyeler vereceğim.(Eşit ağırlık üzerinden ilerlediğini varsayıyorum.) Bundan önce genel olarak sınav hakkında söyleyebilirim ki: Ayt'nin tytden daha önemli olduğunu unutmamalısın. Tyt netlerin aytye göre daha zor artacaktır ve bunun yanı sıra tytyi bitirmen imkansız. Bir konuyu bitirdiğinde eski konuları unutacaksın bu yüzden kafanı tytye takmamalısın. Tyt çalışmalarını düzenli olarak tabii ki sürdürmen gerek fakat tyt biraz kaba tabirle nankördür. Ayt çalışmalarını geçe bırakmamalısın. (En azından matematik için.) Dil bilgisini hallettikten sonra düzenli paragraf çözmeye başlamalısın. Türkçe netlerin 30 civarına geldiğinde günlük paragraf çözme işini 2 3 günde belki daha sık türkçe branş denemesine çevirmelisin. Tyt matematikte ilk 12 konuyu sana göre en iyi anlatan youtube kaynaklarından dinlemelisin. İlk 12 konu bitmeden problem çözmeye kalkmamalısın. İlk 12 konuyu iyi bitirdiğini düşündüğünde (Hem belirli bir hocadan konuyu öğrenip sonra da kolay ve orta kaynaklardan soru çözümü yaptığında) Rutin problem çözme işlemine kolay bir kaynaktan başlayabilirsin kolay ve orta problem fasikülleri bitirirken zor bir kaynaktan tyt matematik ilk 12 konuyu çözmeye devam etmelisin. Bunları yaparken hem paragrafın belli bir seviyeye gelmiş olacak hem de tyt matematikte ilk 12 konulardan sorulan 12 soruyu ve problem sorularını az çok çözebiliyor olacaksın ki tahminimce 15-17 tyt mat neti yapıyor olursun. Matematik temelim yok diye üzülmene gerek yok youtube'da anlatmaya toplama işlemlerinden başlayan öğretmenler var. Piyasada en temelden soruları olan antremanlarla matematik gibi kitaplarda var. Tyt matematikte problem çalışırken aynı zamanda fonksiyon konusunu da halletmeli ve bunun üzerine bir fasikül bitirmelisin çünkü ayt matematik çalışmanı geçe bırakmaman gerek ve ayt matematik için fonksiyon bilmene gerek var. Daha sonra yine beğendiğin bir hocadan gerekli konular için temelleri öğrendiğinde (Hangi ayt konusu için hangi konuların daha önceden bilinmesi gerektiğini bir öğretmene sorabilirsin.) Ayt matematiğin gerekli yerlerine de çalışmalısın. Tyt fen için yine sana göre en iyi anlatan hocaları takip etmeli ve gerekli kaynaklardan soruları çözmelisin. Son olarak dershaneye gitmen şart değil fakat mutlaka biraz temel edindikten sonra düzenli gerek tyt gerek ayt denemelerine girmelisin. Tyt matematik branş denemelerini de bir süreden sonra düzenli yapmalısın çünkü bakımından en zorlayıcı olanı muhtemelen tyt matematik olacak. Kısaca paragraf, dil bilgisi, tyt matematik çalışmalarını yaparken edindiğin matematik temeliyle ayt mat çalışmaya başladın ve çok geçe bırakmadan tyt fen çalıştın. Bu sıralarda sosyal çalışmalarını sürdürdün. Bu arada tyt matematik derken içine geometriyi de katıyorum. Geometriyi ihmal etmemelisin. Unutmadan söyleyeyim kendini başkalarıyla kıyaslama ve hep bir önceki halinden daha iyi olmaya çalış. İyi günler dilerim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı