YKS'ye 5 ay kala 100K yapılır mı?

Derdim sınavı abartmak ya da olumsuz bir tablo çizmek değil. Deneyimlerim gereği bunları söylüyorum. Sınav zor değil ygs dönemi daha sayısal tabanlı bir sınavken artık konu bilgiyi içselleştirme ile ilgili.

Branşımdan bir örnek vermem gerekirse;
LYS döneminde sınavda daha çok açısal momentum, çembersel hareket vb konularda matematiksel hesaplamlar sorulurdu. Bugün AYT döneminde artık açısal momentumun ne işe yaradığı nasıl değiştiği biraz hayal gücüne ve temel fizik bilmeye uygun soruluyor. Örneğin “ bir lunaparkta dönen atlı karıncanın hızı artarsa açısal momentumu nasıl değişir? “ bu soruya cevap vermek için açısal momentum bilmek formülleri ezberlemek yetmez. Temel newton yasalarını iyi derecede bilmek gerekir.

Bu sebepten 2 senelik güzel bir plan yapılıp hepsi tamamlanabilir. Ama 3 4 ayda daha önce ders çalışma alışkanlığı kuramamış bir öğrenci hepsini yetiştirip ilk 100.000 girmekte zorlanacaktır.

10 senelik fizik öğretmenliği deneyimiyle söylemem gerekirse, dediğin sıralamayı yapman sayısal lotoyu tutturmandan daha düşük ihtimal. Muhtemelen gaza gelmişsin doğru plan yap bu sene ve sonraki sene düzgün çalışmadan yapamazsın.
Siz yapamadığınız için böyle söylüyorsunuz sanırım.

Siz yapamadığınız için böyle söylüyorsunuz sanırım.

Evet aslında öylede denebilir. Büyük başarılar elde etmedik ama 10 senedir üniversite sınavına öğrenci hazırlayan birisi olarak bunlar benim fikirlerim ve yaşadıklarım dışında gözlemlediğim sonuçlar. Acı reçeteler yazılıp uygulanmadikca başarı gelmiyor maalesef. Bu sebepten dolayı yalan ümit vermemek lazım. Konu üniversite kazanmak 100K yapmak değil aslında, son ana bırakmadan disiplinli bir çalışma yürütmeyi öğrenmek. Öğrenmeyi öğrenmek. Hayatta işimizi yarayan yetenekler diploma sınav başarısı değil bunlar aslında.

Evet aslında öylede denebilir. Büyük başarılar elde etmedik ama 10 senedir üniversite sınavına öğrenci hazırlayan birisi olarak bunlar benim fikirlerim ve yaşadıklarım dışında gözlemlediğim sonuçlar. Acı reçeteler yazılıp uygulanmadikca başarı gelmiyor maalesef. Bu sebepten dolayı yalan ümit vermemek lazım. Konu üniversite kazanmak 100K yapmak değil aslında, son ana bırakmadan disiplinli bir çalışma yürütmeyi öğrenmek. Öğrenmeyi öğrenmek. Hayatta işimizi yarayan yetenekler diploma sınav başarısı değil bunlar aslında.
Fazla umut verip pohpohlamak dediğiniz gibi saçma ama arkadaş 5 ay günde en az 8 saat çalışırsa ilk yüz bine girmesi o kadar zor değil.

Fazla umut verip pohpohlamak dediğiniz gibi saçma ama arkadaş 5 ay günde en az 8 saat çalışırsa ilk yüz bine girmesi o kadar zor değil.

5 ay sizin tarafınızdan görünen tabii ki şu an çoğu kurumda konular bitmek üzere. Ben 12. sınıf ve mezun öğrencilerle son 2 üniteyi işliyorum. Bundan sonrası tamamen deneme ve soru çözümü. Şimdi bu pratik eksiğini cebimize bir koyalım. Üstüne zaten çalışma alışkanlığı olmayan bir öğrenciyi ele alalım.Yeni başlayarak bu iradeyi 5 ay gece gündüz gösterip hiç aksatmadan rakipleriyle arayı kapatması bana pek olası gelmiyor. Sizin fikrinize saygı duymakla beraber bence gerçekçi bir plan yapmak daha sağlıklı olacaktır.

5 ay sizin tarafınızdan görünen tabii ki şu an çoğu kurumda konular bitmek üzere. Ben 12. sınıf ve mezun öğrencilerle son 2 üniteyi işliyorum. Bundan sonrası tamamen deneme ve soru çözümü. Şimdi bu pratik eksiğini cebimize bir koyalım. Üstüne zaten çalışma alışkanlığı olmayan bir öğrenciyi ele alalım.Yeni başlayarak bu iradeyi 5 ay gece gündüz gösterip hiç aksatmadan rakipleriyle arayı kapatması bana pek olası gelmiyor. Sizin fikrinize saygı duymakla beraber bence gerçekçi bir plan yapmak daha sağlıklı olacaktır.
O arkadaşın iradesine kalıyor ben aksatmadan aralıksız çalışabilecek biri için ama söyledim olay arkadaşın ilk 100 bine girmeyi ne kadar istediğine kalıyor.

Sizinde bildiğiniz gibi YKS'ye 5 ay (160) gün gibi bir süre kaldı. Hedefim ise sayısalda (100K-130k) arası Fırat Üniversitesi yazılım mühendisliği ama yetiştiremeyeceğim korkusu var. Matematikte halihazırda biraz temelim var. Diğer dersler için coğrafya ve tarihte neredeyse hiç sıkıntım yok ama fizik, biyoloji, kimyaya biraz başladım şimdilik iyi gidiyor gibi. Her sabahta kalkıp düzenli paragrafta çözüyorum. Liseden 2021'de mezun olmama rağmen 2 sene üst üste oyun oynadım ve mezuna bıraktım ve hiç çalışmadım ama artık bazı gerçekler ağır bastı aklımı başıma alıp çalışmaya başladım günde 10 saat gibi bir çalışmayla gidiyorum. Daha deneme çözmedim. Gerçekçi bir şekilde yaklaşacak olursak yapılabilecek bir sıralama mı?
Ne yaptınız hocam?

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı