Yönetim bilişim sistemleri (YBS) için yazılım ağırlıklı eğitim veren üniversiteler

pilavcikemo

Picopat
Katılım
13 Mayıs 2024
Mesajlar
537
Bu soruyu YBS bölümünü tercih edecek öğrenciler arasında sıkça gördüğüm için bu konuyla ilgili bir başlık açıp detaylıca yazmak istedim. YBS müfredatı bildiğiniz üzere üniversiteden üniversiteye belli bir oranda farklılık gösterebiliyor, özellikle vakıf üniversiteleri özelinde bir genelleme yapacak olursam büyük çoğunluğu incelediğim kadarıyla yazılım ağırlıklı eğitim veriyor. Ancak devlet üniversiteleri genelinde yönetim ile ilgili derslerin de oldukça fazla olduğunu gördüm, o yüzden bir bilgisayar mühendisliği mezunu olarak bilgisayar mühendisi gözünden özellikle yazılım eğitiminin daha ön planda olduğu üniversiteleri puan sırasına göre büyükten küçüğe listeleyeceğim. Liste sadece devlet üniversiteleri için olacak, ama şunu da belirteyim, ilerleyen senelerde YBS bölümü başka üniversitelerde yazılım ağırlıklı bir müfredat ile açılabilir, veya mevcut üniversiteler müfredatını güncelleyip yazılım ağırlıklı yapabilir, bu liste mevcut durumda yazılım ağırlıklı eğitim veren devlet üniversiteleri için geçerlidir. Özellikle yazılım ağırlıklı eğitim almak isteyen öğrencilerin işine yarayacağını umuyorum.

1- İstanbul Üniversitesi: Nesne yönelimli programlama, web tasarımı, siber güvenlik, web programlama, yapay zeka ve makine öğrenmesi ve daha birçok yazılım dersi bulunmakta. Genel olarak It sektöründe bulunan birçok pozisyon için dersler var.

2- Gazi Üniversitesi: Yapay zeka uygulamaları, güvenli yazılım geliştirme, mobil programlama, web programlama, nesne yönelimli programlama vb. birçok yazılım ile ilgili ders içeriği var. YBS bölümü için yazılım ağırlığı en yüksek üniversite olabilir.

3- İzmir Bakırçay Üniversitesi: Nesne-tabanlı programlama, bilgisayar programlama, veri modelleme ve görselleştirme, r programlama, mobil programlama, bilişim güvenliği yönetimi, uygulamalı yapay zeka vb. birçok yazılım ile ilgili ders bulunuyor.

4- Akdeniz Üniversitesi: Veri yapıları ve algoritmalar, nesne yönelimli programlama, web tabanlı programlama, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ ve makine öğrenmesi vb. yazılım ağırlıklı bir müfredatı var.

5- Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi: Veri yapıları, algoritmalar ve programlama, nesne yönelimli programlama, veri tabanı yönetimi, yazılım mühendisliği (buna çok şaşırdım başka üniversitede görmedim, bir bilgisayar mühendisliği dersi aslında), C++ ile programlama, web uygulamaları geliştirme vb. gibi oldukça yazılım ağırlıklı bir müfredatı var.

6- Fırat Üniversitesi: Web tabanlı uygulama geliştirme, bilgisayar donanımı ve sistem yazılımı, nesne tabanlı programlama, veri madenciliği, büyük veri ve iş analitiği, yapay zeka, mobil uygulama geliştirme vb. yazılım ağırlıklı bir müfredatı var. Fırat Üniversitesi yazılım alanında oldukça başarılı bir üniversite.

7- Atatürk Üniversitesi: İşletim sistemleri, internet programlama, web tasarımı, nesne tabanlı programlama, mobil programlama, yapay zekâ, siber güvenlik, veri madenciliği vb. ders içeriği yazılım açısından oldukça dolu.

8- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi: Veri yapıları ve algoritmalar, görsel programlama, nesnesel tasarım ve programlama, internet programlama, yapay zeka, orta düzey programlama, mobil programlama, Matlab ile uygulama geliştirme ( diğer üniversitelerde görmediğim, genel bir mühendislik dersi aslında), veri madenciliği gibi yazılım ağırlıklı bir ders içeriği var.

9-Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi: Algoritma ve programlama, veri tabanı yönetim sistemleri, ınternet tabanlı programlama, veri madenciliği, bilgi güvenliği, nesne tabanlı programlama, yapay zeka, mobil uygulama geliştirme, büyük veri ve iş analitiği vb. yazılım dersleri bulunuyor. Teknik seçmeli derslerini çok beğendim. Oyun programlama, blok zincir teknolojisi - kripto paralar, yapay sinir ağları, bulut bilişim, yazılım geliştirme gibi geleceğe ve sektöre yönelik teknik seçmeli dersler var.

10- Kafkas Üniversitesi: Algoritmalar ve programlama, grafik tasarım ve animasyon (bu beni şaşırttı, oyun tasarımı için işe yarayabilir), temel programlama, görsel programlama, internet ve web programlama, yapay zeka, veri madenciliği, nesne tabanlı programlama şeklinde yazılım dersleri bulunuyor, ayrıca teknik seçmeli dersleri de yazılım ağırlıklı. ileri programlama, mobil programlama, ağ yönetimi ve bilgi güvenliği, veri analizi vb. teknik seçmeli dersler var.

Genel anlamda incelediklerim arasında YBS müfredatı yazılım ağırlıklı olan devlet üniversiteleri bu şekilde, gözümden kaçan 1-2 üniversite olabilir emin değilim ancak genel hatlarıyla bu şekilde listeledim, umarım işinize yarar arkadaşlar, başarılar dilerim.
 
Hocam siralamam dusuk gelecek nereyi onerirsiniz.

Saydığım üniversiteleri öneriyorum, ayrıca YBS'yi genel olarak her üniversitede tercih edilebilir görüyorum. Tabii ki yazılımı seviyorsan ve kendini geliştirmeye açık bir yapın varsa. Taban sıralamaya kadar önerdiğin üniversiteler var oluşturduğum listede. Daha da düşük sıralamalar için geriye vakıfların %50 burslu ve ücretli kontenjanları kalıyor.
 
Saydığım üniversiteleri öneriyorum, ayrıca YBS'yi genel olarak her üniversitede tercih edilebilir görüyorum. Tabii ki yazılımı seviyorsan ve kendini geliştirmeye açık bir yapın varsa. Taban sıralamaya kadar önerdiğin üniversiteler var oluşturduğum listede. Daha da düşük sıralamalar için geriye vakıfların %50 burslu ve ücretli kontenjanları kalıyor.

Selçuk Üniversitesi'ni önerir misiniz?
 
Hocam Konya gıda ve tarım burslu önerir misiniz hem İngilizce olması hem de yaşadığım şehirde olması beni cezbetti sadece kafama takılan staj konusu iş ilanlari hep büyük şehirlerde
 
Hocam Konya gıda ve tarım burslu önerir misiniz hem İngilizce olması hem de yaşadığım şehirde olması beni cezbetti sadece kafama takılan staj konusu iş ilanlari hep büyük şehirlerde

Klasik bir cevap olacak ama YBS bölümü sen kendini geliştirdiğin sürece her yerde okunur. Devir bilişim devri, artık stajlar, hatta işler dahi remote (uzaktan) yapılıyor yazılım sektöründe.
 

Geri
Yukarı