YouTube kanalınızda düzenli bir şekilde büyümenin ilk adımlarını atın!
Son yıllarda Türkiye'de YouTube platformundan kazanılan gelirlerin bir hayli artmasından dolayı, YouTube üzerinden para kazanmak çoğu kişinin planları arasına girdi. Kanal oluşturup video yükleyerek para kazanma amacında olan insanlar, bilgi kirliliğinin içerisinde birçok yanlış yola başvurarak...
Arkadaşlar YouTube kanalınızın için rehber olarak paylaştığım konudur.
YouTube'dan benim gibi 1000-2000 TL dolaylarında kazancı olan insanlar sürekli düşünür. Hatta geçtiğimiz haftalarda Dora Özsoy'un çarptırıldığı 340 Bin TL'lik ceza yüzünden bu işten vazgeçmeyi düşünen arkadaşlarımız da oldu. Bu yazıda paylaşacağım bilgiler tamamen tecrübe odaklı olup kesin sizlerde de işe yarar diyeceğim bilgiler değildir.
Öncelikle YouTube üzerinden vergilendirilmiş bir şekilde kazanç elde edebilmek için 18 yaş ve üzeri olmanız gerekmekte. 18 yaş altındaki kişiler şirket kuramadığı için başka bir şirkette hizmet veriyor gibi gösterilerek bu kazanca erişebilmektedir. 18 yaş altı kesin değil bir tane denk geldim sadece.
Yukarıda paylaştığım yazıda da olduğu gibi YouTube'dan elde edilen gelirin %90'ını reklam gelirleri oluşturuyor. Geri kalanı eğer var ise sponsorluktan elde edilen gelirler oluyor.
Sosyal medyada dolaşan şu kadara kadar vergi ödemenize gerek yoktur gibi bilgiler kısmen yanlıştır. Eğer 29 yaşından küçükseniz ve YouTube üzerinden para kazanıyorsanız, bu kazancı vergilendirebileceğiniz şirkette "genç girişimci kazanç istisnası" kapsamında 75 Bin TL'lik kazancını vergi ödemeden alabilmektedir. Şirket kurduktan sonra ödemeniz gereken stopaj gibi vergilerden de sizi 1 yıllığına muaf tutan bu uygulama, 1 yıl boyunca sigorta prim ödemelerinizin de devlet tarafından karşılanmasını sağlar. Bunun için bir mali müşavir ile görüşmelisiniz. Yönetmelik çerçevesinde size bir yol göstermelidir. Gelelim home office şirket kurmanın gerektirdiği ücretlere;
- Muhasebeci ücreti(Ben babam muhasebeci olduğundan para vermedim buna
) - Bağ-Kur prim ödemesi (Sizden başka çalışan varsa onun da SGK primini ödemelisiniz) Belirleyeceğiniz maaşın %14'ü kadar. Maaşlı çalışan yoksa en az 412 TL ödemeniz gerekiyor.
- KDV
- Stopaj (3 ayda bir)
- Geçici vergi(4ayda bir)
- Gelir vergisi (Yıllık)
- Defter tasdik ücreti (Yıllık)
- Diğer harcamalar (İnternet, ofis malzemeleri, elektrik, telefon vb.)
| 22.000 TL'ye kadar | % 15 |
| 49.000 TL'nin 22.000 TL'si için 3.300 TL, fazlası | % 20 |
| 120.000 TL'nin 49.000 TL'si için 8.700 TL (ücret gelirlerinde 180.000 TL'nin 49.000 TL'si için 8.700 TL), fazlası | % 27 |
| 600.000 TL'nin 120.000 TL'si için 27.870 TL (ücret gelirlerinde 600.000 TL'nin 180.000 TL'si için 44.070 TL), fazlası | % 35 |
| 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 195.870 TL (ücret gelirlerinde 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 191.070 TL), fazlası | % 40 |
Yani buradan görüyoruz ki Mesut Çevik Bey %40 vergi ödediği zaman 600.000 TL'den fazla gelir kazanmış sevgili YouTube'dan (!). Tabloyu bir siteden aldım ama doğrudur. Zaten vergi memuru da size buna benzer bir şey anlatacak.
Her Mart ayınca yıllık gelir vergisi vereceksiniz ve 4 ayda bir vergi beyannamesi vereceksiniz. Ayrıca her ayki kazancınızdan KDV ile %18 olmaz üzere vergi vereceksiniz. Bu vergileri genç girişimci programından faydalanırsanız ilk yıl vermeyeceksiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Dün paylaşacaktım ama yazıyı kaydetmemişim. Yeniden yazmak zorunda kaldım.
Son düzenleyen: Moderatör: