Youtube'a alternatif site için hosting önerisi

Mr Altinok

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar Youtube gibi bir site açmak istenilse hosting, domain falan filan aylık ortalama kaç TL tutar. Bu tür siteler için hangi hosting kullanılır link verirseniz sevinirim.

Cevaplar şaka gibi... Youtube alternatifi bir site diyoruz. Youtube.... Adam Godaddy diyor.
Dostum, lafı uzatmadan söyleyeyim. Milyarı bulur. Öyle bir link falan da bulamazsın. Sıfırdan, her şeyi yapman gerekir. Yedekleri alman bile servet tutar.

İçerikleri 144P ve 2 dakikalık falan tutacaksanız düşünün böyle birşey. Biraz maliyetli ama ulaşılabilir olur. :D

Bu konuda fiyat veremez zaten kimse. Bu kadar veri akışını kaldırabilecek donanım ve bant genişliği de çoğu yerde bulunmaz. Firmalarla özel anlaşma yapmak gerekir ki ücreti de belli olabilsin.

GoDaddy diyenden tut Kayseri'deki datacenterı önerenler aman aman aman :) Biri de çıkıp abi napıyosunuz dememiş diyecektim ki benden önce birileri demiş çok şükür gerekenleri söylemişler. Daha gerçekçi projeler sizi hem vakit hem maddi kayıplardan korur.

Bu fikir mantıklı gibi durmasa da denemek için Natro Hosting(Sağlam firma) + video depolaması için cloud sunucu alman gerekecek. Sınırsız hosting alsan bile sağlayıcı sana video barındırma için izin vermez.

Arkadaşlar bundan 3 sene öncesi neden böyle bir yazı yazmışım çözemedim. Muhtemelen technopatta puan kasmaya çalıştığım dönemler aklıma geleni yazıp çıkmışımdır. Cahillik işte

Konu 2017 yılından. Ama ben yine de bildiklerimi, yada en azından ben olsam nasıl yapacağımı yazayım.

Öncelikle domain para tutmaz. Bugun domain ücretleri yıllık 10 dolar civarı ve aylık 1 dolardan daha da ucuza geliyor.

İlk önce bakmanız gereken yer videoların nerede depolanacağı. Bunun için bence en ideal olanı S3 protokolünü destekleyen bir cloud storage kullanmak. Amazon S3 var Azure Cloud var. Yada daha ucuzu ve benim de kullandığım BackBlaze var.

Bunu çözdükten sonra çözmeniz gerken diğer konu videoların servisi için bir CDN servisi kullanmak. CloudFlare en meşhur olanlarından Ama Video servisi için Enterprise plan istiyor ve bu plan için aylık ödemenizin 200 doların üstünde olması lazım. Ama 200 verdim istediğim kadar video servisi yaparım diye bir şey yok. Kullandığınız bandwidth miktarına göre fiyatı da artacaktır. Yada bunun daha da ucuz versiyonları var. BunnyCDN gibi. Ucuz planlarda bandwidth ücreti GB başına 0,005$. CDN servisini seçtikten sonra Cache mekanizmasını aktifleştirmeniz lazım ki videolar sizin S3 depolamadan değil CDN servislerinden yayınlansın.

Sonraki adımda videoların boyutunun düşürülmesi ve düşük çözünürlüklere dönüştürülmesi için yüksek işlemci gücüne sahip bir server kiralamanız lazım. Video Encode denilen bu olay çok fazla CPU gücü gerektirir ve işlemci gücünün tamamını kullanmak ister. Dolayısıyla bu tür şeyleri Vps serverlerde yapamazsınız(Şirket izin vermez). Bunun için dedicated server kiralamanız lazım.

Bunları hallettiniz diyelim. Video bilgilerinin saklanması, yorumların ve hesapların saklanması için veri tabanına ihtiyacınız var. Veri tabanı da ayrı bir masraf.

Son olarak websitesi çok kaynak tüketmez. Nginx kullanılarak yapılmış static bir websitesi saniyede onbinlerce isteği kaldırabilir. Tabi youtube gibi bir sistemin video bilgileri, yapılan yorumlar gibi işlemler için veri tabanında sorgulama yapması gerekiyor. Ama yine de üstteki yazdığım şeylere nazaran çok daha ucuz. Hatta domain adresinden sonra en ucuz tutan kızım bu olabilir.

Şimdi sizin web siteniz aylık 1 milyon ziyaretçi alıyor ve her ziyaretci video uzunluğu 3 dakika olan 720P video izliyor diyelim. Ve sitenizde toplam 10 milyon tane 3 dakikalık 720P video var.
3 dakikalık HD bir video ortalama 18Mb tutsa,

domain aylık 1$

Storage = 10M*18 = 180TB veri yapıyor. Bu kadar veriyi amazonda tutsanız 180.000*0,023$ = 4140 dolar tutar. Diyelimki siz en ucuzunu yani backblaze seçtiniz. O zaman 180k*0,005=900 dolar storage masrafı. Ve bu videolar bir defa cdn sisteme indirilmiş olsun. 180k*0,01 = 1800 dolar indirme masrafı. ve 10 milyon indirme isteği için api cass masrafı da 4 dolar(10bi istek için 0,004$)

Yani en ucuzunu seçersek bu ksıımda aylık masrafımız 900+1800+4=2704$.

CDN kısmı için hesap yaparsak, CloudFlare belli bir fiyat vermiyor hiç bi yerde. O yuzden fiyatı belli BunnyCDN için hesaplamalar yapacağım.

10milyon ziyaretçi 10 video ve 18mb = 10M*10*18 = 1800TB. Gb başına 0,005$ ücreti yansıtırsak eğer 1800000*0,005 = 9000$ CDN ücreti. Ayrıca bunun cache için gb başına 0,02$ ücreti de var. bu da 3600 $ yapar. Yani CDN için aylık gereken para 9000+3600 = 12600$

Video encoding için 10 adet dedicated server kiralasanız ve ortalama server başına aylık 100 dolar ücret belirlesek, 1000 dolar da bu tutar.

Database'inizi kendinizin sakladığını varsayarsak(hazır sistemler daha pahalı çünkü) ve bir dedicated server de buna ayırsak 100 dolar da bu.

Hosting fazla tutmaz. aylık 50 dolar da bu tutsa.

Aylık harcayağınız para = 2704+12600+1000+100+50+1=16455$. Türk lirasına çevirirsek eğer bugunun kuruyla(7.80) 128.357 TL yapıyor

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı