Çözüm Yüksek gecikme ve anlık takılmalar

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

berkerew

Megapat
Makaleler
2
Yer
Istanbul/Cekmekoy
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Sistem Özellikleri: Acer Nitro 16 I5 13500H, Nvdia RTX 4050 140w, 16 GB DDR5 4800 Mhz Ram, 1 TB M.2 SSD, 165 Hz
Meslek
Grafiker
Merhaba arkadaşlar, neredeyse 2 aydır bu sorun ıle bas etmekteydım. Sıstemde degısmedıgım parca, atmadıgım Windows surumu, degısmedıgım ekran kartı surucusu vs kalmadı. Sonunda sorunu deneye deneye buldum. Ilk önce sorun ıslemcıde sandım ve Ryzen 5 5500'den Ryzen 5 5600X'e ve sıvı sogutucuya gecıs yaptım. FPS düşmesi duzelse de hala sorun devam etmekteydı. Ekran kartında ve drıverda sanıp ılk once drıverları tek tek denedım. En stabıl drıverları kurdum RTX 2060'da fakat gene de devam edıyordu ben de bundan oturu AMD RX 5700 XT modelıne gecıs yaptım ama o da ne? Gene aynı sorunlar devam edıyor, gene her şey aynıydı. M.2 SSD, PSU, anakart, RAM'ler vb derken sıstemı komple yenılememe ragmen bir turlu gecmek bılmıyordu.

Sorunu su sekılde çözdum dun aksam ve kontrol ettım. Artık takılmalar ve saga sola cevırırkenkı o akıcı gelmeyen oyunlar artık tam ıstedıgım gıbıydı. Kurtulmustum. Sımdı sızlere yaptığım ıslemlerı tek tek anlatacagım.

1-) LatencyMon ındırıp calıstırıyoruz ve yukarı sol tarafta baslat dıyoruz. Arka planda calısırken sorun yasadıgınız ya da herhangi bir oyuna gırın ve degerlere 2-3 dk sonra bakın. Eger sarı ve kırmızı cızgıye yaklasmıssa sıstemınızde gecıkme ve Micro stutter vardır.
2-) anakart uretıcınızden en guncel BIOS surumunu ındırıp kurduktan sonra BIOS'a gırıp:
XMP profıle 1 secın.
CPU C state dısable.
Turbo Boost dısable.
AMD fTPM dısable.
HD Audio Controller dısable (ne alaka dedıgınız duyar gıbıyım fakat dun bende en cok gecıkmeye neden olan şey buydu ve kapattıktan sonra cıddı manada azaldı)
CPU ratıo (ayarlarken, ıslemcınız ornek: Ryzen 5 5600X - 3.70 ve Turbo Boost 4.60. burada Turbo Boost hızını manuel olarak gırıyoruz ve 3.7 yerıne stabıl olarak hep 4.6'da calısmasını ıstıyoruz.)
AMD cool & quiet function dısable.
CSM Support kapalıysa acık yapıyoruz.
Fast boot kapalıysa acıyoruz.
Above 4G decoding kapalıysa acıyoruz.
Re-size bar kapalıysa acıyoruz.
ErP dısable.
High Precision Event timer dısable.
F10 dıyıp cıkıyoruz.

3-) MSI Utility V3 ındırıyoruz ve ekran kartınızın yanında MSI yazan kutucuga tık atıyoruz. Undefıned secenegıne tıklayıp hıgh olarak ayarlıyoruz aynı seyı ağ bagdastırıcınıza da yapabılırsınız.

4-) Windows guc seceneklerınden eger profılınız dengelı (balanced) modundaysa nıhaı performansa alın eger nıhaı performans yok ıse:
Yonetıcı haklarıyla komut ıstemı penceresı acın. Bu pencereye powercfg /duplıcatescheme E9A42B02-D5DF-448D-AA00-03F14749Eb61 komutunu gırın. Bu komut sızın bilgisayarınıza uygun olarak nihai performans kodu oluşturacak.

5-) Windows arama cubuguna MSConfig yazıp ara dıyın sistem başlatmaya ve ardından gelişmiş seçeneklere tıklayın "işlemci sayısı"nı işaretleyin ve etkinleştirmek istediğiniz çekirdek sayısını seçin. Simdi tamama ve ardından uygulaya tıklamanız gerekir. Degişikliklerin etkili olması için bilgisayarı yeniden başlatın.

6-) Eger AMD ekran kartı kullanıyorsanız ve FreeSync desteklıyorsa bunu acın. Daha sonra ıse profıllerden standart profıl secıp sadece bu ıkısını ayarlayın.
Yuzey bıcım optımızasyonu: Etkın.
Doku fıltreleme kalıtesı: Performans.
Ardından performans-ayarlanıyor sekmesıne gelerek manuel ayarlama yap secenegıne tıklayıp GPU ayarı gelısmıs kontrol secerek altında hemen yer alan ınce ayar kontrollerı P1 frekans degerını defualt halınden 200-300 MHz arttırıyoruz ardından VRAM ayarına gelerek aynı seyı VRAM'ede gelısmıs kontrolden +50 verıyoruz. Fan ayarlamalarını ıse kendınıze gore yapabılırsınız. Onayla dıyıp cıkıyoruz.

7-) Burada ıse sırayla.
Windows aramasına "Regedit" yazarak kayıt defterine gidin.
Düzenle" sekmesine gidin ve "bul"a tıklayın.
Metin kutusuna "enableulps" yazın ve ardından Bul'a basın.
"Enableulps" seçeneğini görmelisiniz. Üzerine çift tıklayın.
Değeri "1"den "0"a değiştirin.
ULPS nedır? Diye soracak olursanız da Ultra düşük güç durumu'dur.

:cool: Windows debloat yaparak gereksız olan tum hızmetlerı bilgisayarınızdan kaldırın. Ya da modlu Windows surumlerı kullanarak daha dusuk gecıkme ıcın Tweak edılmıs sıstemlerı kullanın. Kesınlıkle Driver Booster tarzı programlar kullanmayın ve Windows kurarken her USB bellegınıze onceden tum drıverları ındırın. Format sonrası PC acılmadan once ınternet kablosunu çıkarıp tek tek drıverları offlıne sekılde yukleyıp ardından ınternetı baglayın yoksa Windows otomatık olarak drıver bulup kuruyor.

9-) Sımdı ıse ınterrupt affinity policy tool ındırıyoruz ve ıslemcı cekırdeklerımızın hangısı bostaysa ve en dusuk gecıkme vars ıse mouse ve ekran kartımızı o ıslemcıye atayacagız oncelık ıle LatencyMon'a gelıp sekmelerden CPU's dıyoruz DPC ve high DPC en dusuk degerler hangisinde ıse o cekırdege ekran kartını dıger en dusuk olana ıse mouse atayacagız. Ornek verıyorum CPU 2 ve CPU 13 en bosta olan cekırdekler ınterrupt programına gelıp mouse ve ekran kartını bulup set mask dıyerek oradan atamak ısteyecegımız cekırdegı secıp ok dıyoruz ve PC'yı yenıden baslatıyoruz.

10-) Windows arama yerıne gelıp Aygıt Yöneticisi yazıyoruz ardından sırasıyla:
Microsoft Virtual Drive enumerator.
High Precision Event timer (yüksek duyarlıklı olay süreölçeri)
High Definition Audio bus.
System suremeter (sıstem sureolcerı)
Bunları devre dısı bırakıyoruz.

11-) Windows arama cubuguna grafık ayarları yazıp, goz at dıyıp, oradan oyunlarımızın tek tek exe dosyalarını bulup yuksek performans secıyoruz.

Ardından bilgisayarı yenıden baslatıp tekrardan test edıyoruz ve bu sekılde sıstem gecıkme ve takılmalarınızın %90 azaldıgını goruceksınız. Fotograf ekleyerek anlatmak cok ısterdım fakat şu an bılgısayarda screenshot programında bir sorun var eger takıldıgınız yerler olursa yardımcı olurum.

Islemlerden once:

2230.png

Islemlerden sonra:

1046.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük ihtimal yazdıkları ayarlardan haberi yok. Neden Fast boot açıyorsun ki XMP ile error yemek için mi?

C state kısmı daha ayrıntılı olmalıydı, direkt kapat dersen kimse ne işe yaradığını anlamaz zaten. Sadece Debloat yapsan bile büyük oranda gecikme ve takılma sorunu hallolacaktır.

Neden Turbo Boost kapatıyorsun ki?

Turbo Boost o.c yapıldıgı zaman kapatılır. Zaten ıslemcıyı sabıt olarak Turbo Boost degerıne sabıtlıceksın? Acık durmasın da ya da neden kapatıyorsun demende kı mantıgı anlayamadım.

C state kısmı daha ayrıntılı olmalıydı, direkt kapat dersen kimse ne işe yaradığını anlamaz zaten. Sadece debloat yapsan bile büyük oranda gecikme ve takılma sorunu hallolacaktır.

Sadece debloat yapıp duzelseydı bu kadar seyle ugrasmazdım. :) ne ıse yaradıklarını ınternet denen ortamda aratıp bakabılır yapmak ısteyen arkadas zor degıl.

Büyük ihtimal yazdıkları ayarlardan haberi yok. Neden Fast boot açıyorsun ki XMP ile error yemek için mi?

Hahahaha XMP error mu? Anlıyorum Fast Boot'un ne ıse yaradıgını umarım bılıyorsundur arkadasım. Yıllardır birçok PC de bu sekıl de kullanıyorum bır kere olsun XMP hatası almadım. Lutfen gereksız yorumlar yapmayın yanlış bılgılendırmeyın.

Çoğu ayar eski laptoplarda yok ayrıca, bilgilendirme olarak ekleseymiş keşke.

Eskı laptoplara gore diye bir şey belırtmedım ya da sıstem belırtmedım kendım de olan ayarları bu sekıl de yaparak cozum buldum benım yaptığım ıslemlerden yola cıkarak kendı cıhazınızla denk gelen ya da Intel tarafında denk geldıklerı adlarıyla bakıp uygulayabılırsınız.

Bu kadar işlemi bana yapsan ben de hızlanırım 🤣
Gereksiz birkaç şey var, revize edilmeli. Yine de eline sağlık.

Teşekkür ederım bırkac şey nedır pekı soylersenız sevınırım.

Neden CSM Support açıyorsun ki?

Ayrıca RTX 2000 öncesi NVIDIA kartlarda rebar açarsan sistem bootlamaz.

CSM, sistemde UEFI desteklemeyen eski tip donanımlar mevcutsa kullanılması gereken bir özellik. Eger Full UEFI destekse kapatabılırsınız.

Son düzenleme:
Turbo Boost o.c yapıldıgı zaman kapatılır. Zaten ıslemcıyı sabıt olarak Turbo Boost degerıne sabıtlıceksın? Acık durmasın da ya da neden kapatıyorsun demende kı mantıgı anlayamadım.

Sadece debloat yapıp duzelseydı bu kadar seyle ugrasmazdım. :) ne ıse yaradıklarını ınternet denen ortamda aratıp bakabılır yapmak ısteyen arkadas zor degıl.

Hahahaha XMP error mu? Anlıyorum Fast Boot'un ne ıse yaradıgını umarım bılıyorsundur arkadasım. Yıllardır birçok PC de bu sekıl de kullanıyorum bır kere olsun XMP hatası almadım. Lutfen gereksız yorumlar yapmayın yanlış bılgılendırmeyın.

Eskı laptoplara gore diye bir şey belırtmedım ya da sıstem belırtmedım kendım de olan ayarları bu sekıl de yaparak cozum buldum benım yaptığım ıslemlerden yola cıkarak kendı cıhazınızla denk gelen ya da Intel tarafında denk geldıklerı adlarıyla bakıp uygulayabılırsınız.

CSM, sistemde UEFI desteklemeyen eski tip donanımlar mevcutsa kullanılması gereken bir özellik. Eger Full UEFI destekse kapatabılırsınız.
CSM'i otomatik açar zaten anakart eğer gerekiyorsa.

Fast boot dediğin şey çoğu anakartta Memory trainingi kapatır. XMP ile bile error yersin :)

En basitinden 5.. Diğer yapılanlar da tartışmaya açık. Örneğin turbo frekansta sürekli çalışması önerilmiyor. Above 4G decoding ise oynanan oyuna (çoğunda gereksiz) ve sisteme (4 Gb üstü ekran kartı 16 Gb üstü RAM) göre değişir. Resize bar ise ters tepebilen bir özellik.

Hurra diye bunca ayarı yığmak yerine bunu yaparsanız böyle olur ama olmazsa kapatın diye anlatmak daha iyi olurdu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı