Yüzbaşı nasıl olunur?

oBeyEfendi

Centipat
Katılım
25 Nisan 2022
Mesajlar
113
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. 11. sınıf eşit ağırlık öğrencisiyim. Hayalimdeki meslek TSK'de yüzbaşı olmak. Aklımda birkaç soru var yüzbaşı nasıl olabilirim diye. MSÜ kazanıp teğmenden mi yükseleceğim yoksa direkt MSÜ'den yüzbaşı olunabiliyor mu? EA öğrencisi kara subayı mı olur? Aklımdaki soru işareti bunlar, cevap yazanlara şimdiden teşekkürler.
 
subay olursan okul bittiğinde teğmen olarak göreve başlarsın ve ortalama galiba 3 yıldı bir üst rütbeye çıkarsın 9 yıl sonra yüz başı olabilirsin sınavlarda var tabi erken terfi almak için.
 
Direkt yüzbaşı olmak diye bir şey yok. Önce 3 yıl teğmen, 6 yıl üsteğmen sonrasında yüzbaşı oluyorsun. 6 yıl yüzbaşı olarak görev yaptıktan sonra binbaşı oluyorsun. 5 yıl binbaşı, 3 yıl yarbay, 6 yıl da albay görev süreleri var. Bu şartlar KHO mezunu olursan geçerli.

KHO olmazsa başka bir yolu da şu: 4 yıllık lisans bölümünden mezun olup, TSK'nın subay personel alımını beklersin. Onda da rütbe atlama süreleri aynıdır, değişmez. Yüzbaşı rütbesinden de ileri gidebilmek için sınava girmen gerekir.
 
Direkt yüzbaşı olamazsın. Harp Okulu mezunu subay da olsan, sözleşmeli subay da olsan veya dış kaynaktan muvazzaf subay da olsan göreve teğmen rütbesi ile başlayıp rütbe bekleme sürelerini doldurdukça yükselirsin. Sözleşmeli subay olursan en fazla yüzbaşı rütbesine kadar yükselebilirsin.
 

Geri
Yukarı