Z kuşağı ve vizyonsuzluk

Bunun kuşakla alakası yok Ortadoğu kültüründen etkilendiğimiz için lüksü, gösterişli şeyleri ve parayı seviyoruz.

Hayaliniz olan telefonu soruyor. Ben 3 bin üzeri telefonlara karşıyım. 2 sene önce olsa 2000 bin olacaktı o sayı. Kendim şu anda yeni aldığım 3 binlik telefonu kullanıyorum. Bana sorsan ben de "en üst model" olan telefonu istiyorum derdim. Bu video ile vizyonsuzluk ölçülmez.
Fakat dediğinde haklısın gerçekten ülkede büyük bir vizyonsuzluk var. Bu da sonradan görmekle alakalı. Çok fazla sonradan görmeyiz.

Dünya'nın en şanslı dönemlerinden birinde çok iyi imkanlarla doğup en verimsiz şekilde yetişen bir nesilsiniz diye eleştiriliyorsunuz.
Her neslin bazı avantajları, dezavantajları, önceki nesillere göre artısı ve eksisi var. Bu yüzden bir nesli gömüyorsak (mesela ben Z neslini ölümüne gömerim) o nesli yetiştiren önceki nesli de gömmek lazım. Benim neslim çocuk yetiştirme konusunda kesinlikle çok yetersiz, tamamen ben merkezcil yetişmiş, kendilerini geliştirmiş bireylerin bile toplum entegrasyonu düşük bir nesil. Zaten evlenme oranlarından da bunu görüyoruz, benden önceki nesilde 30 yaşında evde olana evde kalmış denirdi, şimdi ben 32 yaşına gelmek üzereyim ve arkadaşlarımın yarısından fazlası evlenmedi.

Bireysel gelişim bakımından daha başarılı ama sorumluluk alma konusunda beceriksiz bir nesil olan ben ve benden önceki neslin yetiştirdiği yeni Z kuşağı da bu eksiklikler nedeniyle çok kötü şekilde büyütüldü.

Son düzenleme:
Bunun kuşakla değil yetiştirilmeyle ilgisi var. Yani sıkıntı denetimsiz ve çocuk yetiştirmeyi bilmeyen ebeveynler yoksa her çocuk temiz bir defter gibi doğar. Çevrenin ve yetiştirme tarzının etkisi var ve teknoloji çağında yetersiz bireyler gereksiz özentilik yaparak vizyonsuzluk ve görgüsüzlük yapabiliyorlar. Lise 3. sınıfım ben hiç böyle değilim dediğim gibi sorun kuşak değil.

Yaşa takılan bir insan değilim çok genç çocuk diyebileceğim arkadaşlarım var ve bazı tanıdıklarımdan daha saygılı ve zeki olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim.

Ben de Z kuşağına giriyorum utanacak değilim. Elimin altında -kullanmasını bilene- internet var. Zaten buna takılıyorlar çoğunlukla bu şartlarda nasıl böyle oldunuz diye topa tutuluyorsunuz/yoruz.

Z kuşağı sıkıntılı bu bir gerçek ama burada büyük bir genelleme yapmak ne kadar doğru tartışılır.
Ben utanmıyorum, utanmayacağım birkaç ''ergen'' sıkıntılı diye kendime laf ettirmem.
Kusura bakmayın...

He ben çok mu iyiyim? Hayır.

Bu video ile vizyonun ne alakası var anlayamadım, daha çok insanlarımızın gösteriş çabasında olduğunu anlayabiliriz bu videodan ki kesinlikle ve maalesef ülkemizin %90'ı böyle. Yaani ne olacak IPhone'un olunca? Şimdi o videoda kaç tane insan var onu saymadım fakat şundan gayet eminim hepsinin iPhone demesinin tek amacı bak ben iPhone kullanıyorum, benim IPhone'um var diye gösteriş sergilemek. Kulağında iPhone ile fotoğraf çekilip Instagram veya diğer platformlarda fors atan insanlardan ne beklersin?

Z kuşağı değilim ama şu olaya sağlam gülüyorum. Önceki kuşaklar sanki atom parçalıyordu. Siz neyi referans alıyorsunuz da Z kuşağını öncekilerden kötü zannediyorsunuz buyrun konuşalım.

Y kuşağı mı iyiydi? Hani şu tek bildiği zamanında her yerde yer bildirimi yapmayı, Starbucks bardağıyla poz vermeyi ve bugünkü sosyal medyada beğenmediğiniz her akımın (Tiktok videoları dahil) temelini atan nesil? Son yıllarda da evlenip birbirinden aptal düğünlerle, gösterişle, tatile gittiği yerler ve yediklerini başkalarının gözüne sokarak kafayı kırmakla meşguller. En akıllı çocuk benimki, en farklı isim benim çocuğumda var diye delirmiş ve çocukları ellerinde tabletle başıboş bırakanlar.

X kuşağına ne diyeceksin? Özal nesli, tepeden tırnağa Amerikan özentisi. Hatta nesillerin en koyunu da bunlardı, darbe ile kafalarını kabuklarına gömdüler ithal ürünlerin keyfini çıkardılar. Zamlara, enflasyona, dolara en sessiz kalanlar da bunlardı ki hala kalıyorlar bugün hepsi o "dolarla mı maaş alıyoruz?" kafasındaki tipler. Gençliklerini bomboş yaşamışlar, bugün de merkez sağ ve ulusalcı partilerin koyunu olmuş, Y ve Z kuşağının da (zaten çoğu Z kuşağının anne babası oluyor) böyle olmasına çanak tutmuş gereksiz sürüsü.

İtirazınız varsa söyleyin. TRT'nin eskiden seçmece kişilerle yaptığı röportajlara bakıp "yauv eskiden insanlar ne kadar düzgünmüş" demeyin. O dönemler bu halkın %80'i köylerde ırzına geçmediği canlı varlık bırakmıyordu. 2-3 tane il ile ilçe asla referans olmadı halkın çoğunluğuna. Bu kuşak farkları medeni ülkelerde belli olur Türkiye'de değil.

"Kuşak" olarak değil de "insan" olarak değerlendirsek daha güzel olur bence, ha? @Saboteur @Jira

Genellemeler hoş ve doğru durmuyor.
Ben kimseyi elinde olmadığı ve seçemediği şeyler için yargılamam. Fiziksel durumu, doğduğu yıl, ailesi vs. buna bir örnek. Aslında ben mesajımda genelleme değil, genel olarak denk geldiğim bir durumdan bahsediyorum. 10 kişiden 7'si böyleyse bu durumu 10 kişiden 7'si böyle olarak belirtmek yerine maalesef genelleyici cümlelerle anlatmak zorunda kalıyorum.

Dediğim gibi, diğer nesiller de sütten çıkmış ak kaşık değil.

Tabii ki siz de haklısınız fakat o nesildeki gibi olmayanlar için biraz kırıcı cümleler kullanan insanlar var ve bu biraz üzücü olabiliyor. Bu sebepten yazmıştım aslında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…