Zaman makinesi bir hayal mi?

Parodise

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Arkadaşlar öncelikle herkese iyi bir okuma zevki diliyorum, ve umarım bu söylediklerim size mantık çerçevesinde mantıklı gelir.
Hepimizin de bildiği üzere şu anki gökyüzüne baktığımız güneş, birkaç saat önceki güneşin görüntüsü. Bunun sebebinin aramızdaki devasa mesafeler olduğunu biliyoruz. Bu düşünce bende; “Acaba yeterince uzağa gidebilirsek dünyanın geçmiş hâlini inceleyebilir miyiz?”

Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta; bence hâlâ dünyada iken zaman makinesiyle geçmişe gitmek tamamen hayal ürünü. Çünkü hiçbir teknolojinin bulunduğumuz yerde zamanı geriye saracak bir teknolojiye sahip olduğunu düşünmüyorum. Benim fikrim şu şekilde: Eğer yeteri kadar uzaktaki bir X Gezegeni’ne ışınlanırsak ve elimizde milyonlarca belki katrilyonlarca kilometre uzağı gösterebilen bir teleskop icat edip bu gezegenden dünyamızı inceleyebiliriz. Bu fikirde şurada tıkanıyorum: Bu kadar mesafe yolu, insani ömrümüz dolmadan nasıl kat edebiliriz? Aklıma ilk ve tek çözüm olarak Christopher Nolan’ın filmi olan: Interstaller’daki gibi kara delikleri kullanmak geliyor. Bütün bu olasılıkları ve matematiği gerçekleştirirsek, istediğimiz zaman aralığını görmemize yarayacak bir yol bulmuş oluruz diye düşünüyorum.
Peki zaman makinesi sadece geçmişe mi çalışır?

Bu konuda ise sadece düşünebildiğim ve olasılıklı gözüken sadece geçmişi gözlemlemek. Çünkü fizik kurallarının bizi bu konuda sınırlandırdığını düşünüyorum.

Sizin de fikirlerinizi ve görüşlerinizi merak ediyorum. Yanıtlamaktan çekinmeyin. 😊

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bilim çok geniş bir dal çok hızlı gelişiyor gelişmeyede devam edecektir tam olarak aklımızdaki zaman makinesi olmasa bile o tarz bir şey belki uzak gelecekte ortaya çıkar.

Isik hizina yakin seyahat edip tekrar geri geldiginde dunyadakiler icin zaman daha fazla gecmis olacak time dilation sebebiyle.

Senin de dedigin gibi bir wormhole ile uzaktan bakip gecmisimizi gorebilirsin. Ama bu tam olarak gecmise gitmek degil, gecmis yine yasandi ama sana haberi gec geliyor.

Yapabalicegeimiz max zaman seyahati bu bence.

Sonuc olarak akvaryumdaki balik misali ust bir boyut ile tum zamani ayni anda kontrol etme fikrini tahayyul edemedigimiz icin bana hayal gibi geliyor.

Aslinda zamanin dogrusal oldugunun da kesin bir kaniti yok. Yani sadece tek bir yone "akmak" zorunda oldugunun. Ayrica yine kuantumda retrocausality kavrami var, sebep sonuctan sonra olusabilir. Ama kuantum fizigi genele yayilsaydi evimizin yolunu bulamazdik heisenberg nedeniyle :)

Işık hızına ulaşabilirsek gerisi kolay bir hal alıyor. Fakat hepimizin bildiği üzere halk dilinde "c" diye tabir ettiğimiz hız🙂; öyle böyle bir şey değil, 100 tane jet motorunu birleştirdik diyelim hadi (ki başta temel dinamik yasaları olmak üzere bir çok fizik kuralına ters) yine ulaşamıyoruz. Bir de şu yönden bakalım: 500 yıl önce şu anki uzaya çıkmayı hayal etsenize... 500 yıl önceki bir insan için uzaya çıkmak ile şu an bizim ışık hızı için düşündüklerimiz aynı zorlukta mı? İşin bu tarafı biraz felsefeye kayıyor sanırım, çünkü böyle bakarsak ışık hızına ulaşmamız gayet olağan bir şey... Ki ben de bu kanaatteyim neler bulundu onunda çaresi bulunur bence... Bilim hakkında bilmediğimiz daha ne sırlar vardır.
Not: Yanlışım varsa düzeltebilir ve düşüncelerimin üstüne ekleme çıkarma yaparsanız veya karşı bir düşünce oluşturursanız bu konu hakkında tartışmak ben sevindirir.
İyi sosyaller...

Arkadaşlar öncelikle herkese iyi bir okuma zevki diliyorum, ve umarım bu söylediklerim size mantık çerçevesinde mantıklı gelir.
Hepimizin de bildiği üzere şu anki gökyüzüne baktığımız güneş, birkaç saat önceki güneşin görüntüsü. Bunun sebebinin aramızdaki devasa mesafeler olduğunu biliyoruz. Bu düşünce bende; “Acaba yeterince uzağa gidebilirsek dünyanın geçmiş hâlini inceleyebilir miyiz?”

Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta; bence hâlâ dünyada iken zaman makinesiyle geçmişe gitmek tamamen hayal ürünü. Çünkü hiç bir teknolojinin bulunduğumuz yerde zamanı geriye saracak bir teknolojiye sahip olduğunu düşünmüyorum. Benim fikrim şu şekilde: Eğer yeteri kadar uzaktaki bir X Gezegeni’ne ışınlanırsak ve elimizde milyonlarca belki katrilyonlarca kilometre uzağı gösterebilen bir teleskop icat edip bu gezegenden dünyamızı inceleyebiliriz. Bu fikirde şurada tıkanıyorum: Bu kadar mesafe yolu, insani ömrümüz dolmadan nasıl kat edebiliriz? Aklıma ilk ve tek çözüm olarak Christopher Nolan’ın filmi olan: Interstaller’daki gibi kara delikleri kullanmak geliyor. Bütün bu olasılıkları ve matematiği gerçekleştirirsek, istediğimiz zaman aralığını görmemize yarayacak bir yol bulmuş oluruz diye düşünüyorum.
Peki zaman makinesi sadece geçmişe mi çalışır?

Bu konuda ise sadece düşünebildiğim ve olasılıklı gözüken sadece geçmişi gözlemlemek. Çünkü fizik kurallarının bizi bu konuda sınırlandırdığını düşünüyorum.

Sizin de fikirlerinizi ve görüşlerinizi merak ediyorum. Yanıtlamaktan çekinmeyin. 😊
Öncelikle şimdi yazacaklarım tamamen kendi fikrim. Yani "hayır o öyle değil" tarzı yorumlarınızı saygı ortamında yazın tartışalım. Zaman makinesi bence hayal. Çünkü zaman kavramı, insanlık için işlerimizi yoluna koyma, en basit örnekle bir toplantıya gerektiği zaman gitmemizi sağlayan bir şeydir. Yani bence zaman, topluluğun kendini idare etmesini sağlaması için koyduğu bir kuraldır. Çünkü mesela gece olduğu zaman şuan gece yatma vakti diyebilirsiniz, fakat başka biri Ay geldi diyebilir. Zaman makinesinin de bu insanların koyduğu kurallara göre çalışması gerekir. Bunun içinde geçmiş kavramı gerekir. Geçmiş insanlar için önceki yaptığı hareket, bulunduğu konumdur. Geçmiş demeleri için yaşadıkları o anın şuankinden farklı olması gerekir. Fakat bunu değiştirebilirsiniz. Mesela bir köyde bir köprü vardır önceden ve 2024 yılında kaldırılmıştır. O köprü insanlar için geçmişte kalmıştır. Fakat bütün aynı şartları sağlayıp aynı köprüyü yaparsanız yine o ana gitmiş olursunuz. Ve bu da çok zordur. Çünkü mesela o köydeki o anda yıldızlar x konumunda diyelim. Şuanki anda ise y konumunda. O anı tekrar gerçekleştirmek için yıldızların x konumunda ve diğer tüm çevre şartlarının aynı olması gerekir. Böylece kendi "zaman makinemizi" yapabiliriz. Kendi fikrimi beğendim elbetteki hatalarım olacak tartışabiliriz :)

Öncelikle şimdi yazacaklarım tamamen kendi fikrim. Yani "hayır o öyle değil" tarzı yorumlarınızı saygı ortamında yazın tartışalım. Zaman makinesi bence hayal. Çünkü zaman kavramı, insanlık için işlerimizi yoluna koyma, en basit örnekle bir toplantıya gerektiği zaman gitmemizi sağlayan bir şeydir. Yani bence zaman, topluluğun kendini idare etmesini sağlaması için koyduğu bir kuraldır. Çünkü mesela gece olduğu zaman şuan gece yatma vakti diyebilirsiniz, fakat başka biri Ay geldi diyebilir. Zaman makinesinin de bu insanların koyduğu kurallara göre çalışması gerekir. Bunun içinde geçmiş kavramı gerekir. Geçmiş insanlar için önceki yaptığı hareket, bulunduğu konumdur. Geçmiş demeleri için yaşadıkları o anın şuankinden farklı olması gerekir. Fakat bunu değiştirebilirsiniz. Mesela bir köyde bir köprü vardır önceden ve 2024 yılında kaldırılmıştır. O köprü insanlar için geçmişte kalmıştır. Fakat bütün aynı şartları sağlayıp aynı köprüyü yaparsanız yine o ana gitmiş olursunuz. Ve bu da çok zordur. Çünkü mesela o köydeki o anda yıldızlar x konumunda diyelim. Şuanki anda ise y konumunda. O anı tekrar gerçekleştirmek için yıldızların x konumunda ve diğer tüm çevre şartlarının aynı olması gerekir. Böylece kendi "zaman makinemizi" yapabiliriz. Kendi fikrimi beğendim elbetteki hatalarım olacak tartışabiliriz :)
Fizik kurallarına bağlı olmaksızın gayet mantıklı ama bu işler bu kadar kolay yürümez. Ayrıca "Yani bence zaman, topluluğun kendini idare etmesini sağlaması için koyduğu bir kuraldır." Cümleniz çok doğru bir icat yada buluş sadece fizik, kimya yada biyojiyle ilgili değildir. Diğer dallarda azımsanmayacak ölçüde ilişkilidir. Diyelim ki zaman makinesini oluşturduk. Etik yönden bir sürü sorunda oluşur. Bence de toplum zamansız yaşayamaz, zaman makinesi de zaman kavramını bozar. Adeta hile gibi olur. Toplumun yapısı bozulur. Neyse konumuz aslında zaman makinesinin doğuracağı sonuçlar değil ama buraya değinmemizin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta belki de zaman makinesi toplumun düzenini bozacağı için icat edilmiyor veya saklanıyor.(Biliyorum geri kafalı bir düşünce ama tartışıyoruz ve olabilecekleri değerlendiriyoruz sonuçta.)
Tartışmadan bağımsız ekstra: Dark dizisi bu sorunu yan konu olarak işlese de gerilimle birlikte harmanlayarak anlayabilenler için güzel bir bakış açısı yaratmış.

Bana kalırsa teknoloji olarak daha çok yeniyiz. Yani uzaya araçlar yollamamızın üzerinden 100 yıl bile geçmedi, Birkaç asır sonraki insanlığa göre mağara devrinde yaşıyor gibiyiz. Ben böylesine büyük ve anlaşılamayan meselelerin yüzyılllar sonra çocuk oyuncağı olabileceğini düşünüyorum.

Uzay-Zaman ve göreleliğe göre bu pek de mümkün görünmese de bunu yapabilsek bile sadece geçmişi görebiliriz ancak ona dokunamayız. Meşhur büyükbaba paradoksu bu noktada doğuyor. Eğer geçmişe gidip büyükbabanı öldürürsen o zaman sen doğmayacaksın öyleyse geçmişe nasıl geldin?

Aslında uzayda her şey hareket halinde ve nesnelerin hızına göre zaman da göreceli bir kavram. Ancak saçılım ve büyük patlamaya göre her şey tek yönde ilerliyor aksi yönde ilerlemesi mümkün değil. Böyle bir şey ancak metafizik dünyaya münhasır olabilir.

Yıldızlara bakarken de bir nevi geçmişe bakıyoruz. Belki gördüklerimizin bir çoğu yerinde bile yok şu an ancak ışığı henüz yeni erişebilmiş. Madde evrende mekanda hareket edebilir ama zamanda hareket edemeyiz zamanı manipüle etmenin tek yolu madde evrenden çıkmakla enerji formunda zaman katmanları arasında aksine bir gidiş söz konusu olabilir. Bir ışıktaki foton olduğunu düşün ve senin için zaman dünyanın hızı düzeyinde duruyor. Yani hız arttıkça zaman yavaşlıyor öyleyse ışıktan da hızlı gidince ters yönde zaman da geriye gider mi? Ama bilinen fizik kanunlarına göre hiçbir şey ışıktan hızlı gidemiyor. Öyle bir şey olsa bir nevi her şey ters düz oluyor. Tersine evren yani metafizik durumuna çıkıyor yine.​

Son düzenleme:
Bana kalırsa teknoloji olarak daha çok yeniyiz. Yani uzaya araçlar yollamamızın üzerinden 100 yıl bile geçmedi, Birkaç asır sonraki insanlığa göre mağara devrinde yaşıyor gibiyiz. Ben böylesine büyük ve anlaşılamayan meselelerin yüzyılllar sonra çocuk oyuncağı olabileceğini düşünüyorum.
Hocam size katılıyorum şuan 1800'lerdeki insanların teknolojisine geri diyoruz fakat ben de hala çok geri olduğumuzu düşünüyorum çünkü değindiğiniz uzay konusu gibi biz daha tam olarak araştıramadık ve ileride daha çok gelişeceğiz.

Hayal olan pek çok şey gerçek oldu. Uçmak, yıllar alacak bir seyahati saatlere indirmek, uzaya gitmek, dünyanın diğer ucundaki biri ile neredeyse anında iletişim kurmak, kütüphaneler dolusu kitabı elindeki küçük bir alete sığdırmak gibi olayları bundan 200 yıl önce yaşayan birinin kafası ile düşünmeye çalışın. Kuşlara bakıp kıskanıyorsunuz (şimdi ise uçağa biniyorsunuz ya da daha iyi bir deneyim için paramotora), başka ülkelere gitmenin ne kadar uzun süreceğini düşünüyorsunuz (şimdi uçakla çok hızlı), aya bakıp nasıl bir şey olduğunu, ulaşılabilir olup olmadığını merak ediyorsunuz (şimdi ayı toprağını bile inceledik), dünyanın diğer ucundaki insanlara mektup gönderiyorsunuz ve aylar, yıllar sonra cevap geliyor (şimdi anında mesajlaşmak veya konuşmak), bir bilgiyi merak ediyorsunuz ve günler, belki de aylar boyunca kütüphaneleri dolaşıp arıyorsunuz (şimdi birkaç tuş ve tıklama uzağında).

Yalnızca 200 yıl. İnsan ömrü için uzun, dünya için kısa. Evren için göz kırpma süresi bile değil. 2224 yılında neler olabileceğini düşünmek zor mu kolay mı? Tek söyleyebileceğim şey, hayallerin ötesinde bir şeyler olacağı ve buna zaman makinesi de dahil.

Geleceğe notum olsun, burayı ziyaret etmeyi sakın unutmayın sevgili zaman gezginleri:
52° 12' 21" N, 0° 7' 4.7" E

Technopat Haberler

Geri
Yukarı