Zamlara inat: iPhone XS 2023 yılında alınır mı?

1690895797929.png

Bir Türkiye klasiği olarak her gün her şeye zam gelebildiğini artık zihnimiz de iyice oturtmuşuzdur. Özellikle geçtiğimiz ay ve ondan önce ki Haziran ayında iPhone fiyatlarında çılgın bir zam dalgası başladı. Seçimden önce 45 bin TL olan iPhone 14 Pro Max 128 GB modeli şu an an itibariyle 68 bin TL. Resmi olarak satışta olan en eski model iPhone 12 bile 35 bin TL. Hal böyleyken insanlar iPhone deneyimini daha ucuza yaşamak için ikinci el pazarına yönelmeye başladı. Biz de bu konuda ikinci elde şu aralar rağbet gören bir model olan XS'e değineceğiz. İkinci el piyasası 12-13K olan bu telefon bakalım alınır mı 2023 yılında?

> Öncelikle iPhone XS kimmiş? <
iPhone XS bundan tam neredeyse 5 sene önce Apple'ın September Event etkinliği kapsamında 12 Eylül 2018'de tanıtılan, 12. nesil iPhone modelidir. Kısaca 2018'in amiral gemisi iPhone'u. S takısını taşıyan son model olmakla birlikte, iPhone X'in birçok donanımsal problemlerine çözüm olması amacıyla üretilmiştir.

> iPhone XS'in genel donanımı: A12 Bionic ve daha fazlası<
1690896335956.png

iPhone XS, geçmişte tüm S serisi modellerde olduğu gibi sadece donanıma odaklanan bir modeldi. Yani tasarımsal olarak bir önceki modelin tıpatıp aynısı olmasına rağmen donanımsal anlamda iPhone X'den sıyrılıyordu. iPhone X'de bulunan A11 Bionic'e göre A12 Bionic hem Neural Engine'ın işlem kapasitesinde müthiş bir artış kaydetmiş, hem de 10nm yerine 7nm üretim sürecini kullanarak geliştirildiği için çok daha verimli ve performanslı çalışıyordu.

A12 Bionic günümüz için güncelliğini korumaya devam ediyor. 5 sene geçmesine rağmen halen iOS güncellemelerinde yapay zeka gerektiren tüm özellikleri çalıştırabilmesinin sebebi Neural Engine işlem biriminin çok güçlü olmasıdır. Özellikle A11 Bionic'in 2 çekirdekli ve saniye de sadece 600 milyar işlem kapasitesine sahip birimiyle karşılaştırıldığında kendisinin 8 çekirdekli ve saniye de 5 trilyon işlem yapabilen bir NPU'ya sahip olması kendisini iPhone X'den 2 gömlek üstün yapmaktadır.

- RAM -
iPhone XS ayrıca Apple'ın ilk kez 4 GB RAM kullandığı modeldir. 12 Pro ile beraber Pro modeller 6 GB RAM olduktan sonra 12 ve 13 serisinin baz modellerinde 4 GB RAM kullanmaya devam etmiştir Apple. Bu miktar iOS'un sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gereken şu anlık en alt sınırdır. Ancak kısa vadede böyle olacağını, 2 sene içerisinde 4 GB RAM'in güncellemeler ve artan sistem gereksinimleri sebebiyle yetmeyeceğini söyleyebiliriz.

- Ekran -
1690897246169.png

Günümüz de bir akıllı telefon satın alırken en çok dikkat edilen detaylardan birisi de ekrandır. iPhone XS tıpkı önce ki X modeli gibi Super Retina OLED ekrana sahip. iPhone X'den ekran anlamında hiçbir farkı veya geliştirmesi yok. Tamamen aynı. 5.8 inç bir ekrana sahip. 2023 standartlarında halen çok canlı ve güzel bir ekran olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Tek sıkıntısı 600 nit gibi düşük bir parlaklık seviyesine sahip olduğu için güneşli havalarda ekran gözükmeyebiliyor. Ve yenileme hızı da 60 Hz ile sabit. 2018 yılında bu yenileme hızı muhabbetleri olmadığı için standart olarak tüm akıllı telefonlar 60 Hz ekrana sahipti.

- Tasarım -
1690900713991.png

iPhone X'den aşina olduğumuz yuvarlatılmış paslanmaz çelik kenar ve cam tasarımı bu modelde de devam ediyor. Bence şık güzel bir tasarımı var XS'in. 5.8 inç olduğu içinde tek elle kullanım açısından günümüz modellerine göre daha el dostu. Çelik olduğu için gümüş ve altın renklerinde uzun süre kılıfla kullananlar da çeliğin üstünde iz yapabiliyor. Bu da kozmetik açıdan oldukça kötü gösterebiliyor cihazı.

- Kamera -
1690898243735.png

Öncelikle arka kamera donanımından başlayalım. 12 MP, f/1.8 diyafram değerinde geniş ve telefoto olmak üzere iki kamerası bulunuyor. Bu kameralar gün ışığında güzel fotoğraflar çekebiliyor ancak iPhone 11 ile tanıtılan gece moduna sahip olmadığı için maalesef gece fotoğrafçılığında XS çuvallamakta. Arka kamera ile çekilmiş bir fotoğraf örneği bırakayım.
1690898739388.png
Gündüz çekilen fotoğraflar da dediğim gibi tatmin eder ancak düşük ışık performans pek iyi değil. Video tarafında da 4K 60 FPS videolar çekebiliyor. Ki bu da oldukça başarılı sayılır.

- Pil -
1690899270329.png

iPhone XS her eski iPhone modelinde olduğu gibi pil anlamında kötü. 2658 mAh gibi çok düşük miktara sahip bir pil var içerisinde. Bu pil maalesef eğer sağlığı %90'ın altında ise günü çıkartmayacaktır ortalama bir kullanım sonucu. Yani XS'i 2023 yılında satın alacak olursanız mutlaka bir noktada pil sorunu yaşayacaksınız. Buna çözüm olarak aldığınız cihazın pil sağlığı düşükse pili değiştirebilir, daha yüksek kapasiteli bir pil takabilir veya da powerbank satın alabilirsiniz. Ya da XS'in büyük kardeşi XS Max'e yönelebilirsiniz. Ancak XS'den 2023 yılında pil anlamında bir beklentiniz olmasın.

> iPhone XS'in performansı ve kalan kullanım ömrü <
iPhone XS'in donanımsal özelliklerine değindik. Şimdi en başta bahsettiğimiz A12 Bionic'in 2023 yılı için performansına değinelim. Öncelikle günlük kullanımda XS ile uygulamalar arasında geçiş ve uygulama açılışları konusunda bir problem yaşamazsınız. iOS 16 kaynaklı sıkıntılar olsa da XS'in uygulama performansı günümüz için yeterli. Oyun performansı da aynı şekilde günümüz için yeterli lakin uzun süren oyun sekanslarında çipset aşırı ısınıp oyuna drop girmesine sebep olabiliyor. Günlük kullanım ve arada sırada oyun için A12 Bionic halen yeterli ve işini layıkıyla yapıyor.

Gelelim kalan kullanım ömrüne. Cihaz tam 5 sene önce tanıtıldı demiştik yazının başında. iPhone XS'in orijinal yazılımı iOS 12'nin üstünden 5 sene de tam 5 sürüm geçti. Bu 5 senede tabii ki işletim sistemi daha da ağırlaştı, uygulamalar daha da çok kaynak tüketir oldu ve bu bağlamda kaynak tüketimi arttı. iOS 12 neresi 17 neresi yani. Lakin iPhone XS güçlü bir akıllı telefon. Bu 5 senede arasında sadece 1 sene olan iPhone X ile karşılaştırdığımız da çok daha kullanılabilir durumda. Bundan sonra durum ne olur bilinmez ama iPhone XS'in 1 majör sürüm daha alabileceğini düşünüyorum. Yani Apple iOS 18 büyük ihtimalle çok büyük değişiklikler yapacak, bu değişikliklerin bazıları XS'e de gelecek ama daha kısıtlı bir şekilde son güncellemesini almış olacak.

Daha önce S takısına sahip cihazların S takısına sahip olmayan bir önceki modele göre daha fazla güncelleme aldığını görmüştük. iPhone 6'nın iOS 12'de kalıp 6S'in iOS 15'i bile alması buna örnek gösterilebilir. XS'in de Apple'ın iOS güncellemelerini verirken dikkat ettiği bir etken yani Neural Engine konusunda güçlü olmasından mütevellit bence iOS 18'i de alacak. Uygulama güncellemeleri ile falan da 2026 ve hatta 2027 yılına kadar yolu var. Yani XS'in halen kafadan bir 3-4 sene ömrü daha kaldı.

> Sonuç <
1690901060050.png

Sonuç olarak iPhone XS 2023 yılı için pil konusunda olmasa da tasarım, ekran, performans ve kamera da tatmin edecek bir cihaz. Günümüz de standart haline gelen birçok özellik yok belki ama iOS'u denemek isteyenler için şu an en ucuz ve mantıklı iPhone modellerinden birisi. iPhone XS sizin tam olarak ne beklentiniz olduğuna göre 2023 yılında alınabilecek bir cihaz. Eğer uygun fiyata iOS deneyimini yaşamak ve bunu da mümkün olduğunca hatasız yaşamak istiyorsanız XS alınabilir. Ancak telefondan beklentiniz uzun ekran süreleri ve pil ise alınmaz. Pil için büyük kardeşi XS Max'e bakılabilir. O da gerçi çok iyi değil ama XS'den iyidir yine de. iPhone X gibi kronik problemleri olmamasından ötürü de tercih edilebilir. Özellikle iPhone X almayı düşünenler biraz daha ekleyip kesinlikle XS almalı. iPhone X'in genellikle 10K'dan başlayan ikinci el fiyatına 2-3K daha ekleyerek XS almak daha mantıklı.

Evet bir konunun daha sonuna geldik arkadaşlar. Elimden geldiğince sizlere 2023 yılında XS'in alınıp alınmayacağını aktarmaya çalıştım. Bir sonra ki konuda görüşmek üzere, sevgiyle kalın. ❤️
 
Hala alınır mı sizce ne dersiniz? 6s’den geçiş yapacağım. 11’in 2. el piyasası bile pahalı olduğundan XS düşündüm.
 
6s ten gecis yapacaksınız o cihazlar çok güzel. Bana kalırsa 11 inde xs in de ikinci eli pahali. Güzel 15 e falan 11 lere denk geliyordum, guncellemenin yanina 11 deki gece modu olsun geniş açısı olsun kameranın guzellestirilmesi olsun ve parçaları xs e göre daha az değişimi olsun bence 11 al. Hee diyosan benim bütçem 10 bin TL xs canavar gibi cihaz. Benim yarın bir isim var para gelcek. Ekranın boyutunu da dert etmem SE2 almayı düşünüyorum. Hayırlısı...
Hala alınır mı sizce ne dersiniz? 6s’den geçiş yapacağım. 11’in 2. el piyasası bile pahalı olduğundan XS düşündüm.
 
Hala alınır mı sizce ne dersiniz? 6s’den geçiş yapacağım. 11’in 2. el piyasası bile pahalı olduğundan XS düşündüm.
Uzun zamandır piyasayı takip edemiyorum pek. Bu konuyu hazırladığım zamanlar ikinci el XS almak yerine daha iyi Android cihazlar alınabiliyordu. Şu an ki durumu bilemediğim için pek sağlıklı bir yorum yapamayacağım. Ama XS ve 11 arasında kalırsanız kesinlikle 11'i seçmeniz gerekir. XS her ne kadar ekran anlamında daha iyi olsa da diğer her konuda 11'in gerisinde.

11 alırsanız XS'e göre alacağınız artılar şunlar olacak;
  • Daha iyi çipset (A13 Bionic)
  • Daha iyi kamera (Telefoto lens hariç)
  • Ultra geniş kamera
  • Kamera da gece modu
  • 1 yıl daha fazla güncelleme desteği
  • Daha ucuz yedek parça imkanı
  • Daha uzun süre dayanan batarya
XS'in artıları ise şunlar;
  • Alüminyum yerine çelik kasa
  • OLED ekran
  • Biraz daha lüks bir tasarım
  • Telefoto kamera (portre fotoğraf çekiyorsanız önemli)
Bence 11 daha mantıklı bu koşullar altında her ne kadar tavsiye etmesem de. Çok eski telefonlar bunlar malum. Hele 11 artık miadını doldurmuş bir cihaz. Ama 6S gibi bir fosilden geçeceğinizi düşünürsek çağ atlatır her ikisi de. :D Uyguna bulursanız 11 alınabilir bulamıyorsanız XS'de üzmez. Yine de Android muadillerine göz atın derim, daha iyi cihazlar bulabilirsiniz.
 
Uzun zamandır piyasayı takip edemiyorum pek. Bu konuyu hazırladığım zamanlar ikinci el XS almak yerine daha iyi Android cihazlar alınabiliyordu. Şu an ki durumu bilemediğim için pek sağlıklı bir yorum yapamayacağım. Ama XS ve 11 arasında kalırsanız kesinlikle 11'i seçmeniz gerekir. XS her ne kadar ekran anlamında daha iyi olsa da diğer her konuda 11'in gerisinde.

11 alırsanız XS'e göre alacağınız artılar şunlar olacak;
  • Daha iyi çipset (A13 Bionic)
  • Daha iyi kamera (Telefoto lens hariç)
  • Ultra geniş kamera
  • Kamera da gece modu
  • 1 yıl daha fazla güncelleme desteği
  • Daha ucuz yedek parça imkanı
  • Daha uzun süre dayanan batarya
XS'in artıları ise şunlar;
  • Alüminyum yerine çelik kasa
  • OLED ekran
  • Biraz daha lüks bir tasarım
  • Telefoto kamera (portre fotoğraf çekiyorsanız önemli)
Bence 11 daha mantıklı bu koşullar altında her ne kadar tavsiye etmesem de. Çok eski telefonlar bunlar malum. Hele 11 artık miadını doldurmuş bir cihaz. Ama 6S gibi bir fosilden geçeceğinizi düşünürsek çağ atlatır her ikisi de. :D Uyguna bulursanız 11 alınabilir bulamıyorsanız XS'de üzmez. Yine de Android muadillerine göz atın derim, daha iyi cihazlar bulabilirsiniz.
11 pek mümkün gözükmüyor. 4-5 bin TL eklemem gerek. Android'i ise hiç sevmiyorum o yüzden sanırım XS tek seçenek.
 
XS premium cihaz 11pronun aynısıdır. Sadece kamerası ve bataryası farklıdır. Bi de işlemcisi azıcık daha hızlıdır. 11 ile xsi eline alırsan 11 plastik oyuncak gibi kalır.11in çerçevesi korkunç kalındır. XRın aynısıdır o da. Ekran çözünürlüğü xse göre düşüktür. Baktığında desen gibi noktalar pikseller görürsün koca koca. Geçen arkadaşın 11ini elime aldım gerçekten o paraya o ekran kepazelik.

Bende xs max var gayet hızlı bir cihaz. pubg 14 promaxtan 1.5 saniye geç açılıyor o kadar. Başka kayda değer fark yok normal kullanıcı için hız olarak. 6sten beri NVME kullanıyor apple o yüzden arayüzlerde pek fark olmaz iphonelarda. Sadece galeride video düzenlerken render süresi kısalır bi de lumafusion, adobe rush vs uygulamalarda video montajlarken 3dklık renderı 40 saniyede alırsın en son iphoneda. Hız farkı orda ortaya çıkar. xs 2-3 seneye anca yavaşlar bence. 650.000 v10 antutulu bir telefon bu boru değil. Şu an 200.000 antutulu sıfır telefonları herkes alıp kullanıyor.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı