poyriho
Hectopat
Daha fazla
Zeka çoğu şeyin ya engelidir ya da yoludur. Burada mutluluktan kastın nasıl bir mutluluk? Farz edelim ki ben neredeyse hiç bir şeyi bilmeyen, çevremin ve ailemin ve okulun bana anlattığı kadarıyla bir şeyler bilen biriyim. Fakat ben mutluyum, çünkü bana ne anlatıldıysa o dur diyerek çok düşünmedim ve bir şekilde zevk alabiliyorum dışardan. Ama bir yerden sonra içime bir araştırma isteği doğuyor ve araştırasım geliyor. Sonra ayıkıyorsun ailenin ve çevrenin aslında sana anlattığı gibi olmadığı veya eksik anlattığını. Sonra çok düşünmeye başlıyorsun, hatta fazla düşünüyorsun ve iş vesveseye gelmeye başlıyor. Her şeye soğuk ve tepkisiz bakıyorsun ve ister istemez egon yükseliyor çünkü o zaman da "ben çok şey biliyorum, etraftakiler belli ki cahil" diyorsun. Cehalet mutluluktur ama aynı zaman da zavallılıktır. Çok düşünmez bu yüzden mutludur ama zavallı olduğu kısım da bilgiliymiş gibi konuşup kafa şişirmesindedir. Dediğim gibi, Zeka hem mutluluğuna engeldir, hem de mutluluğa bir yoldur. Çünkü ortada bir mutluluk var, bir de "Mutluluk" var