Ziya Paşa'nın Terkibibendinden birkaç beyit

Katılım
3 Ocak 2018
Mesajlar
14.534
Makaleler
15
Çözümler
350
Merhaba.

Bir eşit ağırlık (TM) öğrencisi olarak edebiyat ve matematikle iç içeyim. Edebiyatta Tanzimat dönemi işlerken Ziya Paşa'yı öğrenmiştim.
Daha sonraları bu dönemin şairlerini kafama yazmaya çalışırken Ziya Paşa'nın Terkibibend eserini okudum ve bazı beyitler çok hoşuma gitti açıkçası.

Yıllar öncesinden bile günümüzde geçerli olan ve olmaya devam edecek bizi anlatan beyitleri var.
Bazılarını buraya paylaşmak istiyorum.


Gadr ede reâyâsına vâlî-i eyâlet
Dünyâda vü ukbâda ne zillet ne rezâlet. => Bir eyalet valisi [bir yönetici] emri altındaki insanlara zulmediyorsa , [Bu] dünyada ve ahirette ne alçaklık, ne rezalettir.


Lâyık mıdır insan olana vakt-i kazâda,
Hak zâhir iken bâtın için hükmü imâlet? => Hüküm zamanında insan olana yakışır mı, Gerçek ortadayken gizli şeylere göre karar vermek?


Hak söyleyen evvel dahi menfûr idi gerçi,
Hainlere amma ki riayet yeni çıktı. => Gerçi doğruyu söyleyenler daha önce de nefretle karşılanıyordu, Lakin hainlere tâbi olmak yeni çıktı.


Kibre ne sebeb? Yoksa vezîrim diye gerçek,
Sen kendini düstûr-ı mükerrem mi sanırsın? => Kibire ne gerek var? Yoksa vezirim diye gerçekten Sen kendini nizamın sahibi mi sanıyorsun?

Ey müftehir-i devlet-i yek-rûze-i dünyâ,
Dünyâ sana mahsûs u müsellem mi sanırsın? => Ey dünyanın geçici nimet ve devletiyle iftihâr eden, Dünyanın sana ayrılmış olduğunu ve teslim edildiğini mi sanıyorsun?

Ziya Paşa'yı bilmeyenler için "Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir." sözü yeterli olacaktır sanırım. Sözün orijinali budur ayrıca. Terkibibend'in 9.bölümüne bakarsanız doğrusunu öğrenebilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı