Zorunlu askerlik kaldırılmalı mı?

Zorunlu askerlik kaldırılmalı mı?

  • Kaldırılmalıdır.

    Oy: 456 63,1%
  • Kaldırılmamalıdır.

    Oy: 201 27,8%
  • Kararsızım.

    Oy: 66 9,1%

  • Oy verenlerin toplamı
    723
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Askerlik; profesyonel olunması, yıllarca her koşulda eğitim görülmesi ve psikolojik zaaf göstermeyenler tarafından yapılması gereken bir meslektir.

Yüzbinlerce genci 6 ay askere alıp bunun 1 ayında üstünkörü bir eğitim verip, 3 mermi sıktırıp geri kalanda hizmete veriyorsan buna askerlik denmiyor. Profesyonel bir birliğe karşı o gençlerin hiçbir şansı yok sahada, ölüme gönderilecek birer piyondan farkı kalmıyor.

Eskiden 3-4 yıllık askerlik süreleri vardı çünkü yeterli personel bulunamıyordu. Şimdi askerlik çağına gelmiş herkes zamanında gitmek için başvursa kontenjan açılması için 2-3 yıl beklemesi gerekenler olacak. Bu durumda askerlik adı altında hizmet ettirmek yerine üniversite sonrası 1-2 aylık standart bir askerlik eğitimi yaptırılmakla yetinilebilir. Profesyonel olarak maaşını ödediğinde zaten yeterli personeli elde edebiliyorsun, profesyonel askerlerin kontenjanları yükseltilmeli.

Gerçek anlamda kalifiye olan insanları 6 ay profesyonel alanından uzak tutmak ciddi bir iş gücü kaybı yaratıyor. Hele eskiden bu korkunç durumdaydı.
Amerika'nın sivil halkı bile bizim erleri ezer geçer hocam, profesyonel birlik olmasına gerek yok. Silah serbestliği ve mermi fiyatının ucuzluğundan dolayı, silah kullanan sivil halk, çoğu silahlara kullanım olarak profesyonel derecede hakimler ve kendilerini sürekli poligonlarda eğitiyorlar. Adamların ellerinde 7.65 tabanca mermisinden, 50 CAL mermiye kadar bireysel olarak ulaşabilme imkânı var.

Bizde 1950'de tasarlanan bir silah ile 10 atış yaptır, evet tamam sen bir askersin ve silah kullanabilirsin gözüyle bakılıyor. Bu hatadan dolayı, nice karakollara kolaylıkla baskın yapılıp, yüksek oranda zayiat verildi fakat hâlâ ne hükümet ne de halk bundan bir ders çıkaramıyor. :)
 
Amerika'nın sivil halkı bile bizim erleri ezer geçer hocam, profesyonel birlik olmasına gerek yok. Silah serbestliği ve mermi fiyatının ucuzluğundan dolayı, silah kullanan sivil halk, çoğu silahlara kullanım olarak profesyonel derecede hakimler ve kendilerini sürekli poligonlarda eğitiyorlar. Adamların ellerinde 7.65 tabanca mer misinden, 50 cal mermiye kadar bireysel olarak ulaşabilme imkânı var.

Bizde 1950'de tasarlanan bir silah ile 10 atış yaptır, evet tamam sen bir askersin ve silah kullanabilirsin gözüyle bakılıyor. Bu hatadan dolayı, nice karakollara kolaylıkla baskın yapılıp, yüksek oranda zayiat verildi fakat hâlâ ne hükümet ne de halk bundan bir ders çıkaramıyor. :)

Çok haklısın.
 
Ben veya herhangi askerliği bedelli yapacak olan kişilerin bedelli askerlik yapacak olması neden bu kadar rahatsız edici anlamıyorum. Asgari ücretli bireyin sorununlarının kaynağı bizmişiz algısı oluşuyor.
Benim herhangi bir rahatsızlığım ve kıskançlığım yoktur. Bedelli isteyip zorunlu askerlik kaldırılmasın dediğiniz için tepki gösterdim.
 
Din zorunluluğu gibi Militarizm zorunluluğu da aynıdır. İnsanları kısıtlayan her zorunluluk zorbalıktır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Ben de profesyonel orduya geçilmesi ve zorunlu askerliğin kalıcı olarak kaldırılması gerektiğini düşünüyorum fakat bunun birkaç günde yapılamayacağının da farkında olmak gerekir. TSK´nın farklı zamanlarda farklı oranlarda personel açığı ya da fazlası olabiliyor. 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ihraç edilenler personel açığı oluşturdu ve devlet bunun için yedek astsubaylık diye bir sistem çıkarttı. Eskiden sadece yedek subaylık vardı ancak astsubay açığı oluşunca bu sorunu gidermek için böyle bir yola gittiler. Çok fazla muvazzaf ve sözleşmeli personel olması da devletin üzerindeki maddi yükü arttırır. Sürekli alım yapılarak her bir personele maaş, sosyal sigorta, emeklilik, lojman ve diğer hakların verilmesi sorun yaratır. Bir bakıma devletin “askerliğini yap, kışlada barın ve sonra güle güle” demesi işine geliyor. Zamanla bu sistemin değişeceği kesin ancak adımlar yavaş yavaş atılıyor.
 
Aşırı gereksiz bir şey bence de kaldırılmalı. Askere gidince anca çöp topluyorsun boş boş takılıyorsun zamanın boşa gidiyor. Doğru düzgün eğitim bile verilmiyor zaten. Silahı da sadece atış eğitiminde falan toplam da 3-5 kere sıkıyorsun o kadar. Nöbette çoğu zaman boş şarjörlü silah veriyorlar biz de 2 tane tam dolu şarjör oluyordu ama şu zamanda gereksiz bence askerlik.
 
Ne kadar gitmek istemesem ve pek gerekli bulmasam da kaldırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Kişinin gerekli eğitimleri zamanı geldiğinde alması gerekiyor fakat bunun yaşı 20'li değil de 29-30 yaşlarında olsa daha iyi olmaz mı? Amerika'da da öyle sanırım.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı