Norveç'te sadece elzem durumlarda askerlik var. Elzem bir durum olmadığı için zorunlu askerlik yok orada. Neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde zorunlu askerlik yok.@Power Supply Unit Gelişmişlik ile zorunlu askerlik arasında bir bağ kurulamaz. En gelişmiş, en refah ülkelerden biri olan Norveç'te bırak erkeği, kadınlar da zorunlu olarak yapmak zorunda örneğin. Aynı şekilde Fransa, Rusya da öyle. Ulus devlet modelinin en önemli özelliklerinden bir tanesi bu zorunlu askerlik uygulamasıdır. Nereden baksan her ülke de bu ulus devlet anlayışını benimsiyor.
Aslında evet, 1 asır önce bu uygulama kesinlikle zorunluydu diyebiliriz ve şu an gerek duyulmuyor. 6 ay veya daha uzun süre birkaç silah eğitimi dışında geriye kalan zamanını tuvalet temizlemekle geçirmeyi kimse istemiyor. Ki Antalya'da askerlik yapmakla Muş'da askerlik yapmak halen daha aynı şeyler değil. İkisi de aynı kefeye konulup genelleme yapılamaz. Artık bu olay gelenek haline gelmiş bir durum bana kalırsa. Kaldırmak doğru olmaz. Formaliteden de olsa bir süreliğine o atmosferi, o duyguyu az çok hissetmek kimsenin işinde geri kalmasına, ülkesine normalden daha az yarar sağlamasına neden olmaz. Paran varsa da bedelli yap, kimsenin umurunda değil.
Onun hayattaki tek meziyeti askerde sabretmekti. Belki de devletine yaptığı en büyük iyiliğin bu olduğuna inanıyor. Askerliğin olgunlaştırdığını düşünen insanların da aklen olgunlaşmadığı kanaatindeyim.Sana beton yetmez be. Sen yürüyen adamsın be kokuyu alıyor musunuz? İşte saf erkek kokusu be, askere giden adamın kokusu bambaşka oluyor.
Alakası yok. Aynı bizim gibi belli yaşa gelen kadın erkek herkes yapmak zorunda diye biliyorum ben. Gelişmişlikle zorunlu askerlik arasında bir bağ kuramazsın dediğim gibi. Ulus devlet var ise yurttaş askerlik de olmak zorundadır.Norveç'te sadece elzem durumlarda askerlik var. Elzem bir durum olmadığı için zorunlu askerlik yok orada. Neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde zorunlu askerlik yok.
1 ay içerisinde fazla bir şey öğrenileceğini sanmam ama evet daha iyi olabilir elbette. Ben de dahil kimse gitmek için can atıyor diyemem. Ama askerlik bu, mantık aranmaz pek. Yani sırf 6 ay dişini sıkman gerekiyor sadece. Büyük bir şey değil. En azından bahsettiğim gibi o ortamı görmüş, o duyguyu hissetmiş oluyorsun. Her ne kadar bunun için 6 ay ve daha fazlası uzun bir süre olsa da. Ayrıca, zaten askere gitmesen bile o 6 aylık dilimde ülke için gerekli en fazla ne yapabilirsin, bu bir bahane olmamalı. Bizim millete bir şey beğendiremezsin. Sıkı eğitime tabi tutulursun ne gerek var derler, tehlikeli olmayan işlerde çalıştırılırsın bunun için mi gidiyorum derlerOnun yerine 1 ay boyunca herkes kendi şehrinde silah ve strateji eğitimi alsa çok daha yararlı olur. Ayrıca devlete de daha az yük getirir. Hatta bu eğitimi alacak bireyler öncesinde psikolojik testlerden geçmeli ve sabıka durumu kontrol edilmeli. Eğitimi dahi olmayan 6 aylık bir zaman kaybı için ''gerekli'' diyemem.
Bi' Hakkari çıkarsa sırf sigara izmariti toplamak için dua edersin gibime geliyor6 ay boyunca tuvalet nöbeti tutmayı, sigara izmariti toplamayı reddediyorum!
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.