Yazın YGS-LYS'ye Nasıl Çalışılmalı?

Ygs için 2 ay mı? Yok artık 15 tatil de lys ağırlıklı ygs çalış sakın ama sakın o kadar zamanını ygs ye harcama Maximum etkisi %10 olan bir sınav için. Tıp istiyormuşsun ilk 10 bin için sadece LYS çalışsan bile yeterli. Tekrar ediyorum sakın 1 aydan fazla YGS çalışma!!!
 
YGS'nin %10 gibi bir puan değeri falan yok dostum. Puan hesaplamalarına göre %40'a kadar etkisi vardır. Atıyorum MF3 puan değerinde YGS'de 1 matematik sorusu 0.9 puandır, bir fen sorusu 1.2 puandır, LYS biyoloji soruları 2 puan, fizik 1.5 puandır (değerleri internette araştırırsan bulursun), sonra netin ile puan değerleri çarpılır. Örneğin LYS biyolojide 1 soru 2 puan ve 20 net yaptıysan, 20x2=40 puan kazanırsın. Bütün dersler hesaplandıktan sonra 100 puan (taban puan) ve okul puanın eklenir, son sıralama puanın çıkar. LYS'yi daha çok önemse ama sakın YGS'yi boşlama gibi bir yanlışa girme. Bu işin bir de psikolojik yanı da vardır. Eğer birinci sınavda kötü yaparsan aradaki zaman diliminde çökmüş bir şekilde hissediyorsun kendini, o psikoloji ile LYS'ye giriyorsun. Doğru bilgileri kendin araştır bul, kimsenin dediğine aldırış etme.
 
Ben şuan hazırlık okuyorum yani geçen yıl girdim sınava. Sınav puanlarının hesaplamalarını yaptık geçen yıl kesinlikle %40 değil onu söyliyim sana. Ayrıca ne yaptığını biliyosa psikolojik sorun yaşayacağını düşünmüyorum çünkü etrafımda ki herkese aynısını söyledim ygs boş bir sınavdır. Eğer ygs'nin etkisi %40 olsa 77bin olan derece lys ile 7 binlere çekilmezdi kağıtlarda yazanlarla yanlış bilgilendirmeyin.
 
Benim tavsiyem matematikte türev,integral kimyada organik kimya biyolojide de sistemler konularını öğrenebildiğin kadar öğren.Çünkü sınava hazırlanmanın en zor zamanlarında havalar ısınmışken bu konular üst üste geliyor ve sınavda da çok fazla soru çıkıyor.Çoğu kişi doğru dürüst öğrenmeden sınava giriyor.Bunları iyi öğrenirsen ciddi fark yaratırsın.
 
Çok değil, şöyle 400 puan yapsam yeter. Zaten o zaman İzmir'e rahat girerim.

(Yazılım Mühendisliği için.)
Dostum senin hedefinin bu denli yüksek olması ne güzel. Ben de LYS'ye hazırlanmaya çalışıyorum.
Yaz, arkadaşlar, güneş her şey beni kendine çekiyor. Zaten meslek lisesi öğrencisiyiz.

Ben şuan herhangi bir yazılım mühendisliğinin kapılarını aralamaya çalışıyorum. Ancak benim için gerçekten ama gerçekten büyük irade gerektiren bir olay.
Sınavı aslında çalışan değil, o iradeyi ortaya kayabilen kazanıyor.
Dışarıda onca güzellik varken 4 duvara kapanıp 300 soru çözmek bana gerçekten çok zor geliyor.
 
Dostum senin hedefinin bu denli yüksek olması ne güzel. Ben de LYS'ye hazırlanmaya çalışıyorum.
Yaz, arkadaşlar, güneş her şey beni kendine çekiyor. Zaten meslek lisesi öğrencisiyiz.

Ben şuan herhangi bir yazılım mühendisliğinin kapılarını aralamaya çalışıyorum. Ancak benim için gerçekten ama gerçekten büyük irade gerektiren bir olay.
Sınavı aslında çalışan değil, o iradeyi ortaya kayabilen kazanıyor.
Dışarıda onca güzellik varken 4 duvara kapanıp 300 soru çözmek bana gerçekten çok zor geliyor.

İçin rahatlatacaksa söyleyeyim, ygs birincisi diyorki "Bu sınavlar zekayı değil çok çalışmayı ve azmi gerektiriyor. Düzenli ve sık çalışan kazanır.", yani o güzelliklerden mahrum kalacaksın demeyeceğim, zaten bu lafı herkes sana söylüyor.

Benim hedefim 400 ama 330 küsür alıyorum şu anda. 11. sınıfım. İnşaAllah senin istediğin olur, hayırlısı olur.
 
Ben şuan hazırlık okuyorum yani geçen yıl girdim sınava. Sınav puanlarının hesaplamalarını yaptık geçen yıl kesinlikle %40 değil onu söyliyim sana. Ayrıca ne yaptığını biliyosa psikolojik sorun yaşayacağını düşünmüyorum çünkü etrafımda ki herkese aynısını söyledim ygs boş bir sınavdır. Eğer ygs'nin etkisi %40 olsa 77bin olan derece lys ile 7 binlere çekilmezdi kağıtlarda yazanlarla yanlış bilgilendirmeyin.

http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/YGS/2015_OSYS_KILAVUZ.pdf

Dostum kusura bakma ama bu resmi bir şeydir. Sen evde kendi puanını hesapla, tutmazsa ona göre %40 değil de. Ben de senin gibi geçen sene girdim ve gayet işime yaradı YGS sınavı. Herkes tutturmuş %40 değil diye. Eğer sorun olursa gider şikayetini yaparsın zaten, her şey açık ortada. Sorun oluyorsa al kendin hesapla. Genelde dersane hocaları sever böyle iddialar atmayı. Sorun 'yanlış bilgilendirmeyin' diye söyleyip yanlış bir bilgilendirme yapmandır.
Psikolojik sorun da şudur: Arkadaşlarına bakarsın herkes 10 bini geçmiş, sen 50 bininci olmuşun. 1-0 yenik gitmek istemesen de seni etkiler, bu da tıbbi bir şeydir, ne yaptığını bilmek bir nebze işe yarar.
 
@53949 varsa
Öncelikle sınav sistemi değişecek diye çok haber var ortada, ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır bilemeyeceğim için YGS-LYS olarak genel bir tavsiye vereyim. Biraz uzun olacak ama kusuruma bakma, umarım faydalı olur.

Dostum tıp fakültesini istediğine göre (tıp fakülteleri mf3 puanı ile alım yapar) senin önceliğin fen dersleri olmalı. Sana en çok puan getirecekler YGS'de fen, LYS'de ise sırası ile biyoloji, kimya, fizik, matematik ve geometridir. Önceliğin biyoloji olmalı dolayısıyla. Biyoloji diğer derslere göre daha az çalışılması gerekilen derslerden birisi olduğu için bunu rahatça halledersin. Başlarda netlerin biraz düşük olabilir, hatta konuları öğrendikçe de çözemeyebilirsin. Bu sorunu da kafana takma, çünkü biyolojide konular kesin sınırlarla ayrılmazlar. Sınavda bir soru gelir mesela hücre konusundan, ama bunun içine gider canlı sınıflandırmasından bir terim koyar, bu yüzden de yapamayabilirsin, konuları tamamen bitirince bu sorun kalmaz, emin ol. Ben geçen sene devletin ders kitabından çalışmıştım (lise 4 konularına), cidden güzel kaynak, hala aynıysa tavsiye ederim. Zaten şöyle bir şey de var, LYS'de fen soruları genelde matematik kadar zorlamaz. Kimya sınavında 10 soru civarı zaten lise 4 organik kimya konusundan gelir, kimyayı da sorunsuz bir şekilde halledersin.
Bana kalırsa biyoloji ve kimyayı sene içinde gayet rahat halledebilirsin. Geriye fizik, matematik ve geometri kalıyor. Fizik soruları genelde zorlayıcı olmuyor ama formül ağırlıklı oluyor, yani LYS'de 3-4 soru mc2=E tarzı formüllerle çözülüyor. Yaz olarak bunları da çok zorlama bana kalırsa, dönem içinde halledersin.

Gelelim matematiğe :) Gözünü korkutmak gibi olmasın ama gerçekleri bilmen gerekir. Matematik gerek YGS'de olsun, gerek LYS'de olsun cidden zorlayıcı oluyor, özellikle süre sıkıntı çıkartıyor. Diğer derslerde pek süre sıkıntısı olmuyor. En çok pratik gerektiren ders matematik. Erkenden başlayıp erkenden bitirip erkenden de pratiğe geçmen gerekiyor, çünkü bilmediğin bir tarz soru gelirse gerçekten yapamayabiliyorsun, çıkarımda bulunmak çok süreni yiyor. Sana tavsiyem YGS matematiğine şimdiden başlaman. YGS matematiği olmadan LYS çözülemiyor genelde. Konuları atlamadan teker teker öğren, bol bol test çöz. Geometri de ise aynı matematik gibi test çözdükçe alışıyorsun, geometri senin için en düşük puan getiren ders, ama bu yüzden boşlamaman gerekiyor. Senin elinde handikap gibi bulunması gerekiyor geometrinin, çünkü soruları gerçekten kolay oluyor (küçük bir kısmı hariç).

Bu arada Türkçe dersini de kesinlikle ihmal etme. YGS'de matematik kadar puan getirecek sana. 30 civarı paragraf sorusu çıkıyor, dil bilgisinde bile paragraf içinde veriyorlar soruyu. Bu da çalışmakla öğrenilecek bir şey değil. Ben Türkçe sorularında 3 yanlış yaptım bu yüzden sana benim yaptığım şeyi tavsiye ediyorum: Yazın her sabah git bir gazete al, oku. Hepsini okumana gerek yok tabii, ilgini çeken yerleri oku. Bunun üstüne de günde en azından bir 20 sayfa kitap okumanı tavsiye ederim, ne tür olursa olsun. Yok benim kitap okuma alışkanlığım var diyorsan bol bol kitap oku, ders çalıştığın kadar kitap oku, emin ol zararı olmaz.

Şunu da söyleyeyim, YGS'de deneme çözmek çok önemli. Bazı yerlerde açık denemeler oluyor, her seti açık olarak satıyorlar. Yani 10 denemelik setin açılmış versiyonundan 1 tanesini 1-2 liradan alabiliyorsun. Böylece bol çeşitde yayın yani bol çeşit soru görüyorsun. Bulabilirsen bu şekilde deneme çöz. Bulamazsan da geriye set almak kalıyor. YGS için gerçekten çok önemli bu, evde süreni tut, başından kesinlikle kalkmadan çöz. LYS için ise kitaplardan çalışman daha verimli, testler üzerinden gitmen gerekir. Neden böyle diye sorarsan YGS genelde yorum üzerine kurulu ve süre sıkıntılı bir sınav. Deneme çözmek bunları aşmana yardım eder. Ayrıca kitaplardaki sorular çok klasik oluyor. LYS'de de deneme çözmelisin tabii ki, ama test kitaplarına yoğunlaşmanı tavsiye ederim, çünkü LYS soruları genelde klasik oluyor, aynı test kitaplarındaki sorular gibi.

YGS sosyal derslerini de yazın halletmeni öneririm. Okulda dersleri dinlediysen felsefe sıkıntı oluşturmaz, denemelerde çözdüğün testler bile sana yeter. Tarih de yorum ağırlıklı olduğu için konuları 1 kere okuman yeter bence. Coğrafyada bazı sorular gerçekten ezbere dayalı. Özellikle de ilk konular. Bunları yazın halletmen senin için çok büyük avantaj olur.

Son olarak, kafanı rahatlatmayı asla ihmal etme. Herkes der ya hayatın sonu değildir falan, ama o an sana hayatın sonu gibi gözüküyor istemesen de. Para sıkıntısı vs. gibi nedenlerden de olabilir bu. Ama şunu diyeyim, üniversiteye geçince gerçekten çok anlamsız gözülüyor bunlar, gerçekten hayatın sonu değilmiş be diyorsun. Gerçekten de öyle. Bir sınav için hayatını yaşamayı unutma. Diyeceklerim bu kadar. Ben bu şekilde kazandım tıp fakültesini :)

Varsa eğer herhangi bir iletişim adresinizi alabilir miyim?
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı